Occidentul consumă alge fără a ști acest lucru!

0
467

Consumul de alge este o practică frecventă în Asia. În țările Europei acest lucru este mai puțin obișnuit sau chiar necunoscut. În marele arhipelag al Indoneziei, mii de oamenii obișnuiesc să cultive alge în ocean cu aceeași pasiune manifestată de oamenii care cultivă pământul la noi. În bucătăria japoneză sunt incluse algele în diferite preparate culinare și de asemenea în China algele sunt considerate alimente banale, care se consumă des. Cultura algelor a devenit o activitate foarte importantă pentru oamenii care trăiesc în apropiere de Bali, mai ales pe Insula Nusa Lembongan, unde această îndeletnicire a devenit un adevărat mod de trai. Mai mult decât atât, oamenii care se ocupă de creșterea algelor sunt numiți fermierii oceanelor, ei știu să exploateze foarte bine potențialul apei sărate a oceanului.

Algele conțin caragenani!

Pe eticheta unor alimente scrie caragenan E 407 despre care mulți oameni nu știu nimic, ei consideră că este un compus chimic de sinteză. Acesta apare în următoarele alimente: budinci, ciocolată cu lapte, înghețată, brânză, supe, sosuri, milk shake, bere, etc. Caragenanul este extras din algele roșii (de exemplu în Bali se cultivă specia Kappaphycus alvarezii, sau specia uscată cotonnii). Astfel de alge se exportă în America de Nord, China și țările Europei.

Potrivit specialiștilor doar câteva din cele 30 000 de specii de alge sunt destinate folosirii în alimentație. Specia de care spuneam mai sus (Kappaphycus alvarezii) conține până la 68% caragenani. Alte specii au un conținut mai redus, de 30-40% caragenani.

Caragenanii sunt folosiți în industria alimentară pentru că sunt substanțe polizaharide sau polimeri ai galactozei și pot forma geluri. Caragenanul apare în alimentele procesate în fabrici. Are următoarele efecte: poate înlătura proteinele din bere astfel această băutură este mai limpede, poate fi un agent de îngroșare a laptelui vegetal, a laptelui din soia, apare și în sucurile fără zahăr și chiar în anumite produse cu laptele praf pentru bebeluși.

Cum se obține caragenanul din alge?

Creșterea algelor în apa sărată a oceanului nu este chiar o treabă simplă. Iar drumul până la obținerea acestui aditiv numit caragenan este destul de complicat. Munca pentru fermierii ce cresc alge este destul de dificilă, ei trebuie să așeze plantele în apa oceanului și să le urmărească dezvoltarea, să înlocuiască algele slabe cu altele mai bune și astfel să obțină acele alge care sunt potrivite pentru a fi recoltate. Uneori munca lor de o lună poate fi distrusă în doar câteva minute, când au ghinionul ca algele să fie spulberate de o furtună puternică. Pentru a avea recolte bogate pescuitorii de alge se roagă zilnic și invocă protecția zeilor pentru a avea vreme bună. Acesta este pentru ei un mod de viață, un mod de practicare a acvaculturii sau a algoculturi, fiind vorba despre creșterea plantelor oceanului. Prin cultura, creșterea și culegerea algelor, acești fermieri își asigură traiul. Veniturile lor sunt asigurate prin această îndeletnicire dar și prin turism (în procent mai mic). Recoltarea se face o dată la șase săptămâni, doar în zilele când refluxul este puternic și astfel este redus nivelul apelor din apropierea insulei. Această materie vegetală este crescută cu atenție și recoltată pentru a fi apoi uscată. Fermierii o vând sub această formă sectorului industrial, iar astfel reușesc să-și întrețină familia și chiar să trăiască la un nivel mai ridicat decât un cultivator de pământ. Cu cât zona de apă a mării pe care cultivă algele este mai mare, cu atât și numărul de kg de alge adunate va fi mai mare (lucru important pentru creșterea câștigurilor).

Algele recoltate sunt uscate, apoi sunt tratate cu soluție de clorură de calciu, rehidratate, curățate de impurități, iar prin calciu caragenanul este fixat în pereții celulelor. Apoi algele se țin în soluție de hidroxid de sodiu, sunt mărunțite și caragenanii dizolvați, se filtrează și se obține o soluție apoasă care are caragenani. Prin precipitare cu o soluție de alcool izopropilic și filtrare se obțin caragenanii. Urmează un proces de uscare la temperatura de 5̊C, astfel se obține masa uscată de caragenani care este măcinată și folosită în urma unor controale de calitate pentru industria alimentară.

Caragenanul este folosit și în industria cosmetică în pasta de dinți (ca stabilizator), în șampoane (ca agent de îngroșare), în geluri pentru parfumarea încăperilor, în crema de pantofi (pentru creșterea vâscozități acesteia), în diferite creme cosmetice, etc. Citiți cu atenție prospectul produselor și veți vedea dacă au sau nu acest ingredient: caragenan E 407.

Loading...
DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