
Uleiul de palmier a devenit in ultimii ani un produs atat de comun dar si de versatil, ieftin si unic, apreciat pentru proprietatile sale deosebite si folosit in mod traditional in gastronomie de catre populatia multor tari ale lumii.
Prin procesul de producere al acestui ulei se obtin trei produse care prin proprietatile pe care le au sunt diferite intre ele. La 47-51 grade Celsius se obtine stearina de palmier care este un ulei folosit in scop industrial si mai putin in industria alimentara. La 37-40 grade Celsius se realizeaza uleiul de palmier clasic si la 17-23 grade Celsius se obtine oleina de palmier care este un ulei natural rafinat recomandat pentru preparate culinare prajite. Uleiul de palmier se pastreaza la loc uscat, racoros, intunecat, la 18 grade Celsius se solidifica si nu-si pierde proprietatile.
Proprietatile uleiului de palmier
Uleiul de palmier are numeroase beneficii pentru sanatate, acest lucru se datoreaza componentelor sale active. Oamenii care tin la sanatatea lor pot folosi acest ulei in alimentatie, pentru a inlocui margarina si untul. Uleiul de palmier este o sursa importanta de substante carotenoide, de vitamine E, D, K, coenzima Q10, acizi grasi, fitosteroli, magneziu si alte minerale, fosfolipide si mai ales lecitina.
Multi oameni prefera morcovii in alimentatie pentru continutul de vitamina A. Comparativ cu acestia uleiul de palmier contine de 16 ori mai multe substante carotenoide care sunt o sursa de vitamina A si protejeaza celulele de atacul nociv al radicalilor liberi. Vitamina A are proprietati antiinflamatorii, vindecatoare, stimuleaza sinteza colagenului, ajuta la formarea smaltului dintilor, la buna functionare a sistemului imunitar, la normalizarea glandelor sebacee, la normalizarea nivelului de zahar din sange.
Mai mult decat atat uleiul de palmier are efect benefic asupra retinei si acuitatii vizuale pentru ca are luteina ce contribuie la formarea stratului de pigment de macula de la retina. Astfel retina este protejata de atacul radiatiilor UV, al radicalilor liberi, este redus semnificativ riscul de a dezvolta anumite boli de ochi foarte grave, cum sunt degenerescenta maculara retiniana sau orbirea.
La fel ca uleiul de floarea-soarelui, de rapita, de soia si uleiul de palmier contine vitamina E, insa in cantitate mai mare decat acestea. Proprietatile vitaminei E nu sunt deloc neglijabile. Acest antioxidant are efecte antiinflamatorii si vindecatoare asupra corpului, ajuta in prevenirea prematura a acestuia, creste rezistenta fizica, consolideaza sistemul imunitar.
De asemenea vitamina E este importanta pentru sistemul nervos, buna functionare a vaselor de sange si a inimii. Intareste peretii vaselor sanguine, reduce procesul de coagulare a sangelui, scade riscul formarii cheagurilor de sange, vindeca anemia, normalizeaza tensiunea arteriala, mentine echilibrul hormonal, previne bolile oculare si boala Alzheimer.
Prin continutul de acizi grasi polinesaturati Omega-6 si Omega-9, uleiul de palmier are proprietati benefice pentru sistemul endocrin, cardiovascular, digestiv, nervos, consolideaza imunitatea, metabolismul lipidic, imbunatateste aspectul pielii si restabileste echilibrul hormonal din organism.
Uleiul de palmier contine coenzima Q10 care este un puternic antioxidant natural foarte important pentru procesele metabolismului. Carenta acestei coenzime in organism poate duce la aparitia unor boli ale sistemului cardiovascular cum sunt hipertensiunea, infarctul miocardic, ateroscleroza, cardiomiopatia, accidentul vascular cerebral si altele. De asemenea pot sa apara boli de ficat, boli de plamani, distrofie musculara, alergii, stari de oboseala – toate se datoreaza lipsei acestui aminoacid din corp.
Prin folosirea uleiului de palmier se imbunatatesc functiile sistemului digestiv. In acest sens ne referim la prevenirea acumularilor de grasime in ficat, la vindecarea leziunilor ce pot sa apara pe mucoasele intestinelor si stomacului, la ameliorarea proceselor inflamatorii si la normalizarea proceselor biliare. Acest lucru se datoreaza continutului de vitamina A, E, fosfolipide, fitosteroli si acizi grasi polinesaturati.
Cei care sufera de obezitate si diabet pot folosi acest ulei deoarece ajuta la normalizarea nivelului de zahar din sange, el contine vitamina A, E, fosfolipide si acizi Omega-6 si Omega-9. De asemenea uleiul de palmier este recomandat si pentru combaterea anemiei, el fiind o sursa semnificativa de vitamine A si E, ajuta la cresterea hemoglobinei in sange.
Uleiul de palmier este un bun remediu in tratamentul bolilor de oase, ale coloanei vertebrale, ale articulatiilor. Ajuta memoria, previne boala Alzheimer, sindromul de oboseala cronica, bolile infectioase, tulburarile psihice si emotionale, cancerul.
Este eficient in tratamentul bolilor ginecologice, bolilor de piele, hemoroizilor, constipatiei, fisurilor anale, bolilor gingivale, parandotitei. Vindeca rapid arsurile, ranile, taieturile, escarele, acneea, dermatita seboreica si alte afectiuni ale pielii.
In gastronomie este utilizat frecvent in multe tari din Asia, America si Europa. Poate fi folosit in salate, supe, preparate din carne, legume si peste, la aluaturi pentru ca imbunatateste textura produselor de patiserie si panificatie. De asemenea este foarte bun pentru prajit, dar orice preparat gatit astfel, cu ulei de palmier, trebuie consumat imediat cald, deoarece prin racire se solidifica.
In cosmetica uleiul de palmier este recomandat sa fie utilizat datorita proprietatilor sale extraordinare asupra corpului. El hidrateaza pielea, previne uscarea ei, o protejeaza de riduri, de pete si de imbatranirea prematura deoarece contine vitamina E si acizi grasi polinesaturati. De asemenea este un bun remediu pentru pielea iritata, sensibila, inflamata, aspra, uscata, matura sau imbatranita. Mastile cosmetice pe baza de ulei de palmier se pot realiza si acasa si ajuta la curatarea pielii, hranirea ei, catifelarea si imbunatatirea aspectului acesteia. De asemenea uleiul de palmier imbunatateste structura unghiilor si a firelor de par.
Cel mai simplu tratament pentru prevenirea multor boli este: se ia o lingurita de ulei de palmier dimineata, pe stomacul gol, cu jumatate de ora inainte de micul dejun. Pentru a fi utilizat lichid, se poate incalzi in baie de apa la cel mult 50 de grade Celsius. Cea mai simpla masca cosmetica pentru fata este urmatoarea: se intinde putin ulei de palmier pe piele, in strat subtire, se lasa sa actioneze timp de 10 minute si apoi se sterge usor fata prin tamponare cu un servetel fin de hartie.
Uleiul de palmier este contraindicat persoanelor alergice, femeilor care alapteaza sau care sunt insarcinate (ele trebuie sa il foloseasca doar la recomandarea medicului).