Foarte mulți oameni au alunițe pe piele. Acestea sunt pete întunecate care pot să apară oriunde pe suprafața corpului și pot avea diferite forme și mărimi. Femeile în general sunt nemulțumite de prezența alunițelor deoarece le consideră inestetice, deși ele sunt complet inofensive și nu reprezintă nici un risc pentru sănătate.
Pentru aceasta apelează la metode de eliminarea lor, în acest fel scapă de disconfortul estetic sau de altă natură. Spunem aceasta deoarece unele alunite pot fi destul de mari, sau pot fi grupate în grupuri ceea ce implică o atenție mare din partea persoanei respective, pentru a nu le rupe cu unghia în momentul îngrijirii corpului.
Unele alunițe pot duce la melanom malign sau așa numitul cancer de piele. Acestea sunt alunițe care au un aspect modificat, cresc mult în profunzimea pielii sau la suprafața acesteia, produc ulcerații, hemoragii, prurit și duc la apariția unor leziuni cutanate. În general alunițele apar din cauza factorilor genetici, a stilului de viață, a modul de îngrijire a pielii, sau datorită unor afecțiuni sau boli interne.
Medicina modernă oferă soluții pentru înlăturarea alunițelor, indiferent că este necesar tratamentul acestor pete de pe piele (pentru că pot fi precanceroase), sau este doar o dorință a persoanei respective.
Excizia este metoda prin care alunița este îndepărtată chirurgical. Această intervenție chirurgicală permite eliminarea aluniței în totalitate și apoi închiderea rănii, suturarea acesteia. Operația se face sub anestezie locală (pe zona din jurul aluniței) și poate fi aplicată pe orice tip de piele. Se realizează cu bisturiul chirurgical și se folosește mai ales pentru alunițele care apar ridicate deasupra pielii.
Terapia cu laser este o altă metodă pentru îndepărtarea alunițelor. Această metodă nu este recomandată pentru alunițele care au rădăcini adânci. Terapia cu laser nu este dureroasă, este un procedeu simplu și sigur, realizează cauterizarea acestor pete și se face fără suturi. Se face anestezie locală pe zona din jurul aluniței, apoi aceasta se arde cu ajutorul unui fascicul laser.
Temperatura fasciculului fiind ridicată va produce arderea leziunii respective de pe suprafața pielii. Acest tratament cu laser se poate aplica oricărei persoane, indiferent de vârsta acesteia, durează puțin (doar câteva minute), nu produce durere, nu lasă cicatrice, nu produce procese inflamatorii, nu deteriorează țesuturile din jur, iar procesul de vindecare este destul de scurt după îndepărtarea aluniței. Plaga care apare după operație este mică și se vindecă în cel mult 7-14 zile.
Criochirurgia este un tratament care ajută la distrugerea alunițelor sau a țesutului acestor pete întunecare prin intermediul aplicării unor temperaturi extrem de scăzute. Acest procedeu se aplică de câtre medicii specialiști pentru tratamentul afecțiunilor cutanate benigne și maligne.
Tratamentul este scurt, nu produce infecție, dureri de cap, sângerare, iar leziunea este foarte mică, se vindecă rapid și nu lasă cicatrice. Această metodă se aplică în cazul alunițelor dar și pentru eliminarea verucilor, keratozelor solare, cancerelor cutanate care au celule mici, sau în tratamentul neoplasmului pulmonar, hepatic, de prostată, hemoroizilor, cancerului de col uterin sau a cavității orale.