Oamenii consumă mult alcool și nu se gândesc la efectele negative ale acestuia asupra sănătății. Foarte adesea se întâmplă ca alcoolul să nu fie bun pentru corpul nostru, chiar și în cazurile cand nu se exagerează cu cantitatea care se consumă. Medicii spun că alcoolul are un efect rău asupra ficatului, inimii și rinichilor chiar și dacă este servit în cantitate moderată timp îndelungat. Cel mai mult însă este afectat negativ metabolismul.
Oamenii sunt diferiți, acest lucru face ca metabolismul să difere de la o persoană la alta. De exemplu unii pot avea un metabolism lent, ceea ce face ca organismul să ardă mai puține grăsimi și să nu absoarbă rapid vitaminele și substanțele nutritive cum se întâmplă la cei cu metabolismul intens. Alcoolul are un efect negativ asupra metabolismului. Dacă mai este vorba și despre o persoană care are un metabolism care nu funcționează normal, sau care nu este echilibrat, din cauza alcoolului se pot produce reacții nedorite în organism.
Ficatul este cel care absoarbe alcoolul, iar cu cât cantitatea este mai mare cu atăt se formează mai mult acetat din alcool. O persoană care servește mult alcool va ajunge să aibă un metabolism mai lent, deoarece organismul ei va arde mai puține grăsimi din cauza acetatului și astfel apar dereglări metabolice în corp. În timpul consumului de alcool, cantitatea de energie pe care organismul o arde se va reduce destul de mult, iar metabolismul nu mai este corect și echilibrat.
Ce se întâmplă dacă se consumă mult alcool vreme indelungată? Dacă se bea alcool cu moderație, inima și ficatul nu vor avea de suferit, însă dacă se bea destul de mult alcool și în fiecare zi, în organism se vor produce anumite tulburări, efectele alcoolului fiind simțite cel puțin 8 ore de la introducerea acestui lichid în organism. Consumul de alcool produce oboseală, lipsă de claritate, reducerea abilităților de gândire, gesturi necontrolate, tulburări metabolice și creșterea în greutate.
Alcoolul oferă organismului ceea ce nutriționiștii numesc calorii goale sau calorii fără hrană. Dacă se adaugă si o alimentație bogată în carbohidrați și grăsimi, cu siguranța se ajunge la obezitate. De aceea specialiștii în nutriție recomandă ca pe perioada cât se ține o dietă să nu se consume alcool deloc. Dacă nu se bea alcool, corpul va arde grăsimile, în caz contrar, dacă se bea alcool, corpul nu va mai arde in mod normal grăsimile, ci acetatul pe care il produce ficatul din alcool.
Alcoolul dă mai multe calorii decât proteinele și carbohidrații. Pe de altă parte stimulează pofta de mâncare, de multe ori se bea alcool și se servesc alimente sărate și grase, care duc la acumularea de grăsime în organism. De asemenea, în acest fel dieta nu mai este echilibrată și sănătoasă, metabolismul este dat peste cap, iar la stomac, ficat și rinichi pot să apară leziuni din cauza consumului excesiv de alcool.
Mucoasa stomacului poate fi iritată din cauza alcoolului, iar functionarea altor organe (ficat, rinichi) se degradează în timp din cauza consumului ridicat de alcool. Problemele de stomac încep să apară, digestia alimentelor nu se mai realizează corect, iar metabolismul nu se mai face în mod corect și sănătos.