Ce trebuie sa facem cand avem crampe la picioare?

0
986
Ce trebuie sa facem cand avem crampe la picioare

Aceasta afectiune – crampe la picioare – apare mai ales cand stam in apa rece, de exemplu cand facem o baie la piscina sau la mare, datorita inotului. Astfel de spasme sau contractii involuntare a muschilor pot sa apara atat ziua cat si in timpul noptii. Multi dintre noi am suferit macar o data de astfel de crampe la picioare si deja stim ca ele pot sa se manifeste local asupra unui grup de muchi.

De ce apar crampe la picioare?

In majoritatea cazurilor persoanele care fac antrenamente prelungite sau care exercita o anumita munca pot suferi de o supratensiune a muschilor la picioare si astfel apar crampe la nivelul acestora. Exista o serie de boli care se manifesta prin simptome de crampe la picioare – cea mai importanta este cea a sistemului nervos central.

De asemenea carenta de anumiti nutrienti poate duce la aparitia unor spasme musculare, in acest caz ne referim la lipsa de calciu, magneziu si potasiu din organism. Anumite leziuni pot fi motive serioase pentru aparitia simptomelor de declansare a spasmelor musculare deoarece muschiul se strange si creeaza senzatie de durere.

Stresul emotional este un alt factor important ce face ca organismul sa depaseasca aceasta situatie prin eliberarea unor hormoni, prin accelerarea ritmului cardiac, prin cresterea tensiunii musculare si aparitia crampelor la picioare.

Aceste efecte pot declansa anumite boli grave, tulburari ale sistemului cardiovascular si digestiv, astfel ca persoana nu mai poate avea performanta de pana acum in activitatea sa, devine slabita si nervoasa.

Ce trebuie sa facem cand avem crampe la picioare?

Cel mai indicat este sa se imite mersul pe jos rapid. Spasmele se pot elimina si prin prinderea degetului mare de la piciorul respectiv, tragerea lui usoara sau inteparea sa cu un obiect ascutit (dar nu atat de ascutit incat sa provoace leziuni asupra pielii).

In momentul in care crampele la picioare se manifesta destul de des si nu doar printr-un singur spasm trebuie determinata cauza care a dus la aparitia acestora. Un medic va sti care este factorul ce a determinat spasmele musculare pentru ca astfel de crampe pot fi simptome ale unei boli. Medicul va recomanda o serie de analize, va stabili un diagnostic si va prescrie un tratament.

Lipsa de oligoelemente in organism poate cauza astfel de crampe. Daca aceasta este cauza aparitiei lor este bine sa se includa in dieta si alimente care contin magneziu, calciu si potasiu. Cele mai indicate produse bogate in magneziu sunt cerealele integrale, hrisca, fulgii de ovaz, prunele, fasolea, curmalele. Calciul se gaseste in lapte, branza, cascaval, smantana, fructe uscate si proaspete, mai ales mandarine, portocale, grapefruit, caise, lamaie, leguminoase, seminte de floarea soarelui si susan. Importante surse de potasiu se afla in mere, banane, avocado, portocale, pepene galben, cartofi copti, fasole si altele.

Citește și:  Mirosul urât al gurii poate trăda anumite boli. Află care sunt acestea

Consumul de zahar trebuie redus in cazuri de crampe musculare. De asemenea trebuie redus aportul mare de nicotina si cofeina. Mierea de albine este un bun remediu natural pentru crampele la picioare. Timp de 7 zile se ia la fiecare masa cate 2 lingurite de miere de albine.

Mustarul cu ulei de masline este recomandat in tratamentul crampelor musculare. Se prepara un amestec din 2 lingurite boabe de mustar macinate praf si 1 lingurita ulei de masline. Cu acest amestec de forma unui unguent se unge piciorul in zona in care au aparut spasmele musculare.

Plantele medicinale sunt folosite in medicina populara pentru tratamentul crampelor la picioare. Cele mai recomandate plante sunt: musetel, cimbru, fenicul, valeriana, paducel, vasc, crin, nuc, mesteacan. Din astfel de plante se prepara decocturi ce au bune proprietati anticonvulsive.

Lamaia este folosita in tratamentele traditionale pentru spasmele musculare. Se unge piciorul cu suc de lamaie, se lasa sa se usuce, apoi se sta o perioada de timp cu sosete lungi care sa acopere zona respectiva. In timpul fazei de recuperare sunt de ajutor compresele calde in zona respectiva. La inceput nu trebuie folosita caldura deoarece poate agrava inflamatia.

Masajul este eficient pentru relaxarea muschilor insa trebuie facut cu blandete deoarece in caz contrar poate duce la accentuarea senzatiei de durere. Medicul recomanda medicamente analgezice ca de exemplu ibuprofenul care ajuta in eliminarea disconfortului.

Exercitiile fizice ajuta in tratamentul acestei afectiuni. Se indoaie degetele de la picioare timp de 3 minute, se face pauza si se repeta. Se sta pe calcaie cu degetele ridicate, se incearca mentinerea echilibrului timp de 10 secunde. Se sta intins pe sol si se executa usoare rotiri ale gleznelor timp de 3 minute. Se sta intins pe spate, cu mainile pe langa corp si se executa cu fiecare picior miscari de ridicare prin indoirea genunchiului timp de 5 secunde si de revenire la pozitia initiala. Se sta pe un fotoliu cu spatarul mai mic astfel incat picioarele sa atarne liber peste spatar, se executa miscari de balansare a piciorelor in sus si in jos timp de 10 minute. Aceste exercitii sunt foarte simplu de realizat si in acelasi timp relaxante.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.