Vitamina B2 este numită și hormon de creștere deoarece se spune că ajută la formarea celulelor. Dintre toate vitaminele din grupul B, aceasta este rezistentă la temperaturi ridicate însă este foarte sensibilă la lumină. Se găsește în componenta enzimelor și coenzimelor, se mai numește și riboflavină și este necesară creșterii celulelor. Dacă se folosesc suplimente de vitamina B2 pe termen îndelungat, ele trebuie depozitate la un loc răcoros și întunecat.
Vitamina B2 este esențială organismului dar nu poate fi sintetizată de acesta. Poate fi luată din surse naturale și astfel prin alimentație ajunge să fie absorbită de intestinul subțire și transformată în nutrineți, compuși activi în sânge. Riboflavina ajută la formarea celulelor roșii din sânge, la producerea anticorpilor, metabolizarea carbohidraților, proteinelor și grăsimilor, la folosirea oxigenului de către celule și țesuturi.
Surse naturale de vitamina B2 sunt: legumele, brânza, iaurtul, laptele, peștele, sparanghelul, frunzele de păpădie, ciupercile, broccoli, avocado, lucerna, iarba mâței, mușețelul, ciupercile, varza de Bruxelles, menta, coada calului, ovăzul, măceșele, ștevia galbenă, lumânărica, algele roșiile, carnea, cerealele integrale, gălbenușul de ou.
Necesarul zilnic de vitamina B2 este de minim 1,5 mg, dar în situații de stres poate fi și mai mare. Doza nu trebuie să depășească 50 mg/zi deoarece poate afecta ochii, poate predispune la cataractă și boli de retină. Vitamina B2 este recomandată și persoanelor care consumă mult alcool, care suferă de migrene și femeilor gravide deoarece acestea au nevoie de această substanță în organism.
Lipsa acestei vitamine în timpul sarcinii poate afecta dezvoltarea fătului. Cel mai bine este să se ceară sfatul unui medic cu privire la modul de administrare și doza de vitamina B2 deoarece starea generală de sănătate și istoricul medical diferă de la o persoană la alta.
Vitamina B2 este necesară persoanelor care fac exerciții fizice intense, iau contraceptive orale, medicamente antidepresive, antibiotice, care suferă de stres, depresie, dureri de cap, caderea părului. Această vitamină ajută în prevenirea unor boli, iar carența în organism poate avea multe repercursiuni pentru sănătate. Principalele simptome ale carenței de vitamina B2 sunt amețelile, tuburările digestive, insomnia, creșterea sensbilității, scăderea puterii de concentrare, apariția afecțiunilor oculare și a dermatitelor.
Vitamina B2 este importantă pentru absorbția de vitamine B3 și B6 în organism, normalizarea metabolimului, regenerarea celulelor pielii și mucoaselor, prevenirea inflamațiilor mai ales la nivelul gurii și a limbii.