Cât de importante sunt ceaiurile din plante în timpul iernii? – Remedii împotriva afecțiunilor provocate de frig

0
1364

Principalele probleme de sănătate care apar iarna sunt din cauza frigului. Pentru a le preveni ne putem încălzi cu ceaiuri sau infuzii din plante medicinale, suficient de calde. Ceaiurile sunt eficiente pentru încălzirea organismului, pentru prevenirea deshidratării și a scăderii temperaturii corpului. În plus, sunt foarte multe plante medicinale eficiente pentru menținerea sănătății, din care se pot prepara ceaiuri aromate, plăcute la gust.

Potrivit specialiștilor, oamenii suferă când le este frig, atunci nivelul de serotonină este redus și în plus apare și senzația de a mânca mai mult. Cu cât sunt ingerate mai multe calorii din alimente grase, apare în creier un sentiment de fericire și astfel se explică pofta de mâncare crescută iarna. Pentru a preveni obezitatea în lunile de iarnă trebuie consumate multe ceaiuri deoarece acestea elimină senzația de foame, scad pofta de mâncare prea mare. Ceaiurile trebuie să fie cât mai calde pentru a încălzi organismul, pentru a nu lăsa frigul să creeze un disconfort în organism și să ne deterioreze sănătatea.

Ceaiul de scorțișoară

Acest condiment este aromat și are un efect foarte bun de încălzire a organismului. Se folosește chiar și în vin fiert în perioada lunilor de iarnă pentru aroma sa specială, dar și în alte băuturi calde: lapte, infuzii din plante, cafea. Ceaiul de scorțișoară ajută în combaterea afecțiunilor cauzate de frig, este un bun remediu contra extremităților reci, oferă o stare de bine în organism și calmează durerile de articulații. Ceaiul de scorțișoară se poate combina și cu alte plante medicinale sau cu alte ingrediente valoroase pentru sănătatea organismului, ca de exemplu:

  • Ceai de scorțișoară și coajă de portocale – încălzește organismul, previne răceala.
  • Ceai de scorțișoară și lămâie – crește imunitatea organismului.
  • Ceai de scorțișoară și miere de albine – are acțiune detoxifiantă pentru organism.
  • Ceai de scorțișoară și mentă – calmează sistemul nervos.

Ceaiul de ghimbir

Ghimbirul stimulează circulația sangvină, previne răceala, tulburările tractului gastro-intestinal, încălzește corpul, crește imunitatea organismului. Ceaiul de ghimbir are proprietăți energizante, calmante, este recomandat în cazuri de sinuzită, congestii respiratorii, febră, răgușeală, inflamații la gât. Acest ceai se poate combina cu nucușoară, citrice, ceai verde, miere de albine, frunze de mentă, cuișoare și piper negru. Iată câteva variante de ceai cu ghimbir:

  • Ceaiul din ghimbir, lămâie și ceai verde – energizează și încălzește corpul.
  • Ceaiul din ghimbir, ceai verde, nucușoară și două cuișoare – are o aromă deosebită și ajută în tratamentul tusei, răcelii, durerilor de gât și pneumoniei.
  • Ceaiul din ghimbir, lămâie și suc de mere – este o băutură caldă, aromată, revigorantă pentru organism.
Citește și:  Chyawanprash, gem natural indian considerat regele medicamentelor

Vinul fiert condimentat cu mirodenii

În lunile de iarnă se recomandă să se bea ocazional câte o cană de vin fiert. Acest preparat oferă o stare de relaxare și încălzește corpul. Unii spun despre vinul fiert că are efect de medicament pentru că intensifică circulația sângelui ceea ce este important pentru extremitățile reci, iar în plus calmează și îmbunătățește starea de bună-dispoziție, devii mai vesel și mai jovial. Totuși mare atenție cu băuturile alcoolice, mai ales dacă sunt anumite probleme de sănătate! Vinul fiert se prepară din vin roșu și diferite mirodenii: coajă de portocală, cuișoare, nucușoară, piper negru, felii de fructe coapte și uscate, migdale prăjite și stafide. Se îndulcește cu puțin zahăr, iar pentru un plus de aromă se adaugă și o feliuță de lămâie.

Ceaiul de usturoi

În sezonul de iarnă organismul poate fi mai sensibil la infecții, de aceea este importantă creșterea imunității acestuia. Usturoiul este un antibiotic natural excelent care poate fi folosit ca ingredient în diferite preparate culinare, dar și în infuzii și ceaiuri, pentru prevenirea infecțiilor respiratorii, bolilor provocate de virusuri și microorganisme.

Ceaiul de usturoi se prepară din doi căței de usturoi infuzați timp de 5 minute în 200 ml apă fierbinte. Se bea cald, îndulcit cu miere și aromat cu o feliuță de lămâie. Are numeroase beneficii pentru organism: previne bolile respiratorii, răceala și gripa; combate tusea, flatulența și candidoza; curăță sistemul digestiv; ameliorează simptomele de bronșită; scade riscul de boli arteriale și boli cardiace; scade nivelul de colesterol din sânge; previne cancerul; elimină toxinele din organism; ajută la descompunerea grăsimilor și la scăderea în greutate; previne și combate diareea și dizenteria; crește imunitatea organismului.

Remedii eficiente în sezonul de iarnă:

  • Ceaiul de măceșe și lămâie, îndulcit cu miere, încălzește organismul și ajută în tratamentul gripei și răcelii.
  • Ceaiurile din frunze de mentă, coada-șoricelului, rădăcină de brusture și flori de soc, sunt recomandate pentu tratamentul răcelii, stărilor febrile, pentru că au proprietăți sudorifice.
  • Ceaiurile din cuișoare, ghimbir, nucșoară, nalbă-mare și lemn-dulce calmează tusea și durerea provocată de aceasta.
  • Ceaiul din cimbru previne și combate infecțiile în organism.
  • Ceaiul din Echinacea, miere, scorțișoară crește imunitatea organismului.
  • Ceaiul din frunze de zmeură și oregano este recomandat în tratamentul răcelii, gripei, tusei. Are proprietăți diaforetice, expectorante, calmante.

Alte remedii împotriva frigului sunt: mâncarea condimentată cu ardei iute, usturoiul, prazul, nucile, migdalele, semințele de mărar, cuișoarele și alte condimente.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.