
Tricomoniaza urogenitală este boala produsă de prezența parazitului Tricomonas vaginalis, care este mai mare decât specia Tricomonas intestinalis și care este în formă globuloasă. Acest parazit apare în cavitatea vaginală a femeiii și rareori în uretră și vezică urinară. În cazuri excepționale, Tricomonas vaginalis poate depăși colul uterin și uterul și poate să ajungă în trompe. La bărbat, acest parazit se găsește în uretră și în prostată.
La femei simptomele acestei boli sunt inflamația mucoasei vulvare și vaginale, însoțită de o scurgere mai mult sau mai puțin abundentă, de culoare albă și spumoasă. În alte cazuri, simptomele acestei boli sunt slabe, iar femeia parazitată nici nu le sesizează, de exemplu o leucoree foarte redusă, un prurit vulvar. La bărbați, în cele mai multe cazuri, prezența parazitului Tricomonas vaginalis nu este însoțită de manifestări clinice.
În unele cazuri apar simptome de uretrită cu secreție abundentă, senzație de arsuri la micțiune, disurie, edem prepuțial, greutate perineală. Boala este depistată prin găsirea parazitului Tricomonas vaginalis din secreția respectivă care este supusă unui examen la microscop. La bărabți, parazitul se caută în primul jet de urină de dimineață, sau în picătura de secreție care se scurge după masajul prostatei, se poate folosi și metoda culturilor.
Profilaxia acestei boli constă în evitarea contactului sexual cu persoana infectată cu acest parazit, tratament medicamentos cu antibiotice (Metronidazol, Trichomycin) până la vindecarea parazitologică a cazurilor care au fost depistate. De asemenea se fac spălături cu diverse dezinfectante (ex. Rivanol), sau se fac instilații cu o suspensie de 2% Triflocid în ser fiziologic cu puțină Novocaină. Trebuie o igienă corporală foarte strictă, cada de baie nu trebuie folosită în comun, iar prosopul și lenjeria corporală să fie strict personale.