Acidul uric este o toxină produsă în organism la nivelul ficatului, prin metabolismul proteinelor – a purinelor – care apoi ajunge în sânge și este eliminată prin rinichi (în procent de 70%) și pe cale gastrointestinală (în procent de 30%). Uneori, din diferite cauze, se produce o acumulare în exces de acid uric seric în organism. Din fericire, există diferite remedii naturale care pot ajuta la eliminarea acidului uric din organism.
Navigare rapidă în articol:
1. Acid uric – cauze și simptome
Acumularea de acid uric în organism deranjează și se numește hiperuricemie. Dacă nivelul de acid uric din corpul unui om depășește 7 mg/dL sânge, atunci se poate spune că acel om are acest sindrom. Dacă valorile sunt sub acelea considerate ca fiind normale, nici asta nu este bine, pentru că arată că pot fi boli de ficat și de rinichi.
Medicii spun că valorile normale de acid uric seric sunt diferite la femei și la bărbați, astfel:
- Pentru femei și copii, valorile normale sunt cuprinse între 2,4-5 mg/dL sânge
- Pentru bărbați, valorile normale sunt cuprinse între 3,4-7 mg/dL sânge.
Acidul uric se formează ca urmare a descompunerii purinelor din anumite alimente. Acestea intră în sânge și sunt eliminate prin rinichi. Dacă organismul nu scapă de purine, apar tulburări de rinichi și crește nivelul de acid uric. Problemele duc la apariția unui proces inflamator, ce dă anumite simptome – cum sunt de pildă durerile de articulații.
Cauzele acumulării de acid uric:
- Bolile de rinichi, cum ar fi de exemplu insuficiența la nivelul rinichilor poate împiedica eliminarea normală a acidului uric și astfel el se acumulează în exces în organism
- O cantitate prea mare de trigliceride
- Boli metabolice, boli de sânge ce determină organismul să secrete purine și acid uric peste limitele normale
- Alimentația prea bogată în carne roșie, în organe precum ficatul
- Consumul prea mare de leguminoase – fasole, mazăre, linte
- Prea multe purine luate din ciuperci și tărâțe
- Consumul de alcool
- Stresul fizic și emoțional
- Factorii ereditari.
Simptomele acumulării de acid uric:
- Dureri severe de articulații
- Riscul de a dezvolta gută – care este o boală dureroasă
- Riscul de a suferi de litiază, sau de a face pietre la rinichi.
2. Remedii din plante pentru eliminarea acidului uric
Castraveții, feniculul, coriandrul, mărarul previn depunerea cristalelor de urați la nivelul rinichilor și la nivelul articulațiilor.
Acid uric crescut, tratament naturist
Plantele ajută la eliminarea acidului uric. Sunt indicate ceaiurile diuretice și depurative.
Există 10 ceaiuri care stimulează eliminarea acidului uric din organism și care se folosesc în tratament timp de 2 săptămâni.
Ceai de anghinare
Anghinarea este o plantă medicinală foarte bună pentru ficat și rinichi.
Ceaiul din anghinare oferă multe beneficii organismului și anume:
- Stimulează procesul de descompunere al purinelor
- Grăbește eliminarea purinelor și accelerează procesul de producere a urinei
- Previne acumularea de acid uric în organism.
Ceaiul de anghinare se prepară astfel: se adaugă 5 g de plantă la 250 ml apă, se lasă la infuzat 10 minute, se strecoară și se bea cu înghițituri mici, dimineața, pe stomacul gol.
Ceai de coada-calului
Această plantă are proprietăți diuretice și intensifică procesul de formare a urinei. Medicii recomandă consumul de ceai de coada calului pentru că acesta oferă mari beneficii:
- Stimulează excreția de acid uric
- Elimină toxinele din organism
- Ajută la eliminarea uraților, acidului uric și a cristalelor din sânge și astfel se previne depunerea lor la rinichi (unde poate forma litiaza renală) sau la încheieturi (formând guta care este dureroasă)
- Dizolvă cristatele din sânge, pietrele de la rinichi și cristalele de la încheieturi
- Are proprietăți antiseptice, diuretice, antiinflamatoare și poate reduce procesele inflamatorii produse de cristalele de acid uric, nu doar le elimină.
Ceaiul se prepară astfel: se adaugă o linguriță de plantă coada-calului la 250 ml apă clocotită, se lasă la infuzat 10 minute; se strecoară ceaiul și se bea dimineața pe stomacul gol. Se face un tratament timp de 2 săptămâni, iar apoi pauză. În cazuri grave, se beau 2-3 ceaiuri pe zi, timp de 6 săptămâni.
