Ce presupune examenul medical general la gravide – Iată câteva aspecte importante

0
363
Ce presupune examenul medical general la gravide – Iată câteva aspecte importante

Starea de sarcină sau de graviditate are o evoluție normală dacă particularitățile morfologice și funcționale ale femei sunt menținute în limitele normale. Prevenirea complicațiilor se poate face prin examen medical obstretical regulat și prin evitarea factorilor negativi fizici, familiari, sociali, de mediu, care pot afecta starea de sănătate a gravidei.

Semnele și simptomele de sarcină sunt: absența menstruației, senzație de greutate și sensibilitate a sânilor, balonare, amețeli, oboseală, dureri în partea inferioară a abdomenului, leșin, secreții vaginale, senzație de urinare frecventă, stări matinale de greață și vomă. Rezultatul pozitiv al testului de sarcină indică faptul că o femeie este însărcinată.

Ce presupune examenul medical general la gravide?

Un astfel de consult medical este indicat tuturor femeilor gravide doarece le informează în legătură cu respectarea regulilor de igienă a sarcinii, le supraveghează sarcina din punct de vedere medical, le pregătește din punct de vedere fizic și psihic ca viitoare mame. Examenul medical are scopul de a depista eventualele complicații și de a recomanda un tratament preventiv pentru a elimina riscul de avort, naștere precoce, anemie, etc.

Complicații pot să apară și în timpul travaliului, nu doar pe parcursul perioadei de dezvoltare a fătului. În plus un astfel de consult are rolul de a descoperi eventuale boli grave cum sunt tuberculoza, nefropatiile, cardiopatiile, care afectează starea de sănătate a mamei și a fătului. Medicul va face tot posibilul pentru prevenirea unor complicații de sănătate în scopul dezvoltării normale a fătului și nașterea lui la termen.

Primul examen medical se face în primele trei luni, apoi se face câte un consult lunar în următoarele trei luni. Urmează câte două examene în luna a 7-a și alte două în luna a 8-a, iar în luna a 9-a se efectuează câte un consult medical săptămânal.

examenul medical general la gravide

La început se explică gravidei că este foarte important să vină la medic pentru verificarea evoluției fiziologice a sarcinii. Se completează o foaie de observație clinică și se face anamneza si preluare a informațiilor cu privire la istoricul medical al gravidei și al sarcinii. În foaia de observațiie clinică se trec datele din C.I a gravidei (numele, prenumele, vârsta, etc), profesia, antecendente personale și în ce condiții de muncă lucrează.

Citește și:  Diabetul gestational apare la femeile insarcinate

Se notează date legate de ciclul menstrual, boli generale, boli ereditare, dacă a avut o altă sarcină, dacă a făcut avort. Se fac analize de sânge, se măsoară tensiunea arterială, se verifică respirația, pulsul, temperatura corpului. Se notează toate aceste date în fișa de consultații, dar și greutatea și înălțimea gravidei. Analiza sângelui este importantă pentru stabilirea anemiei, grupei de sânge și analiza Rh-ului (care poate depista o anumită anomalie de sânge materno-fetală).

Gravida este așezată în poziție ginecologică pentru consultul medical obstretical. Se măsoară înălțimea fundului uterin, circumferința abdominală la nivelul ombilicului, diametrul bazinului. În urma examenului obstretical se poate stabili prezența fătului, poziția, vârsta și starea acestuia. De asemenea se poate verifica starea lichidului amniotic, a membranelor, a colului uterin și aspecte caracteristice ale bazinului.

Gravida nu va trebui să ia în greutate mai mult de 12 kg pe parcursul sarcinii. În luna a 2-a mărimea uterului este cât o portocală, în luna a 3-a este cât un cap de făt, în luna a 4-a fundul uterului este la 4 cm sub ombilic, în luna a 5-a acesta ajunge la ombilic, în luna a 6-a este cu 4 cm deasurpa ombiliculului. La majoritatea gravidelor înălțimea uterului crește cu 4 cm pe lună.

Pentru calculul datei aproximative a nașterii se procedează astfel: se notează prima zi a ultimei mentruații, se adaugă 10 zile, apoi 9 luni (de 30 de zile) și astfel se află data nașterii. Această dată probabilă a nașterii este importantă pentru medic deoarece astfel va putea evalua ritmul în care se dezvoltă fătul. În general sarcina ține 40 de săptămâni dacă nașterea este la termen. În cazul în care bebelușul este născut înainte de 37 de sâptămâni înseamnă că este născut prematur, iar dacă este născut după 42 de săptămâni este postmatur.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.