Cât de gravă este forma hepatitei A? Cum se transmite, ce simptome manifestă și cum se tratează

0
256
Hepatitis a virus hav an rna virus that can survive up to a mont

Sunt cinci forme de hepatită A, B, C, D și E. Factorii care le produc sunt diferiți, poate fi vorba despre virusuri, medicamente, alcool, anumite boli. Hepatita virală acută este transmisibilă de la un om la altul, este o boală de natură infecțioasă. Virusul care o provoacă poate intra în organism accidental, pe cale digestivă sau pe cale parenterală.

Astfel de infecții afectează întregul organism dar mai ales parenchimul hepatic. Simptomele sunt hepatice și digestive, caracteristice fiecărei forme de hepatită. Inflamația ficatului este provocată în special de hepatita A și B. Hepatita cu virusul A este numită hepatita infecțioasă, iar hepatita cu virusul B are numele de hepatita serică. Ambele au și denumirea de hepatită virotică sau hepatită virală.

Virusul A se transmite mai ales pe cale orală, fecală, iar uneori poate fi inoculat și parenteral. O pesoană contaminată are fecalele infectate și dacă nu respectă normele de igienă după ce merge la toaletă, virsul poate ajunge pe mâinile ei și astfel se poate transmite dacă ea manipulează alte lucruri sau alimente. Virusul rezistă la temperatura camerei timp de 2-3 ore ceea ce face să poată fi luat ușor de pe anumite lucruri, de pe clanța ușii, etc.

Perioada de incubație este de 2-6 săptămâni, dar simptomele hepatice pot să apară chiar după 3-10 zile. Primele simptome sunt cele de pierderea poftei de mâncare, apariția stărilor de greață și vărsături, a stărilor febrile ușoare, oboselii generale a organismului. Treptat simptomele se agravează și apar alte complicații. Hepatita A se transmite prin sărut, contact sexual, apă contaminată (pe cale digestivă).

Riscul de infecție este mai mare în spațiile unde există aglomerări de populație și condiții de igienă deficitară, în timpul calamităților naturale, în timpul războaielor, la persoanele care locuiesc cu o persoană care are boala, la cei care călătoresc în zone unde există un risc mai mare ca apa și produsele alimentare să fie contaminate, la persoanele care se drogrează intravenos, la homosexuali, la oamenii care trăiesc în regiuni cu izbucniri epidemice.

hepatita A

Hepatita A este una din cele mai frecvente forme de hepatite virale. Cel mai adesea apare la vârsta copilăriei și adolescenței. Boala începe cu tulburări digestive de greață și vărsături, cu oboseală accentuată, lipsa apetitului alimentar, urină de culoare închisă. Pielea și albul ochilor sunt gălbui, se instalează icterul, bilirubina se acumulează în organism, bila secretă un lichid ce are colesterol, reziduri și săruri minerale.

Citește și:  Insuficiența cardiacă congestivă, debut brusc și manifestări dramatice – cauze, simptome și tratament recomandat

În timpul tratamentului se acordă o atenție deosebită în primul rând igienei din toate punctele de vedere. Bolnavul trebuie să fie izolat pentru a nu infecta alte persoane deoarece hepatita A este o boală infecțioasă transmisibilă. Se aplică un tratament dietetic, medicamentos și igienic.

Foarte important este repausul fizic și intelectual, bolnavul trebuie să stea la pat. Activitatea fizică poate fi reluată de o astfel de persoană abia la 3 luni după perioada de convalescentă, deci destul de târziu, când organismul ei este recuperat. Deși va avea voie să muncească, ea nu va trebui să depună mult efort timp de 2 ani, iar în plus trebuie să facă și căte un control medical la 3 luni.

Tratamentul cu medicamente este stabilit de medic pentru fiecare bolnav în parte și de asemenea și regimul dietetic. Se fac perfuzii intravenoase cu soluții saline și glucozate pentru combaterea vărsăturilor. În cazuri grave se utilizează corticoterapia. Dieta hidro-glucido-lipidică poate fi administrată pentru introducerea în organism a necesarului de calorii, săruri minerale și vitamine. Dacă apar anumite infecții se administrează medicamente antibiotice.

Dieta trebuie să fie ușoară, astfel încât să nu accentueze starea de hiperfermentație gastrică, pancreatică și biliară, care deja apare din cauza bolii. Alimentația va cuprinde proteine, glucide, vitamine și foarte puține grăsimi. În primele zile se consumă sucuri de fructe, supe de legume, compoturi, lapte, biscuiți, brânză de vaci, iaurt, pâine prăjită, miere.

Treptat alimentația poate fi alcătuită și din ouă, carne slabă de pui, vițel, pește, morcov ras, soteuri de legume. Menținerea igienii personale este un mod de prevenire a transmiterii hepatitei A. Vaccinul împotriva hepatitei A este un mod de prevenire a bolii mai ales dacă există un risc mare de contaminare. Tratamentul cu gama globulină ajută în tratamentul bolii și se recomandă imediat ce persoana s-a expus la virusul hepatitei A.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.