Carnitina, cunoscuta si sub denumirea de L-carnitina, este o proteina descoperita in anul 1905, in extractul de carne, cu rol esential in metabolizarea grasimilor, prin transformarea acestora in energie. Aceasta proteina este produsa de catre organism in ficat si rinichi si este stocata la nivelul muschilor scheletici, al inimii, creierului si la nivelul lichidului seminal.
Aceasta substanta este si un puternic antioxidant care lupta activ impotriva radicalilor liberi care provoaca deteriorarea celulelor si modifica, de cele mai multe ori, secventele ADN. Proteina este folosita si ca adjuvant al terapiilor conventionale in cazul tratarii afectiunilor cardiovasculare, renale, tiroidiene, cerebrale si poate imbunatati performanta atletica si stimula procesul de pierdere in greutate.
Carnitina (L-carn) este folosita pentru ameliorarea unor afectiuni ca:
- Afectiunile cardiovasculare, in special angina, studiile de specialitate demonstrand efectul benefic pe care aceasta proteina il are in reducerea simptomelor caracteristice si in diminuarea durerii precordiale. Pacientii care, pe langa tratamentul conventional, iau si suplimente de L-carnitina isi scad riscul aparitiei unui al doilea infarct sau de a dezvolta insuficienta cardiaca severa. In plus, acestia au ritmuri cardiace mai putin anormale decat cei care nu suplimenteaza tratamentul cu aceasta proteina. Alte cateva studii de specialitate demonstraza ca administrarea de propionyl-L-carnitina poate reduce simptomatologia caracteristica insuficientei cardiace si poate imbunatati capacitatea de efort a persoanelor care sufera de afectiuni cardiace.
- Afectiunile periferice vasculare pot fi si ele ameliorate prin administrarea acestui supliment. Persoanele care sufera de ateroscleroza au, in general, crampe localizate la nivelul membrelor inferioare, fenomen ce poarta denumirea de claudicatie intermitenta, si manifesta reducerea fluxului sangvin in aceasta zona a corpului (afectiune periferica vasculara). Administrarea de L-carn poate reduce aceste simptome, iar persoanele care sufera de claudicatie pot creste distanta strabatuta in fiecare zi.
- Carnitina poate creste sensibilitatea nervoasa grav afectata in cazul neuropatiei diabetice (afectiune care apare in momentul in care nivelurile ridicate de glucoza din sange afecteaza nervii bratelor, ai picioarelor, ducand, de cele mai multe ori, la aparitia durerii si a senzatiei de amortire).
- Performanta atletica poate fi stimulata prin administrarea de L-carnitina
- Administrarea orala de L-carn poate duce la scaderea masei adipoase, cresterea masei musculare si reducerea fatigabilitatii.
- Unele studii recente atesta faptul ca administrarea de l-carn poate incetini progresia bolii Alzheimer, poate incetini declansarea depresiei din cadrul dementei senile si poate imbunatati capacitatea de memorare si concentrare a persoanelor in varsta.
- Carnitina poate stimula cresterea numarului de spermatozoizi si a motilitatii acestora si poate imbunatati functia erectila.
- Unele studii de specialitate confirma faptul ca administrarea de l-carn, la persoanele care sufera de hipertiroidism, poate duce la ameliorarea simptomelor caracteristice – insomnii, palpitatii, nervozitate extrema, tremol. Pe de alta parte, aceasta proteina poate bloca actiunea hormonilor tiroidieni, motiv pentru care nu este recomandata administrarea la persoanele care sufera de hipotiroidism.
Printre sursele alimentare de L-carn se numara carnea rosie, in special cea de miel, pestele, cerealele, asparagusul, untul de arahide si fructul de avocado. Doza recomandata de carnitina, in cazul adultilor, este de 1 pana la 3 grame pe zi. In cazul unui supradozaj, efectele secundare sunt, in general, unele destul de mici, care nu implica interventia de urgenta, ca aparitia diareei, cresterea apetitului si aparitia prupritului.
Este recomandata evitarea administrarii fara acordul medicului curant in cazul persoanelor care sufera de urmatoarele afectiuni:
- Hipertensiune arteriala
- Afectare hepatica din cauza alcoolului – ciroza
- Diabet
- Afectiuni renale
- Afectiune periferica vasculara
- Antecedente de crize epileptice
Deficienta de carnitina poate sa apara fie din cauza unui aport insuficient, fie din cauza unui deficit de metabolizare a aminoacidului cu acelasi nume. Aceasta deficienta poate provoca afectarea metabolismului muscular, care poate duce la miopatii, hipoglicemie si cardiomiopatie.
Acest aminoacid foarte important este necesar in organism pentru transportul acizilor grasi, cu lant foarte lung, asa cum este cazul esterilor coenzimei A (CoA), in mitocondrii, unde sunt oxidate pentru producerea de energie. L-carn este obtinuta din hrana si prin intermediul sintezei endogene.
Printre cauzele deficientei de carnitina se numara:
- Aportul inadecvat din sursele alimentare
- Incapacitatea de a metaboliza L-carn
- Sinteza endogena insuficienta de L-carn, din cauza afectiunilor hepatice
- Pierdere in exces a acestui aminoacid din cauza diareei, a hemodializei sau a dializei crescute
- Prezenta unei boli ereditare grave care presupune pierderea de L-carn de la nivelul tubilor renali
- Cresterea nevoilor organismului din cauza unor interventii chirurgicale asupra tractului gastro-intestinal sau din cauza sepsisului
- Tratamentele pe baza de valproat sau zidovudina care duc la afectare mitocondriala si, implicit, la scaderea nivelurilor de carnitina din tesutul muscular
Aceasta deficienta poate fi una generalizata (sistemica) sau poate afecta doar tesutul muscular, cu preponderenta, ducand la aparitia miopatiilor. Cel mai des intalnite simptome, in cazul acesta, pot fi necroza musculara, mioglobulinuria, miopatia cu depunere de lipide, aparitia ficatului gras, dureri si crampe musculare, fatigabilitate cronica, confuzie mentala si cardiomiopatie. Deficitul apare insa foarte rar si doar in cazul in care sunt suprapuse si alte afectiuni care pun in pericol sanatatea individului, altfel, persoanele sanatoase reusesc sa-si procure cel putin o parte din doza zilnica necesara de carnitina.