Flatulența, un simptom al alergiilor și intoleranțelor alimentare

0
219

Fatulența este un simptom al alergiilor și intoleranțelor alimentare. Este însoțiță de balonare și diaree și este produsă de tulburările gastrointestinale. Flatulența sau gazele acumulate în cantitate mare în intestin pot da stări de disconfort și jenă deoarece formează flatusul ce este expulzat prin anus cu sunet și miros neplăcut, sau prin defecare.

Balonarea apare din cauza blocării conținutului aerian în intestin la nivelul unghiului splenic al colonului. Uneori pot să apară și stări dureroase în zona splinei și a pancreasului ce pot fi ameliorate prin defecare, sau prin aplicarea de comprese calde pe abdomen.

Una din cauzele frecvente ale flatulenței este intoleranța la fructoză. Aceasta se găsește în fructe și la unii oamenii produce dureri abdominale, balonare, flatulență și diaree. Este clar că astfel de persoane au intoleranță alimentară la fructoza sau la dulceața din fructe. Ei trebuie să reducă consumul de fructe uscate care au multă fructoză, de sucuri din fructe foarte dulci, de miere, sau să le servească cu moderație.

lactate

O altă cauză a flatulenței este intoleranța la lactoză. Această substanță din lapte poate produce stări neplăcute la anumite persoane, duce la balonare, dureri de stomac și diaree. Pentru a se simți mai bine, persoanele alergice la lactoză trebuie să elimine laptele din dietă, dar și produsele lactate: brânza, smântâna și altele.

Intoleranța la gluten este o altă cauză a flatulenței. Alte simptome care apar sunt: diareea, balonarea, anorexia, vărsăturile, scăderea în greutate, tulburările de creștere. Intoleranța la gluten este numită și boala celiacă. Sistemul imunitar al organismului detectează glutenul ca fiind ostil și nu ca pe ceva inofensiv. Anticorpii se îndreaptă împotriva glutenului și a substanțelor endogene, iar tulburările intestinale apar imediat. Grăsimile, vitaminele și mineralele ce sunt introduse prin alimentație nu mai sunt utilizate normal, iar drept urmare apar stări de flatulență și diaree.

Citește și:  Zaharul alb si efectale sale distrugatoare asupra organismului

Alte cauze ale flatulenței și balonării sunt: afecțiunile intestinale, inflamarea pancreasului, inflamarea căilor biliare, insuficiența cardiacă, sindromul de intestin scurt, bolile infecțioase intestinale, hipertensiunea arterială, deficitul de fibre din dietă, parazitozele, diverticulozele, hipotiroidia, dispepsia, constipația, administrarea de medicamente antibiotice, consumul de narcotice, alimentația bogată în grăsimi.

Pentru prevenirea flatulenței este bine ca sistemul digestiv să nu fie suprasolicitat. Mâncarea trebuie să fie mestecată foarte bine și încet, masa este bine să fie servită într-o atmosferă plăcută, starea interioară să fie calmă, când se mestecă hrana nu se vorbește pentru a nu înghiți aer. Se renunță la fumat și la bomboane. Se reduce consumul de alimente bogate în carbohidrați, de băuturi carbogazoase, dar și de alimente care provoacă constipație. Aportul de fibre scade riscul de balonare. Lichidele se beau încet și nu se mănâncă niciodată în exces.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.