Ce trebuie să știm despre tuberculoza pulmonară?

0
683
Ce trebuie să știm despre tuberculoza pulmonară

Tuberculoza este o boală contagioasă provocată de bacteria Mycrobacterium tuberculosis și deși afectează în principal plămânii poate avea repercursiuni asupra oricărui organ din corp, chiar și asupra ficatului, splinei, rinichilor, oaselor și intestinelor. Bacteriile se instaleză în plămâni, se înmulțesc mai ales dacă sistemul imunitar al organismului este slăbit și apoi distrug țesutul pulmonar.

Unii oameni nu se îmbolnăvesc deși sunt infectați cu această bacterie. Se spune despre ei că au germenii tuberculozei în corp dar, din fericire, aceștia nu sunt activi. În plus, astfel de persoane cu infecție latentă nu pot infecta alte persoane din jur și nu prezintă simptome care să trădeze faptul că sunt infectate.

Tuberculoaza poate da simptome asemănătoare gripei (tuse neproductivă, stare generală de rău, scăderea poftei de mâncare, febră mică, dureri în zona pieptului, transpirații în timpul nopții) în stadiul ei inițial. Apoi, pe măsură ce boala evoluează tusea este cu spută, febra crește, durerile în piept sunt mai mari, apar dificultăți de respirație, scăderea în greutate, oboseala cronică.

În timpul evoluției procesului tuberculos se pot produce perturbări ale funcției respiratorii a plămânilor la bolnavul de tuberculoză. Acest lucru se datorează leziunilor complexe de la parenchimul pulmonar dar și structurilor bronhopulmonare. Simptomele în tuberculoza pulmonară variază în funcție de evoluția bolii și extinderea leziunilor. Procesele parenchimatoase pot reduce volumul pulmonar și astfel se produce așa numitul ,,plămân micșorat”, se alterează pereții alveolari, etc.

Citește și:  Cum se poate trata oboseala ochilor și care sunt cauzele apariției ei?

tuberculoza pulmonară

Acest sindrom restrictiv apare mai ales în cazul unor leziuni parenchimatoase extinse și care evoluează într-un timp îndelungat. Scaderea numărului unităților pulmonare distensibile și modificarea proprietăților structurilor dintre spațiile alveolare poate duce la ,,rigiditate” pulmonară.

La bolnavii cu tuberculoză pulmonară se produce reducerea numărului și calibrului vaselor pulmonare mici, a arteriolelor și capilarelor prin compresie, distrugere, diminuarea distensibilității vaselor. Aceasta se datorează proceselor de fibroză din vecinătate și vasoconstricție și se produce hipertensiunea arterială pulmonară. La efort acești bolnavi pot suferi de creșteri bruște ale presiunii arteriale pulmonare.

Cei care au tuberculoză pulmonară pot avea și sindrom de obstrucție a căilor aeriene. Acest sindrom apare mai ales în tuberculoza cronică și mai rar în cea recentă. Deci, cei mai afectați sunt bolnavii care au leziuni retractile, distensie marcată a lobilor inferiori sau prezintă un stadiu avansat de tuberculoză pulmonară.

În astfel de cazuri apar simptome de tuse, dispnee, expectorație, alergii și altele. Deseori se observă emfizemul pulmonar la cei care suferă de tuberculoză cu evoluție îndelungată. Pentru tratamentul tuberculozei se administrează medicamente antibiotice.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.