Care sunt semnele unor tulburari de alimentatie si greutate si cum pot fi acestea tratate?

0
181
Care sunt semnele unor tulburari de alimentatie si greutate si cum pot fi acestea tratate

Cele mai frecvente tulburari de alimentatie sau asa numitele boli psihosomatice sunt ortorexia nervoasa, bulimia nervoasa, anorexia nervoasa si hiperfagia. Frecventa aparitiei lor la femei este cu mult mai mare decat la barbati, acest lucru este aratat de studiile facute de cercetatori din intreaga lume, in ultimii ani.

Factorii care duc la astfel de tulburari de alimentatie sunt numerosi, de tip biologic, socio-cultural, social, psihologic, familial dar si de tip individual sau de dezvoltare a personalitatii. Avand in vedere ca potentialul genetic al unui organism este determinat in momentul conceptiei, iar gradul sau de desfasurare este influentat de modul cum interactioneaza cu mediul, cercetatorii au facut numeroase studii si pe baza rezultatelor nu au exclus nici posibilitatea ca unii oameni sa fie predispusi la a dezvolta astfel de tulburari de alimentatie. Starile emotionale ale oamenilor sunt determinate de nivelul de serotonina si astfel aportul alimentar poate fi diferit.

Femeile sunt afectate de astfel de boli mai mult decat barbatii pentru ca la ele succesul, stima de sine, respectul, increderea si siguranta depind de modul cum arata, de dorinta lor de a satisface nevoile altora, atat in profesie cat si in familie, de a avea un corp subtire sau o silueta cat mai perfecta si asta este deseori calea spre tulburarile de alimentatie.

Obiceiurile alimentare din cadrul familiei sunt factori care pot contribui la aparitia acestor boli. Fetele pot suferi de anorexie la pubertate, in dorinta de a fi slabe si nu grase ca mama lor, aceasta fiind varsta cand apar intens sentimentele negative de nemultumire cu privire la aspectul corpului.

Ele ajung sa aiba un regim extrem de dezechilibrat sub pretextul ca vor sa manance sanatos, putin si doar alimente care nu ingrasa. De asemenea tinerii pot gasi astfel de strategii in tulburarile alimentare pentru a-si depasi temerile pe care le au si anume incertitudinile si problemele existentiale. Anumite evenimente grave din viata pot declansa astfel de tulburari de alimentatie, din care amintim experientele traumatizante de tipul: pierderea unei persoane dragi, despartirea sau divortul, violenta in familie si alte situatii.

Ortorexia nervoasa este o boala descoperita de medicul Steven Bratman in anul 1997 si reprezinta o tulburare de alimentatie. Se poate traduce prin mancatul selectiv in dorinta de a tine o dieta corecta insa ajungand la obsesia de a servi doar produse bio. Persoana care sufera de aceasta afectiune ajunge la o constrangere patologica de a manca sanatos, este preocupata mereu de propria sanatate si astfel numarul de alimente pe care il alege pentru consum este sever limitat.

Nu mai da importanta la ceea ce noi numim ,,placerea de a manca” deoarece crede mai mult in valoarea alimentelor decat in gustul lor. Cele mai predispuse la o ortorexie nervoasa sunt persoanele care duc o viata izolata, sau care s-au retras din viata sociala.

Anorexia nervoasa (sau pierderea severa in greutate) este una din cele mai frecvente tipuri de tulburari de alimentatie, care apare in special la celebritati, mai ales la vedetele TV, modele si actrite. Desi patologia a fost observata si descrisa prima data in anul 1873 se pare ca in sociatatea de astazi este mult mai raspandita decat in anii ’70-’80. Specialistii ii spun ,,nervoasa” deoarece boala are cauze psihologice.

Citește și:  Miastenia gravis sau slabiciune musculara

Femeile ajung sa sufere de anorexie in dorinta lor exagerata de a fi extrem de slabe si pentru ca fac tot ce le sta in putere sa ajunga la astfel de rezultate. Ele au o perceptie gresita despre corpul lor, tin cont de judecata cunostintelor din mediul lor, in dorinta de a fi apreciate si acceptate.

Bulimia nervoasa este o tulburare de alimentatie prin care persoana are chef de a consuma cantitati mari de alimente intr-o perioada scurta de timp. Pentru a-si contracara efectul de ingrasare isi auto-induce varsaturi, face abuz de medicamente laxative, diuretice sau recurge la prea multe ore de sport si isi oboseste in exces corpul. Cu alte cuvinte apare lacomia pentru alimente dar si teama morbida de a deveni gras.

Bulimia sau cheful de a manca portii uriase de mancare este asociata cu o dependenta cum este cea de alcool sau de droguri. Astfel apar stari depresive care in cazuri grave pot duce si la sinucidere. Boala este foarte stresanta pentru organism, provoaca epuizarea sarurilor din sange, deshidratarea si astfel se poate ajunge la insuficienta renala, tulburari de ritm cardiac, dar si alte probleme de sanatate grave (tulburari menstruale, deteriorarea dintilor, rupturi de organe interne, inflamatii intestinale si mai ales la nivelul esofagului).

Hiperfagia este o boala prin care consumi o cantitate foarte mare de alimente pana cand apare senzatia de saturatie care este inconfortabila si sentimentul de vina si depresie din cauza supraalimentarii.

Obezitatea este un factor de risc foarte mare pentru boli de diabet zaharat, boli de inima, hipertensiune arteriala si diferite forme de cancer. Avand in vedere ca persoanele obeze nu sunt agreate in mediul social la ele se pot declansa frecvent suparari emotionale, astfel ajung sa fie nemultumite, nefericite si din cauza acestor tensiuni au ,,chef” de a manca si mai mult deci pofta lor exagerata este considerata o tulburare de alimentatie. De asemenea sufera foarte tare din cauza obezitatii si ajung la tulburari depresive, sunt triste si se retrag din viata sociala.

Copiii obezi sunt mai putin agreati in cercurile de prieteni, iar in majoritatea cazurilor sunt afectati de efectele psihosociale ale obezitatii. Ajung sa aiba o atitudine negativa fata de exteriorul lor, deoarece ei sunt evaluati gresit ca fiind lenesi, prosti, neatractivi sau murdari. De multe ori sunt stigmatizati, li se pun porecle, sunt exclusi din cercurile de prieteni, ajung din cazua acestei etichetari negative sa-si piarda increderea si stima de sine si astfel sa stabileasca mai greu contacte sociale.

Tulburarile de alimentatie care apar in perioada de crestere pot duce la tulburari psihice, mai ales daca sunt ignorate. Cea mai comuna este fobia sau frica exagerata de a iesi in public sau in fata altora, de a nu fi judecat. Adolescentele pot avea stari de nesiguranta, auto-indoiala si de dezorientare din cauza obezitatii sau a felului cum arata.

Cercetatorii in domeniul sanatatii au ajuns la concluzia ca 90% din persoanele care sufera de tulburari de alimentatie sunt femeile.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.