Ce afectiuni se ascund in spatele durerii de genunchi si cum se pot trata acestea?

1
4364
Ce afectiuni se ascund in spatele durerii de genunchi si cum se pot trata acestea

Conform statisticilor mai mult de jumatate din populatia globului se confrunta cu dureri de articulatii. Dintre acestea durerea de genunchi este cea de care se plang pacientii in mod frecvent. Cu siguranta fiecare dintre noi, mai devreme sau mai tarziu am avut o astfel de durere ne-am intrebat de ce a aparut si daca este foarte grava.

Ce afectiuni se ascund in spatele durerii de genunchi?

Deteriorarea meniscului este una dintre cauze. O astfel de afectiune a cartilajelor articulatiei genunchiului se numeste meniscopatie si se caracterizeaza printr-o durere ascutita ce poate sa survina de la leziunile de menisc ca rezultat al unor traume care provoaca tulburari de biomecanica a genunchiului. Meniscul are o functie foarte importanta, este un ,,tampon” de forma unui mic cartilaj intre oase, care mareste suprafata de contact articular dintre tibie si femur, reduce socul si ajuta la stabilizarea genunchiului. Daca afectiunea nu este tratata, simptomele devin cronice si mai ales daca meniscul a fost excizat se poate ajunge la dezvoltarea artrozei.

Guta este cauzata de acumularea de acid uric la nivelul genunchilor. Boala poate da simptome dureroase intense si ascutite. Osteoartrita este o afectiune foarte grava care poate duce in timp la deformarea articulatiilor si reducerea mobilitatii acestora. Acest proces degenerativ de distrugere a tesuturilor comune evolueaza in timp. Mai exact cartilajul care acopera si protejeaza articulatiile se deterioreaza si astel oasele nu mai sunt separate intre ele prin cartilaj si se freaca intre ele determinand lezarea tesutului lor si aparitia durerilor articulare.

Depozitarea unei cantitati semnificative de cristele de pirofosfat de calciu produce modificari enzimatice, aparitia inflamatiei si ruperea fibrelor de colagen. Daca astfel de cristale se aduna in articulatia genunchiului se dezvolta o afectiune numita pseudoguta care poate da simptome de durere si edem. Pseudoguta apare la persoanele adulte si in varsta. Artrita este o boala inflamatorie care poate da dureri de genunchi.

Inflamarea tendoanelor genunchiului apare in partea interioara a genunchiului si se numeste periartrita. Aceasta afectiune poate sa apara mai ales la femeile supraponderale care au varsta peste 35 de ani. Poliartrita reumatoida poate afecta genunchiul si cauza simptome de durere, edem, deteriorarea tesuturilor de la nivelul genunchiului.

Anumite traumatisme la genunchi (rupturi de ligamente, fracturi de oase) pot duce dupa o perioada de timp la aparitia artritei post-traumatice ce este dureroasa. Cand articulatia genunchiului este atacata de bacterii se dezvolta o boala infectioasa numita artrita septica. Aceasta se manifesta prin simptome de durere intensa, rigiditate si edem.

Deterioarea ligamentelor genunchiului, supraintinderea sau ruperea lor in timpul supraantrenamentelor sportive provoaca dureri de genunchi mai mult sau mai putin intense. Pot fi afectate ligamentele din interiorul genunchiului sau cele colaterale, din interiorul si exteriorul marginilor genunchiului. Ruperea tendoanelor (care fac legatura dintre muschi si oase) da mari dureri de genunchi si reprezinta o afectiune cunoscuta in termeni medicali cu numele de tendinita.

durerea de genunchi

In interiorul genunchiului sunt anumite structuri ce contin un lichid cu rol de lubrifiere a zonelor unde are loc procesul de frecare a oaselor. In momentul in care aceste structuri numite burse sunt deteriorate se declanseaza stari dureroase in zona genunchiului sau de disconfort accentuat – afectiune numita bursita. Dureri intense de genunchi pot sa apara la tinerii care sufera de obezitate. La ei poate avea loc o departare a tendoanelor din partea superioara a tibiei, adiacente genunchiului si astfel sa dezvolte boala Osgood-Schlatter.

