Leziunea herpetica este o boala virala cauzata de virusul herpes simplex (numit simplu HSV) si care se manifesta prin basicute umflate si pline cu lichid la nivelul pielii, prin inrosirea zonei. Aceasta leziune apare la nivelul buzelor, colturilor exterioare ale gurii, la nas, se vindeca in 6-10 zile (se rup si astfel lichidul este eliminat, se usuca si dispar), insa perioada de incubatie a virusului este de 2-20 zile.
Exista urmatoarele forme clinice care sunt cauzate de virusuri herpetice: leziunea herpetica locala sau cea generalizata, infectiile respiratorii acute, leziunea herpetica la nivelul cavitatii bucale, varicela, boala de ochi herpetica profunda sau superficiala, herpesul genital, zona zoster, hepatita viscerala, pneumonia viscerala, infectii respiratorii acute, herpesul neonatal forma generalizata, encefalita, meningoencefalita si altele.
Leziunea herpetica apare la nivelul gurii si buzei (daca este cauzata de virusul herpes simplex de tip 1 si anume HSV-1) sau este numita herpes genital (in cazul in care apare datorita infectiei cu virusul herpes simplex de tip 2 sau HSV-2). Virusul herpes simplex a infectat in ultimii ani un procent foarte mare din populatia globului, el apare mai ales la persoanele care sufera de malnutritie, de boli cronice si au imunitatea scazuta.
Aceasta boala este persistenta si recurenta, chiar daca remite dupa o anumita perioada poate aparea iar. Avand in vedere ca boala se agraveaza datorita trairilor negative, starii de nervi si de depresie este indicat sa se faca ceva pentru ca boala sa nu recidiveze.
Herpesul la ochi este o boala de la nivelul corneei, care apare in randul adultilor dar mai ales a copiilor. Aceasta boala este cauzata de virusul herpes si la randul ei cauzeaza invaliditatea opacitatii corneei si in cazuri grave orbirea corneei. Virusul herpes simplex afecteaza tesutul ocular si poate depasi mecanismele de aparare (care presupun producerea de anticorpi), are efect daunator asupra celulelor, duce la distrugerea lor si contribuie la aparitia unor reactii inflamatorii.
Virusul poate fi activat destul de frecvent de anumiti factori ca de exemplu: anumite traume, variatii hormonale, leziuni ale gurii sau la nivelul buzelor, alergiile alimentare, sarcina, oboseala, stresul, hipotermia, infectia, insolatia, o boala grava care duce la scaderea sistemului imunitar.
Cheratita herpetica reapare la o persoana in functie de sezon, modul cum s-a manifestat infectia herpetica, varsta si sex. Infectiile herpetice se pot trata si preveni prin chimioterapie, imunoterapie si microchirurgie. De asemenea in tratamentul infectiilor herpetice se recurge la un arsenal de medicamente antivirale care actioneaza impotriva virusului herpes simplex.
Herpesul genital este o boala cauzata de virusul herpes si care nu se poate vindeca definitiv, persoana care a fost infectata devine purtatoare pe viata a virusului. Sunt cunoscute multe boli cu transmitere sexuala foarte grave (ex. sifilis, SIDA, gonoreea) dar desi multi ar putea fi sceptici trebuie spus ca si herpesul genital este aproape la fel de periculos.
Transmiterea herpesului genital se transmite prin contact sexual (vaginal, anal, oral), poate da simptome clare sau nu, deci exista riscul ca o persoana infectata sa nu stie acest lucru ca ar putea deveni o sursa de infectie pentru alte persoane.
Zona zoster si varicela sunt boli ce apar datorita virusului varicelo-zosterian. Varicela sau varsatul de vant este o boala care apare in perioada copilariei. Un copil care face aceasta boala devine imun la ea intreaga viata. Spre deosebire de varicela zona zoster este intalnita mai ales la adulti, atunci cand acestia au imunitatea organismului scazuta si sunt infectati cu virusul herpes simplex.
Eruptiile de zona zoster sunt sub forma unor benzi de vezicule care apar pe piele in zona pieptului, gatului sau fetei, insotite de durere constanta, senzatie de arsura mai ales la atingerea pielii, mancarime, dureri de cap, stare de slabiciune, cresterea usoara a temperaturii.
Encefalita virala poate fi cauzata de virusul herpes simplex (HSV-1 sau HSV-2) si poate afecta atat persoanele pana in 30 de ani cat si cele in varsta care depasesc varsta de 50 de ani. In cele mai multe cazuri simptomele sunt urmatoarele: cresterea temperaturii corpului, intoxicatie generala, durerea de cap mare, stare de confuzie, ameteala, greata si varsaturi, sensibilitate mare la lumina, stare de nervozitate, de apatie si letargie, scaderea memoriei, dificultati de vorbire si miscare, halucinatii si in cazuri grave se ajunge la convulsii si coma.
