Uleiul de ricin, un mare aliat al frumusetii. Stii care sunt proprietatile uleiului de ricin?

0
1351
Uleiul de ricin, un mare aliat al frumusetii. Stii care sunt proprietatile uleiului de ricin

Uleiul de ricin a fost folosit inca din cele mai vechi timpuri, acest lucru nu mai este o noutate pentru nimeni. Stiti insa care sunt proprietatile uleiului de ricin? Pentru a le descoperi, in cele ce urmeaza va prezentam modul cum actioneaza uleiul de ricin, care sunt efectele sale si cum trebuie folosit in practica de zi cu zi.

Uleiul de ricin este extras din semintele de ricin, are gust puternic, amar, oarecum neplacut si aspectul unui lichid galbui. Contine aproximativ 90% acid ricinoleic care este un acid gras, de aceea acest ulei are proprietati atat de deosebite – motiv pentru care este folosit in industria chimica si a medicamentelor.

Proprietatile si utilizarile uleiului de ricin

  • Are efect laxativ, purgativ, de aceea trebuie utilizat in doze mici. Poate fi utilizat pentru golirea intestinului inaintea interventiilor chirurgicale.
  • Este un agent de hidratare perfect pentru piele.
  • Hraneste pielea, ii mareste elasticitatea, o catifeleaza.
  • Combate ridurile si imbatranirea prematura a pielii, netezeste liniile fine de pe fata, imbunatateste aspectul pielii ofilite si uscate.
  • Uleiul de ricin este recomandat pentru pielea calcaielor si a mainilor.
  • Ajuta la cresterea parului si imbunatateste aspectul acestuia.
  • Intareste unghiile, le face mai rezistente, combate exfolierea lor.
  • Are efect de restructurare a parului, il face mai rezistent si mai frumos.
  • Consolideaza si da volum genelor.
  • Este folosit in industria chimica la obtinerea lubrifiantilor si a vopselelor.
  • A devenit un ingredient in compozitia sapunurilor.
  • Face parte din categoria uleiurilor de masaj folosite in scop terapeutic.
  • In medicina este utilizat la prepararea unor medicamente. Doar produsul de la prima presare la rece se foloseste ca medicament.

Uleiul de ricin are aplicatii extraordinare in cosmetologie

Uleiul de ricin este un mare aliat al frumusetii deoarece eficienta lui se regaseste in proprietatile de imbunatatire a keratinei (o proteina din stratul cutanat).

Uleiul de ricin ajuta la cresterea genelor si sprancenelor si infrumusetarea acestora

seminte de ricin
seminte de ricin

Exista o metoda foarte simpla de aplicare a uleiului de ricin pe gene si sprancene. Se ia peria de la un rimel vechi si se spala foarte bine. Este recomandat ca peria sa fie tinuta in apa calda si sapun pentru a se inmuia, apoi se indeparteaza toate urmele de rimel de pe ea. Dupa ce peria este perfect curata se moaie in sticluta cu ulei de ricin, se scurge de excesul de ulei, se aplica usor pe gene, inainte de culcare si se sta asa toata noaptea. La fel se aplica si pe sprancene.

Uleiul de ricin are efect benefic asupra parului, ajuta la cresterea acestuia

Mai ales in timpul verii sunt recomandate tratamentele cosmetice pentru par cu ulei de ricin. Cum se realizeaza un astfel de tratament? Cel dintai se umezeste parul cu apa, apoi se aplica comprese cu ulei de ricin la radacina parului. Se sta o perioada de timp, aproximativ 15-30 minute, apoi se spala parul cu sampon si se clateste cu apa. Nu se mai foloseste balsam, deoarece uleiul de ricin face parul moale si stralucitor.

Citește și:  Cele mai fermecătoare coafuri pentru păr mediu, care se fac foarte rapid

Uleiul de ricin combate imbatranirea prematura a pielii

Inainte de culcare se aplica un strat subtire de ulei de ricin pe piele. Uleiul va patrunde cu usurinta in piele, el avand in compozitia sa substante de emoliere naturale a tesutului cutanat. Inainte de aplicare trebuie sa verifici daca nu esti alergic la uleiul de ricin.

Masca de ulei de ricin, lapte, galbenus de ou si cartofi ajuta la hranirea pielii. Se amesteca 2 lingurite de ulei de ricin cu un galbenus de ou, o lingura de lapte si o lingura de piure de cartofi. Se aplica in strat gros pe fata si pe gat, se lasa sa actioneze timp de un sfert de ora, apoi se clateste pielea cu apa calduta.

Pentru tenul uscat, imbatranit si combaterea ridurilor se pot realiza masti cosmetice pe baza de ulei de ricin si pulpa de fructe (caise, banane, piersici). Se amesteca o parte ulei de ricin si trei parti pulpa de fructe, se aplica pe fata si se sta timp de 20 de minute, se clateste cu apa calduta.

Pentru eliminarea petelor de pe fata si decolorarea pistruilor se recomanda mastile cosmetice din ulei de ricin, pulpa de capsuni si castraveti. Raportul dintre uleiul de ricin si pulpa de fructe este de 1:3. Masca se aplica pe fata si se lasa sa actioneze timp de 20 de minute, apoi se clateste pielea cu apa calduta.

Uleiul de ricin ajuta la intarirea unghiilor

Dupa cum am spus mai sus, uleiul de ricin are afinitate cu keratina, de aceea efectul sau este benefic asupra unghiilor. Se foloseste in combinatie cu uleiul de masline si sucul de lamaie, se aplica pe unghii si astfel dupa cateva zile de tratament unghiile vor deveni mai rezistente si mai puternice, aspectul lor va fi vizibil imbunatatit, nu se vor mai exfolia.

Uleiul de ricin este benefic pentru pielea calcaielor

Inainte de culcare se realizeaza un masaj al calcailor cu ulei de ricin. Apoi se acopera calcaiul cu o punga de plastic, se pune un ciorap si se sta asa pana a doua zi dimineata. Efectul bun va fi observat inca dupa primul tratament, pielea va fi hidratata si moale.

Uleiul de ricin catifeleaza pielea mainilor si vindeca negii

Se aplica pe piele la fel ca o crema de maini, masand usor pielea, va intra rapid in stratul acesteia. Daca se pune o picatura de ulei de ricin pe neg de 2-3 ori pe zi, acesta va disparea complet. Efectul antimicrobian al uleiului de ricin este eficient in combaterea infectiilor pielii.

Uleiul de ricin se foloseste in doze mici. Ingestia in cantitate mare a semintelor de ricin poate fi letala pentru animale si oameni. Principalele simptome de otravire cu ulei de ricin (daca se consuma in doze mari) sunt: varsaturi, greata, diaree, convulsii, gastroenterita, spasme, embolism, aritmii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.