Citește și:  Zone reflexogene pentru tratamentul menopauzei – Iată zonele care reacționează cel mai bine la tratament

Deteriorarea cartilajului de sub rotula poate sa apara datorita unor leziuni articulare sau miscarii intense sau anormale a genunchiului. Afectiunea se numeste condromalacia patelara si se manifesta prin durere mai intensa sau mai usoara in functie de cat de mult este afectat cartilajul. Dureri foarte mari de genunchi apar in cazul in care are loc dislocarea rotulei. Rotula este osul din partea din fata a genunchiului. Daca acest os se deplaseaza spre partea exterioara a genunchiului este necesara inteventia medicului pentru punerea rotulei la loc.

Folosirea excesiva a genunchiului in timpul unor activitati fizice intense poate duce la dureri in zona genunchiului datorita iritarii tesutului ce se intinde de la sold la tibie. Acest tesut se numeste banda ilitiobiala si daca este deteriorat se declanseaza asa numitul sindrom al bandei iliotibiale. De asemenea tot din cauza supraantrenamentelor sau solicitatii excesive a genunchiului poate fi afectata plica sinoviala (tesutul din articulatia genunchiului) si se poate dezvolta sindromul plicii sinoviale. Acest sindrom da dureri intense de genunchi si edem.

Tumorile pot da dureri de genunchi grave. Obezitatea, metabolismul si malformatiile congenitale dau dureri de genunchi. La persoanele obeze durerile de genunchi sunt mai frecvente decat la cele care au greutate normala. Articulatiile picioarelor suporta o incarcatura grea si anume greutatea corpului. Cu cat aceasta greutate este mai apropiata de cea normala, articulatiile sunt protejate.

Metode pentru a scapa de durerea de genunchi

Daca la aparitia simptomelor se constata faptul ca durerile sunt severe, au aparut brusc, se datoreaza unui prejudiciu ce a dus la deformarea genunchiului, care provoaca disconfort mare la genunchi si chiar cresterea temperaturii corporale, se merge de urgenta la medic. Acesta va stabili cauza si va pune un diagnostic. Daca este vorba despre una din afectiunile de mai sus, medicul va recomanda un tratament pentru vindecare.

Indiferent de simptome cel mai important este ca medicul sa prescrie medicamente analgezice pentru calmarea durerii. In functie de boala si de stadiul acesteia, medicul va recomanda si un set de exercitii de terapie fizica. Astfel de exercitii se fac incet, fara a forta genunchiul, iar cresterea numarului lor se face treptat, in timp. Terapia fizica are rolul de a relaxa muschii, de a calma durerea si de a imbunatati circulatia sangelui.

Inotul ajuta la intarirea muschilor, ligamentelor, la fortificarea corpului si are efect benefic asupra circulatiei sanguine. Este recomandat in scop preventiv sau dupa ce afectiunea a fost tratata corespunzator, in perioada de dupa recuperare. Masajul are efect de imbunatatire a circulatiei sangelui si de a scapa de rigiditate.

Baile cu namol si terapia spa sunt recomandate pentru articulatiile dureroase. Mierea de albine, produsele apicole si ceaiurile din plante medicinale (ex. musetel, hamei, sunatoare) sunt eficiente in calmarea durerilor articulare. Alimentatia este si ea importanta, trebuie sa contina legume, fructe, carne de peste, care sunt bogate in vitamine, ajuta la consolidarea sistemului imunitar si refacerea cartilajului articular.

Persoanele supraponderale trebuie sa scada in greutate, sa urmeze un regim de slabire si in general sa duca un stil de viata sanatos.

1 COMENTARIU

  1. recent am efectuat un RMN in urma acestui test am primit uramatoarele rezultate ( le mentionez doar pe cele anormale) ;
    -menisc lateral cu leziune oblic – transversala cornuala posterioara ce intercepteaza suprafata menisciala articulara inferioara
    -ligament incrucisat edematiat,minim desirat in 1/3 superioara, continuu
    reversat lichidian articular in cantitate mica, acumulat predominant lateral
    tesuturi moi periarticulare anterioare infiltrate edematos

    vrea sa va cer parerea, ce trebuie sa fac sau ce medicamente sa tratatmente trebuie sa urmez.
    Specific ca momentan nu sunt in tara, adica nu pot sa ma duc la un anumit doctor sau clinica

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.