Acest ceai are siliciu și nu este recomandat pentru copii.
Ceai de păpădie
Ceaiul de păpădie are proprietăți detoxifiante și diuretice puternice și oferă mari avantaje organismului:
- Ajută la eliminarea acidului uric din organism
- Are elemente active ce mențin sănătatea ficatului și a rinichilor
- Previne retenția de lichid în organism.
Ceaiul se realizează simplu: se adaugă o linguriță de păpădie la 250 ml apă clocotită, se lasă la infuzat 10 minute, se strecoară și se bea.
Ceai de splinuță
Această plantă se numește Solidago virgaurea. Ceaiul de splinuță are mari beneficii pentru organism:
- Are proprietăți calmante, neuro-sedative asupra sfincterelor vezicii urinare ce au legătură cu micțiunea sau cu urinarea
- Previne problemele de incontinență urinară sau de vezică urinară hiperactivă, prin reglarea urinării.
Ceai de mătase de porumb
Acest ceai este antispastic pentru mușchiul urinar, care are legătură cu micțiunea. Deci acest ceai combate staza urinară și prevenirea reținerii de calculi. Cu acest ceai se îmbunătățește funcționarea vezicii urinare, se elimină toxinele acumulate la vezică și rinichi.
Și codițele de cireșe au efect diuretic, conțin potasiu și deci sub formă de infuzie au efect bun asupra vezicii urinare și asupra rinichilor.
Ceai de mesteacăn
Acest ceai și seva de mesteacăn ajută la eliminarea acidului uric din organism. Mesteacănul este un antibiotic natural, are proprietăți antiinflamatoare, combate bacteriile patogene și are efect litotritic și diuretic, dezintegrează calculii de la rinichi și încheieturi, produși de acidul uric. Medicii recomandă 2-3 cure pe an cu sevă de mesteacăn.
Produsele din mesteacăn au acid betulinic care distruge celulele tumorale și în plus are și alte beneficii.
Ceai de urzică
Acest ceai este bun pentru eliminarea toxinelor din sânge și din întregul organism. Alte beneficii oferite de ceaiul de urzică sunt:
- Reduce procesele inflamatoare din organism provocate și de excesul de acid uric
- Are caracter diuretic foarte bun și astfel extrage tot excesul de acid uric din țesuturi
- Stimulează procesul de descompunere a purinelor și deci poate ajuta în prevenirea acumulării de acid uric în organism
- Scade riscul de formare a pietrelor la rinichi și contribuie la îndepărtarea pietrelor existente deja
- Ajută la purificarea sângelui, elimină clorurile, toate substanțele toxice, reduce hipotrofia de prostată și inflamațiile de prostată
- Poate repara epiteliul renal și astfel reduce durerea.
Pentru a obține ceaiul de urzică se adaugă o linguriță de plantă la o cană de apă clocotită, se lasă la infuzat 10 minute, se strecoară, se răcește și se bea dimineața, pe stomacul gol.
Ceai de flori de sânziene
Acest ceai este bun pentru reglarea glandei tiroide, dar în plus, are și proprietăți diuretice, calmante, depurative, neuro-sedative, curăță rinichii și ficatul.
Ceai de lapte de ciulin
Planta se mai numește Ciuliunul sfânt, Ciulinul Sfintei Maria, Ciulinul scoțian și Ciulinul pestriț.
Acest ceai din planta Silybum marianum protejează ficatul, ajută în gestionarea diabetului și eliminarea acidului uric din organism. Prin consumul de ceai de lapte de ciulin se obțin și alte avantaje:
- Ajută în tratamentul afecțiunilor și bolilor ficatului și vezicii biliare
- Este recomandat în caz de boli grave precum hepatită virală, boli hepatice grase non-alcoolice, boli hepatice provocate de alcool, cancer de ficat
- Are propretăți antioxidante, antivirale și antiinflamatorii prin conținutul de silimarină din flori, frunze și semințe
- Reduce nivelul de zahăr din sânge
- Scade riscul de cancer, diabet, boli de inimă, boli neurodegenerative.
Ceai de merișoare
Merișorul este un bun remediu pentru problemele aparatului renal. Merișoarele distrug bacteria E.coli, ele conțin substanțe proanticianide care împiedică aderarea bacteriei de mucoasa vezicii urinare. Sucul de merișor sau ceaiul din această plantă ajută la eliminarea calculilor renali și de la încheieturi.
Merișorul are proprietăți dezintegrante ale pietrelor de la rinichi. Merișorul se combină cu un ceai diuretic, cum este ceaiul de coada-calului sau cu sevă de mesteacăn.
Vezi aici un video despre acidul uric: