Durerea lombară este un simptom ce apare în mod frecvent în cursul bolilor de rinichi, cum este colica renală. Aceasta este o durere severă, ce apare brusc și este localizată în zona rinichilor. Care sunt cauzele durerii lombare și care este cel mai eficient tratament?
Navigare rapidă în articol:
1. Durerea lombară
Durerea lombară este un simptom ce apare din cauza depunerii de compuși chimici în tractul urinar superior, în pelvisul renal și părțile superioare ale uretrelor. Asta este de fapt colică renală.
Când apar pietrele la rinichi, lumenul ureterului este blocat de acestea și astfel fluxul de urină în vezică este intrerupt; asta duce la stagnarea urinei deasupra locului unde se află pietrele sau calculii renali.
Durerea lombară apare și la pacienții care suferă de o infecție numită pielonefrită, care necesită un tratament medical cu antibiotice. Boala produce și stări febrile, frisoane, aspect tulbure al urinei – semn că ea s-a agravat.
În cazul litiazei renale – a pietrelor la rinichi – experții spun despre calculii renali că sunt fosfați, oxalați, sulfați de calciu. Cauza principală este alimentația necorespunzătoare care predispune la formarea calculilor renali.
Cel mai rar tip de litiază renală este cea numită litiaza de cistină. Este o boală produsă de tulburarea de absorbție a aminoacidului cistină, care se acumulează și formează depozite în pelvisul renal.
Urolitiaza cu oxalat de calciu este un tip de nefrolitiază care se dezvoltă din cauza unor afecțiuni precum: excesul de vitamina D3, hiperparatiroidismul, dieta nesănătoasă.
Simptomul de durere apare și în urolitiaza uratică, care ar putea fi cauzată de excreția excesivă de acid uric și de scăderea pH-ului urinei.
Infecțiile urinare provoacă dureri lombare
Acestea apar din cauza expunerii la frig, a folosirii spermicidelor, a unor boli precum litiazele, a vieții sexuale în exces și altele. Expunerea la frig poate predispune la infecții urinare simple, care nu sunt produse de factori urologici.
Există diferite infecții bacteriene în tractul urinar care apar în mod frecvent și care provoacă alcalinizarea urinei. Asta duce la formarea de calculi de fosfat ce apar în general din cauza igienei necorespunzătoare, a unor defecte anatomice sau raporturi sexuale frecvente.
Cistita apare în mod frecvent la femei și este o inflamație a vezicii urinare, din cauza bacteriilor ce migrează în vezică. Această problemă de sănătate nu este gravă dar trebuie tratată rapid pentru că produce simptome foarte neplăcute, ce includ:
- Letargie, nevoia frecventă de a urina
- Micțiuni dureroase
- Frisoane, stare de rău, dureri lombare și abdominale
- Senzație de arsură la urinare și uneori, în cazuri mai grave, stări febrile și sânge în urină.
Adenomul de prostată și cancerul de prostată
Adenomul de prostată apare la mai mult de 50% dintre bărbați și se manifestă prin:
- Dureri lombare
- Creșterea frecvenție urinărilor
- Senzație de golire incompletă a vezicii urinare
- Tulburări de micțiune.
Această boală se tratează cu medicamente, dar uneori este necesară intervenția chirurgicală, mai ales dacă apare și retenția de urină.
O maladie gravă este cancerul de prostată care se manifestă prin dureri lombare și alte simptome precum:
- Dificultate de urinare, nevoia de a urina mai ales în timpul nopții
- Durere la micțiune, sânge în urină
- Urinare redusă, durere în bazin, în partea superioară a coapselor
- Oboseală, greață, vărsături, dureri de oase și articulații.
2. Colica renala
Potrivit celor spuse de medicii urologi, colica renală este un simptom cauzat de creșterea presiunii în tractul urinar superior, de blocarea fluxului de urină în rinichi și se manifestă prin durere intensă, acută, în zona lombară, care nu se ameliorează prin schimbarea poziției. Uneori apar și alte stări foarte neplăcute – greață, vărsături, frisoane, tulburări de micțiune, nevoia dureroasă de a urina – care indică agravarea bolii.
Cauzele pot fi excesul de oxalați, hidratarea insuficientă a organisului, bolile genetice, infecțiile bacteriene și anumite predispoziții genetice.
3. Tratamente naturiste pentru colica renală
În tratamentul acestei boli se recomandă:
- Aportul de lichide
- Conopida crudă pentru că are efect diuretic și depurativ și este recomandată în dieta persoanelor cu afecțiuni renale
- Evitarea alimentelor bogate în sare și proteine animale, a consumul de cafea, cacao, spanac pentru că acestea predispun la formarea de oxalați și calculi renali
- Odihna, somnul de calitate și evitarea expunerii la frig
- Aplicarea unui tratament (consumul a cel puțin 2 litri de lichid pe zi) pentru eliminarea calculilor prin urină, pe cale naturală, deci fără intervenția chirurgicală.
Există și remedii naturiste eficiente precum ceaiuri, capsule, extracte și tincturi din plante medicinale. Cele mai recomandate sunt:
- Ceai de merișor
- Ceai de turiță mare.
Alte plante pentru infuzii și ceaiuri, cu efect bun în eliminarea calculilor renali, sunt: coaja de alun, rădăcina de brusture, mierea ursului, coacăz negru, crețișoară, coada-calului, leuștean, măceșe, mesteacăn, mătase de porumb, păducel, pedicuță, scai vânăt, talpa gâștei, valeriană, țelină, pedicuță și altele.