Care sunt tipurile de boli cu transmitere sexuală și simptomele lor?

0
293
Care sunt tipurile de boli cu transmitere sexuală și simptomele lor

Bolile cu transmitere sexuală trebuie depistate în fază incipientă pentru a preveni afectarea ireversibilă a organismului. Astfel de boli se transmit în primul rând prin contact intim și sunt tratabile în stadiul de început, în caz contrar dacă nu se aplică nici un tratament pot da complicații grave și pot provoca îmbolnăvirea întregului organism. Pentru a recunoaște astfel de boli prezentăm în articol simptomele ce apar în stadiile de început a principalelor boli cu transmitere sexuală.

Din categoria acestora fac parte: sindromul imunodeficienței dobândite (sau SIDA), herpesul genital, candidoza, sancrul moale, granulonul inghinal, gonoreea, tricomonaza, chlamydia, negii genitali, boala inflamatorie pelvină și sifilisul. Există și alte tipuri de boli care se pot transmite prin contact sexual și anume: scabia, păduchii lați, unele forme de hepatită.

Sindromul imunodeficienței dobândite sau SIDA poate da următoarele simptome în faza de început a bolii: dureri de cap, scăderea bruscă în greutate, transpirații nocturne, stări febrile, inflamarea ganglionilor limfatici, micoze sau alte infecții vaginale, candidoză, stari de diaree și infecții la nivelul plămânilor.

Herpesul genital dă disconfort în timpul urinării, senzație de arsură genitală, erupții dese pe penis sau în vagin, scurgeri apoase vaginale ori uretrale.

Candidoza dă simptome de durere la urinat, mâncărime vaginală, scurgeri vaginale groase și fără miros.

Gonoreea este o boală ce se produce din cauza infecției cu microorganismul de tip gonococ numit Neisseria gonorrhoeae. Persoanele de sex feminin care au gonoree prezintă simptome specifice bolii: scurgere vaginală tulbure, urinări frecvente cu micțiune dureroasă, inflamații vaginale, senzație de mâncărime vaginală, sângerări uterine anormale, scurgeri rectale. Bărbații ce au gonoree prezintă o scurgere uretrală cu aspect de puroi gălbui, urinare lentă și dureroasă, mucus în penis.

Citește și:  Bolile de inima

Astfel de simptome apar la 2-21 de zile de la contactul sexual. Dacă nu este tratatată la timp, infecția se transmite prin sânge la țesuturi, tendoane, articulații, oase, dă dureri în tot corpul, produce inflamații la nivelul articulațiilor și leziuni cutanate. La bărbați poate duce la sterilitate.

Tricomonaza se manifestă la femei prin dureri vaginale, senzație de mâncărime vaginală, scurgere gri sau galbenă cu miros urât.

Chlamydia, dacă apare la femei, dă dureri în timpul actului sexual, se manifestă prin scurgeri vaginale albe ca brânza de vaci, stări de mâncărime și senzație de arsură în timpul micțiunii la urinat. La bărbați, această boală poate fi asimtomatică sau se manifestă prin scurgeri uretrale apoase.

Negii genitali sunt niște excrescențe din jurul vaginului, penisului, scrotului, pielii de pe anus, sau din zona inghinală.

Boala inflamatorie pelvină se manifestă prin dureri în zona inferioară a abdomenului, stări febrile și scurgeri cu puroi din vagin.

Sifilisul apare datorită infecției cu bacteria Treponema pallidum ce se transmite prin sărut sau contact sexual. La început, când boala este în prima fază (la 10-90 de zile de la contactul sexual) apar simptome de erupții și leziuni genitale, stări febrile, leziuni la anus, leziuni la gură, dureri în gât, zone ce au țesuturile descuamate. În timp boala progresează și în stadiul al treilea infecția poate afecta creierul, apar bolile ochi (orbirea), pierderea auzului și bolile de inimă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.