Conform medicilor aceste simptome pot varia foarte mult si sunt strict determinate de tipul de infectie care a determinat boala si anume de virusul cauzator (care poate fi si de alt tip – virsul rujeolic, HIV, limfotropic simian, varicelo-zosterian, gripal, poliomelitic, rubeolic, etc). Aceasta boala este foarte periculoasa, rata moratalitatii este ridicata (de 30%), iar efectele determinate de ea sunt persistente (de tipul tulburarilor mentale si parezelor).
Pneumonia herpetica apare prin raspandirea virusului herpes simplex in tesutul pulmonar prin bronhii si trahee. Aceasta boala este foarte grava, se vindeca cu dificultate, in 80% din cazuri duce la deces.
Herpesul neonatal este cauzat de infectia intrauterina cu virsul herpes simplex de timp 2. Acesta poate afecta membranele mucoase ale ochilor, gurii, sistemului nervos central, pielea si organele interne (cum sunt de exemplu plamanii). Din pacate aceasta boala afecteaza in 70% din cazuri sistemul nervos central, creierul.
Leziune herpetica generalizata poate sa apara la persoanele cu imunitatea scazuta, la sugari, sau oamenii care sufera de anumite boli cronice, hematologice, care fac chimioterapie impotriva unor tumori, care sufera de HIV, sau urmeaza un tratament cu imunosupresoare, corticosteroizi o perioada lunga de timp.
In general infectia cu herpes se observa datorita simptomele clinice care presupun in principal eruptiile herpetice specifice. Totusi in stabilirea diagnosticului medicii iau anumite mostre pentru a face anumite teste de virusi in vederea izolarii virusului si detectarii anticorpilor. Astfel se iau probe din veziculele hepatice, sange, saliva, tesutul corneei, secretia cervicala, lichidul cefalorahidian, diferite organe, etc. Cert este ca virusul poate fi descoperit cel mai sigur in cultura de tesut.
Tratamentul presupune intarirea sistemului imunitar, dezintoxicarea si vitaminizarea organismului, calmarea sistemului nervos, inhibarea virusului. Exista o serie de medicamente care ajuta la ameliorarea simptomelor in reducerea mancarimii si durerii mai ales in herpesul genital. Acestea se folosesc doar la recomandarea unui medic si sunt sub forma unor creme si unguente.
De asemenea medicul poate prescrie si medicamente orale antivirale care diminueaza senzatia de macarime si arsura care sunt foarte neplacute. Antibioticele sunt de ajutor in tratamentul infectiei bacteriene si cresterea sistemului imunitar. Ibuprofenul ajuta la calmarea durerii. Vitaminele sunt foarte importante pentru organism, in special A, C si E.
Cremele naturale pe baza de rostopasca, ulei de catina si vitamina E ajuta in tratamentul acestor leziuni herpetice. Tratamentul se aplica de 2-3 ori pe zi. Mai multe produse apicole (ex. laptisor de matca, apilarmin, tinctura de propolis) au efect antimicrobian, antifungic, antiparazitar, vindecator si antiviral.
Procesul de infectie poate fi redus prin aplicarea unui cub de gheata, in faza de inceput a aparitiei herpesului. De asemenea sulfatul de zinc (sau gelul cu oxid de zinc) aplicat pe zona herpesului ajuta la inhibarea virusului si reducerea infectiei. Un bun remediu este unguentul de echinaceea sau de galbenele, sucul de lamaie diluat cu putina apa, bitterul suedez, felii de mar, sucul de portocale, extract moale de muguri de plop, tinctura de petale de trandafir, felii de rosii sau de gulie.
Orice infectie de la nivelul pielii poate fi ameliorata cu ajutorul aerului ionizat din zonele de munte. Zona zoster se vindeca cu ajutorul unor produse pe baza de aloe, cum este de exemplu sucul de aloe vera. Aceasta planta are proprietati vindecatoare foarte bune si ajuta la inhibarea virusului in 3 zile.
Infuzia din plante medicinale poate fi utilizata atat pentru uz intern (protejeaza organele interne, ficatul) cat si pentru uz extern sub forma de comprese si spalari zilnice. Cele mai importante plante sunt: musetelul, sunatoarea, patlagina, brusturele, frunzele de nuc, iarba-mare, frunzele de fag, coaja de mar, nalba mare.
Alimentatia este foarte importanta in perioada de tratament. Se recomanda consumul de fosole alba, mere, cartofi, drojdie de bere, ulei de masline, branzeturi, verdeturi, tarate de grau. Nu sunt deloc indicate produsele bogate in grasimi, ciocolata, arahidele, nucile, mazarea. Nu se fumeaza si nu se bea alcool.
Trebuie evitata expunerea la vant si radiatii ultraviolete, atingerea zonei afectate de herpes pentru a nu duce infectia si in alte locuri. Niciodata nu trebuie sarutata o persoana cu herpes sau avea alt contact intim cu aceasta si nici folosite lucrurile de uz personal (batista, prosop, vesela, apart de ras, etc) pentru ca se poate transmite usor infectia.