Ce sunt escarele și de ce apar? Metode de prevenire a escarelor de decubit

0
1637
Ce sunt escarele și de ce apar Metode de prevenire a escarelor de decubit

Escarele sunt răni de presiune și apar mai ales în timpul perioadelor îndelungate de stat la pat. Sunt mortificări locale de țesuturi sau ulcerații profunde care apar din cauza exercitării unei presiuni asupra zonelor osoase ale corpului, o perioadă mare de timp, astfel circulația este îngreunată sau oprită și se produce moartea celulelor din țesuturile profunde. Comprimările îndelungate care apar între proeminențele osoase și suprafața patului cauzează escare de decubit.

În mod normal, astfel de escare apar la persoanele bolnave care sunt imobilizate timp îndelungat la pat. Mortificarea unor țesuturi se produce deoarece acestea nu sunt suficient irigate, ele fiind cuprinse între proeminențele osoase și pat. Escarele se formează la fese, călcâie, omoplați, regiunea sacrală, la șolduri.

Foarte important în vindecarea escarelor este aportul de nutrienți necesari menținerii sănătății organismului. În general persoanele care fac astfel de răni sunt subnutriți sau prezintă și o carență de nutrienți ca de exemplu: vitamina A, B2, C, E și zinc.

Persoanele care suferă de anumite boli și sunt nevoite să stea la pat au un risc foarte mare de a face escare. Și cei care se deplasează în scaun cu rotile pot face frecvent escare.

Cum se formează escarele?

La început apare doar o congestie a pielii. Prin comprimarea intensă a țesutului cutanat se produc vezicule ce au un conținut sanguinolent pe suprafața deja afectată, congestionată. În scurt timp, pielea va avea o culoare cianotică, iar marginile ei vor fi roșii. În continuare, prin presiune, zona din mijlocul suprafeței se va usca iar apoi se va desprinde, lăsând în loc o ulcerație profundă ce se poate suprainfecta foarte ușor. În cazuri severe, escarele trebuie curățate de țesutul mort prin intervenție chirurgicală.

Factorii care contribuie la apariția escarelor:

  • stările de cașecsie
  • tulburările trofice
  • edem
  • tulburări de circulație sanguină
  • intoxicații cronice
  • cancerul
  • afecțiuni ale măduvei spinării
  • vârsta înaintată
  • hipoproteinemie
  • scurgerile vaginale
  • incontinența de fecale
  • incontinența urinară
  • căldura excesivă în pat
  • neregularități ale lenjeriei
  • menținerea unei anumite poziții timp îndelungat.
  • transpirați abundente.
Citește și:  Cum apare si cum tratam alopecia – caderea parului sau calvitia?

Pentru prevenirea escarelor de decubit, persoana ce stă la pot trebuie să-și schimbe frecvent poziția, sau să fie ajutată de o altă persoană, mai ales dacă este imobilizată și nu poate face singură acest lucru. Trebuie să stea în decubit dorsal (pe spate), apoi să fie schimbată în decubit lateral stâng (pe partea stângă), apoi va sta în decubit ventral (pe burtă) și respectiv în decubit lateral drept (pe partea dreaptă).

Escarele se formează în zonele cu proeminențe osoase ce sunt acoperite direct de piele. Astfel pot să apară frecvent în zona călcâielor, a regiunii scapulare, a regiunii sacrate, la nivelul crestelor iliace, pe suprafețele laterale ale genunchilor, în regiunea occipitală, pe maleole (sau oușorul piciorului) când se stă mult timp pe partea laterală a corpului.

Dacă o persoană trebuie să stea timp îndelungat țintuită la pat (din cauza bolii) va trebui să folosească inele, colaci din cauciuc sau perne elastice în zonele predispuse la escare. Există și saltele speciale numite saltele antidecubit care sunt foarte eficiente în prevenirea escarelor.

Umezeala este un factor favorizant local al apariției escarelor de acest tip. Pentru aceasta bolnavul ce stă la pat trebuie să fie îngrijit cu atenție, să fie cu lenjeria uscată, să fie spălat după fiecare defecare sau micțiune, să fie uscat și pudrat cu talc, să fie uscat în cazul în care transpiră, iar aerisirea corpului (a pielii sale) trebuie realizată în fiecare zi.

Principalele simptome care apar în cazul escarelor de decubit deja ajunse în stare gravă sunt stările de disconfort și durere. În fază incipientă persoana nu simte durere, mai ales dacă suferă și de anumite boli ale sistemului nervos. Dacă escarele sunt ușoare, pot fi tratate mai ușor și astfel evitată agravarea lor. În cazuri grave poate fi vorba și de o infectare a escarelor, caz în care tratamentul este mai dificil și de lungă durată.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.