Ce facem cand avem polipi

0
231
Polype nasal

Polipii sunt niste excrescente care apar in diferitele zone nazale. Ei pot fi foarte redusi ca dimensiune, caz in care nu vor fi observati, dar pot fi si foarte mari, moment in care este indicat un control medical amanuntit. Polipii sunt responsabili de diverse boli respiratorii si chiar de pierderea mirosului. De aceea trebuie sa stim foarte bine ce avem de facut atunci cand ne confruntam cu aceasta problema.

Polipii apar la multe persoane, indiferent de varsta sau de sexul acestora. Totusi, cel mai des ei se manifesta la copii si la tinerii sub 20 de ani, cu precadere la cei care au suferit sau inca sufera de astm. Dintre acestia, multi sunt alergici la diferiti factori.

Cea mai buna modalitate de a indeparta problema polipilor o reprezinta operatia. Cu toate acestea, in dese randuri, afectiunea reapare. In acest caz, consultati din nou un medic.

Polipoza nazala este rezultatul inflamarii mucoaselor nazale. Mai tarziu, din aceasta cauza se vor dezvolta polipii propriu-zisi. Se pare, potrivit ultimelor cercetari din domeniu, ca polipii se pot instala si ca urmare a unei probleme a sistemului nervos vegetativ, insa si ca urmare a unei mosteniri genetice.

Nu in putine randuri, polipii au fost confundati cu papiloame, care reprezinta unele afectiuni care degenereaza in cancer.

Cel mai mare pericol in cazul polipilor il reprezinta faptul ca acestia pot bloca toate caile respiratorii ale bolnavilor si in mod frecvent membrana care este responsabila pentru secretia mucusului.

Deseori, polipii apar daca bolnavii prezinta astm bronsic, sensibilitate la aspirina, sindromul Young si sindromul Churg-Strauss sau fibroza chistica.

polipi nazali
polipi nazali

Pacientii care sufera de polipi au spus ca principalele probleme cu care se confrunta sunt dificultatea de a respira pe nas, sentimentul ca au in permanenta nasul infundat, rinoree, secretie nazala cu un miros urat, pierderea senzatiei de gust, unele dureri ale maxilarului, sforait si conjunctivita.

In cazul in care sangerati in zona nazala, atunci ar fi bine sa efectuati unele cercetari mai profunde, pentru ca este posibil sa nu aveti doar polipi. Chiar daca aveti polipoza sau doar un singur polip, insa de dimensiuni mari, este obligatoriu sa consultati cel putin doi doctori inainte de a decide ce trebuie sa faceti mai departe.

La inceput va trebui sa-i explicati medicului care sunt simptomele, cum au inceput si cum se manifesta. In acest moment, doctorul se va interesa de informatii despre trecutul patologic al dumneavoastra si daca ati suferit de alte probleme respiratorii. Dupa aceea va urma un examen fizic al interiorului cavitatii nazale.

Citește și:  Boala diareica acuta la bebelusi

Apoi, doctorul va va da diagnosticul. Daca specialistii observa ca exista ceva mai grav decat polipii, atunci ei va vor recomanda sa va supuneti unei endoscopii nazale, prin care va va introduce un tub subtire in nas si cu care va cerceta eventualele probleme. De asemenea, tomografiile computerizate, prin care se observa cu certitudine localizarea polipilor, dar si testele de alergii si de fibroza chistica sunt recomandate, in special pentru copii si pentru tinerii sub 25 de ani.

Pentru polipii de mici dimensiuni, care nu pot produce dificultati mari pentru pacienti este cel mai bine sa se urmeze un tratament pe baza de medicamente. Dintre acestea, cele pe baza de corticosteroizi, fie ca sunt folosite ca administrare orala sau intranazala sau sub forma de injectie, par sa fie cele mai eficiente. Urmeaza medicamentele care contin diverse substante capabile sa elimine leukotrienele din cavitatea nazala. Ele au ca scop reducerea marimii polipilor si imbunatatirea sistemului respirator al pacientului. Nu in ultimul rand, antibioticele si diureticile sunt benefice pentru cei care sufera de aceasta problema.

Tratamentele chirurgicale au ca scop inlaturarea polipilor. O astfel de operatie poate dura pana la o ora, in functie de locul unde acestai se afla si in functie de marimea lor. Anestezia generala este cea mai recomandata, pentru a evita orice fel de complicatie. In cele mai mutle cazrui, bolnavii scapa de probleme dupa operatie, insa cateodata polipii revin, uneori dupa cativa ani, iar medicii vor trebui sa-i scoata din nou.

Exista si unele complicatii in ceea ce priveste riscul la care va expuneti daca alegeti sa optati pentru o interventie chirurgicala de indepartare a polipilor. In primul rand, pot aparea hemoragii, infectii ulterioare, sinuzite, deformari ale cavitatii nazale, probleme de somn si chiar meningite.

Alte lucruri utile pe care trebuie sa le cunoasteti in legatura cu polipii se refera la tinerea in permanenta sub control a astmului (in special daca suferiti de o forma grava a acestuia), dar si a alergiilor. De asemenea, aveti grija de propria dumneavoastra igiena si nu stati expusi prea multa vreme la iritantii din mediu si nici la o umiditate prea ridicata. In cazul in care aveti polipi si nu sunteti atenti la aceste lucruri mentionate mai sus, exista riscul ca sa dezvoltati noi afectiuni sau sa le agravati pe cele curente.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.