Castravetele si rolul sau in sanatate

1
707
Castravetele si rolul sau in sanatate

Castravetele (Cucumis sativus) este o planta originara din nordul Indiei si face parte din familia Curcubitaceae. Aceasta planta anuala, cultivata des in gradinile de zarzavat, are ramificatii lungi taratoare si cataratoare. Tulpina sa are multi carcei, frunzele sunt mari si aspre, iar florile sunt melifere si de culoare galbena. Fructele (castravetii) sunt lungi si au suprafata acoperita cu protuberatii.

In India, castravetele este considerat un fruct sfant, astfel in partile nordice ale tarii oamenii ce venereaza pe zeul Vishnu – la sarbatoarea zilei de nastere a zeului Krishna – aduc cate un castravete ca semn al pretuirii lor.

Castravetele este un aliment usor, bogat in apa si substante hranitoare, care ajuta la pastrarea sanatatii organismului. Principalele sale elemente constituente sunt: proteinele, hidratii de carbon, vitamina B, vitamina C, vitamina A, mucilagii, acidul nicotinic, magneziul, sulful, oxidul de calciu, fierul, iodul, manganul.

Capetele castravetelui au un continut de substante amare de aceea in India ele se taie la 1-1,5 cm. Samburii de castravete trebuie mancati deoarece au o mare valoare nutritiva – contin proteine si grasimi – ajuta la fortificarea organismului. De asemenea, samburii sunt considerati ca ar avea aceleasi insusiri ca si semintele de dovleac – fiind vermifuge, cu mare efect in combaterea viermilor intestinali, in special impotriva teniei. Coaja de castravete are un bun efect curativ si racoritor asupra pielii, ajuta la intarirea tesuturilor.

In India castravetele este considerat ca ar avea efect magic in calmarea organismului, in racorirea si linistirea acestuia. Castravetii cruzi cu putina sare pot fi consumati cu placere in salate sau conservati in otet, sub forma de muraturi.

Consumul de castraveti cruzi fara coaja este recomandat persoanelor care sufera de intoxicatii, probleme digestive, iritatii ale cailor urinare, afectiuni respiratorii, deoarece au proprietati calmante, racoritoare si diuretice. Persoanele care au stomacul sensibil pot manca fara probleme zeama de castraveti cruzi fara coaja sau fierti in supa.

Castravetele are rol de neutralizare a acizilor din organism, datorita naturii lui bazice. Este un dizolvant al uratilor si acidului uric de aceea este recomandat in cazuri de litiaza la vezica si rinichi. Daca este consumat crud si proaspat ajuta la eliminarea apei, mareste cantitatea de urina, vindeca constipatia.

Sucul de castraveti are proprietati calmante in arsurile gastrice. Este cel mai bun aliment pentru persoanele care sufera de hiperaciditate, ulcere duodenale si gastrice.

Persoanele care doresc sa piarda din greutate trebuie sa consume castraveti deoarece acestia contin o substanta – acidul tartric – care determina ca o parte din carbohidratii acumulati la o masa sa nu se transforme imediat in grasime, ci sa fie eliminati din organism. De asemenea castravetii contin siliciu – care ajuta la indepartarea senzatiei de oboseala cronica dar si in fibromialgie (durere in muschi, ligamente si tendoane). Castravetele este recomandat in cazuri de hipertensiune arteriala deorece are un continut mare de potasiu si magneziu.

castravete

Pentru tratarea crapaturilor si mancarimilor pielii se poate folosi sucul de castravete sub forma de lotiune. Exista o serie de preparate din suc de castravete care ajuta in pastrarea frumusetii tenului si a mainilor. La fel ca si aloe vera, castravetele ajuta la calmarea arsurilor solare si a unor iritatii ale pielii. Pentru catifelarea pielii se poate prepara o crema speciala astfel: se amesteca doua parti suc si o parte untura topita in baie de apa pana ce se omogenizeaza foarte bine, apoi se lasa la racit.

Citește și:  Iarba de lamaie (Cymbopogon citratus), uleiului esential din iarba de lamaie

Tenul gras se trateaza cu o lotiune preparata din: o parte suc de castravete si o parte alcool de 60º. Tenul uscat se trateaza cu aceeasi lotiune in care se adauga si ulei vegetal de migdale dulci. Mastile cosmetice din pulpa de castravete ajuta in tratarea tenului ofilit si obosit. Ridurile si pungile de sub ochi pot fi reduse prin aplicarea de rondele de castravete direct pe zonele afectate. Pistruii sunt indepartati prin anumite lotiuni din castravete macerat in lapte crud.

Pentru uz extern pulpa castravetelui este indicata in tratarea iritatiilor, inflamatiilor si arsurilor usoare de la nivelul pielii.

In medicina veterinara sucul de castraveti este folosit pentru tratarea eczemelor la caini, iar la vaci pentru vindecarea unor crapaturi usoare ale ugerului.

Castravetele-amar (Momordica charantia)

Este o planta cataratoare, originara din America de Sud, care face parte din aceeasi familie Curcubitaceae. Aceasta planta creste pana la lungimea de 2 m si este cultivata in diferite regiuni tropicale. Are fructele de forma alungita, cu multe protuberatii, asemanatoare castravetilor prezentati mai sus.

Fructele de la castravetele-amar sunt foarte gustoase si au un continut bogat de minerale si vitamine – magneziu, calciu, potasiu, siliciu, zinc, fier, vitamina B – dar si carotenoizi, proteine, etc. Pot fi consumate ca orice leguma. Mai mult decat atat, ele sunt cunoscute pentru proprietatile lor medicinale – fiind recomandate de specialisti mai ales in tratamentul diabetului zaharat si al hipoglicemiei, pentru ca au momordina, charantina – care ajuta la mentinerea nivelului normal de zahar in sange – si polipeptidul p numit insulina-verde, avand compozitia similara cu a insulinei.

Pe langa o dieta echilibrata desigur este foarte important ca persoana bolnava de diabet sa duca un stil de viata activ, sa renunte la fumat (in cazul cand are acest obicei) si sa slabeasca (daca are un exces de greutate).

In tarile asiatice, castravetele-amar este folost in alimentatie in cazuri de viermi intestinali, hepatita, febra, anumite infectii, colici si desigur diabet. In Brazilia in medicina naturista acest fruct este utilizat pentru tratarea reumatismului si a parazitilor intestinali. De asemenea poate indiuce avortul si este afrodisiac. In Peru castravetele-amar este cunoscut ca planta ce trateaza rujeola, malaria si alte tipuri de inflamatii. Locuitorii din Nicaragua folosesc castravetele-amar in combaterea durerilor de stomac, racelii, febrei, malariei, hipertensiunii arteriale, diabetului si infectiilor.

Castravetele-amar nu este recomandat persoanelor gravide si copiilor. Toate aceste informatii sunt doar cu rol orientativ, in cazul oricarei afectiuni trebuie intotdeauna consultat un medic de familie.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.