Medicina naturista are la baza o bogata experienta traditionala. Este una din cele mai vechi forme de medicina cunoscute de om. Intr-o oarecare masura, ea a dat nastere la medicina conventionala, avand in vedere faptul ca o parte din tratamentele folosite de aceasta intrebuinteaza medicamente naturiste. Diferenta dintre cele doua este ca medicina naturista foloseste medicamente ce sunt obtinute numai din plante (sau parti din acestea), iar medicina conventionala utilizeaza medicamente ce contin ingrediente din plante si alte substante care nu sunt naturale.
Plantele medicinale ofera optiuni vindecatoare pentru anumite afectiuni si chiar pentru ameliorarea unor simptome ale unor boli grave. Caracteristicile si utilizarile lor au fost descoperite in timp si folosite de multe civilizatii.
Medicina naturista este sustinuta astfel si de cercetari amanuntite, la nivel inalt, iar medicii naturisti considera ca medicamentele nu ar trebui sa fie realizate doar din ingrediente extrase din plante, in cantitati mici, ci si din materia la care se renunta si care este importanta deoarece constitue principiul activ al plantei si ar ajuta in cadrul unui tratament, l-ar face mult mai eficient.
Principalele afectiuni in care pot ajuta plantele medicinale sunt: migrenele, artritele, infectiile, astmul, alergiile, insomniile, bolile digestive, eczemele, depresia, stresul, oboseala, extenuarea, memoria scazuta, problemele de concentrare, imunitatea scazuta si altele.
In general plantele medicinale au efect bun asupra organismului, creeaza o stare de bine, sunt tonice, revitalizante, detoxifiante, usor asimilate si au si alte proprietati importante. Medicamentele naturiste sunt usoare, consolideaza sistemul imunitar, sunt tolerate de organism, nu dau dependenta, imbunatatesc starea de sanatate.
Indicat este sa fie folosite la recomandarea unui medic specialist naturist, in doza stabilita de acesta, deoarece unele plante nu trebuie administrate in exces indiferent de tipul preparatului sub care se gasesc, pentru ca dupa cum bine se stie orice exagerare nu este buna.
Specialistii nutritionisti folosesc retete de preparare traditionale ce tin de medicina populara si care sunt pe baza de frunze, radacini, fructe, seminte si flori. Aceste preparate actioneaza benefic asupra organismului, deoarece ele contin numerosi compusi din planta combinati in mod echilibrat astfel incat sa fie mai siguri si mai eficienti decat elementele active luate separat.
In cazurile minore, cand afectiunile nu sunt grave, simptomele se pot trata acasa prin ceaiuri, tincturi, decocturi, siropuri, sucuri, infuzii, creme, etc. In situatii de boli grave trebuie sa se apeleze la un medic naturist specialist care stie ce tip de tratament sa recomande pentru fiecare diagnostic bine stabilit.