Cimbrul este o plantă folosită la gătit, dar poate fi utilizată și la realizarea unui ceai pentru scăderea în greutate. Deoarece cimbrul are efecte antivirale, antiseptice, antibacteriene excelente, este indicat pentru ameliorarea simptomelor produse de anumite afecțiuni și boli, pentru prevenirea respirației urât mirositoare și a răcelii. Care sunt beneficiile ceaiul de cimbru și cum ajută digestia și pierderea în greutate?
Navigare rapidă în articol:
1. Ceai de cimbru beneficii
Cum se prepară ceaiul de cimbru?
Ceaiul de cimbru se realizează din planta uscată care are proprietăți antibiotice. Se adaugă o linguriță de frunze de cimbru uscat la 250 ml apă clocotită, se fierbe 10 minute și se lasă la răcit. Apoi se strecoară ceaiul obținut și se bea în doze corecte.
Ceaiul de cimbru se bea în cantitate redusă, cam 1/3 de pahar înainte sau după masă.
Proprietăți antiseptice
Ceaiul de cimbru are proprietăți antiseptice și este folosit în medicina populară pentru:
- Dezinfectarea cavității bucale
- Tratamentul afecțiunilor căilor respiratorii inferioare și superioare.
Prin clătirea gurii cu ceai de cimbru se ameliorează afecțiunile gingiilor, aftele și ulcerele bucale.
Prin gargară la gât cu ceai de cimbru se reduce inflamația și se ameliorează angina purulentă, sau așa numita amigdalita purulentă. Aceasta este o infecție a gâtului care apare destul de frecvent la oamenii cu imunitate redusă, la fumători, la persoane subnutrite sau care sunt supuse la stres intens.
Angina bacteriană este cauzată de streptococi și este o boală ce se manifestă prin simptome precum: durere în gât, durere la înghițire, mărirea amigdalelor, miros neplăcut în gură, febră, frisoane, lipsa poftei de mâncare, slăbiciune, dureri de articulații, dureri de mușchi, dureri de cap.
Alte beneficii ale ceaiului de cimbru
Cimbrul este cel mai bun remediu natural pentru afecțiunile respiratorii – gripă sau răceală. El este folosit ca ingredient al multor siropuri de tuse, pentru proprietățile sale bune pentru sănătate (antiseptice, antibacteriene, antivirale, antiinflamatorii, expectorante).
Planta poate fi găsită în magazinele naturiste, la plafar, se vinde și în supermarketuri. Indicat este să verifici compoziția produselor de tip ceai de cimbru, pentru a vedea dacă nu conțin și alte ierburi sau alte ingredinte cum ar fi potențiatori de aromă.
Ceaiul de cimbru este recomandat în tratamentul unor boli și afecțiuni:
- Ajută la eliminarea mucusului din sinusuri și tractul respirator
- Calmează inflamația, tusea, infecțiile gâtului, infecțiile fungice
- Alungă oboseala
- Are un efect diuretic ușor
- Are efect benefic asupra sistemului nervos
- Reduce stresul, anxietatea, stările de nervi
- Îmbunătățește imunitatea organismului.
2. Ceai de cimbru pentru scăderea în greutate
Ceaiul de cimbru are o aromă specifică și este destul de intens, acționează ca un bun stimulent și tonic. Gustul său este deosebit, unora le este greu să se obișnuiască cu el. Acest lucru este însă compensat foarte mult de proprietățile sale pentru sănătate, apreciate din cele mai vechi timpuri de cei pasionați de medicina populară, pe bază de plante.
Acest ceai este folosit pentru recuperarea organismului afectat de stres cronic și de astenia de primăvară, sau care sunt slăbiți după perioada de convalescență. Cu ajutorul lui, oamenii pot avea mai multă putere și energie, se simt mai bine, mai relaxați.
Cei care vor să slăbească, să scape de kg în plus, ar putea folosi ceaiul de cimbru. Acesta este recomandat în dietele pentru pierderea rapidă în greutate. Ceaiul are acțiune benefică asupra metabolismului, ajută la slăbit, la arderea grăsimii acumulate pe coapse sau în jurul taliei.
De asemenea, cimbrul are și efect în suprimarea poftei de mâncare, poate înlocui cu succes pastilele de slăbit pentru abdomen.
Iată alte avantaje oferite de ceaiul de cimbru:
Îmbunătățește digestia
Ceaiul de cimbru ajută digestia și are efect pozitiv asupra ficatului (combate oboseala, îmbunătățește funcția ficatului, ajută în ameliorarea problemelor hepatice).
De asemenea, ceaiul de cimbru oferă următoarele beneficii:
- Crește secreția biliară
- Îmbunătățește peristaltismul intestinal
- Ajută în calmarea simptomelor de indigestie
- Reduce efectele secundare cauzate de antibiotice
- Previne colicile și gazele intestinale
- Previne cancerul de colon
- Scade nivelul de colesterol din sânge
- Reface microflora intestinală benefică pentru organism
- Ameliorează durerile de stomac, senzațiile de arsură și balonare
- Îmbunătățește circulația sângelui
- Ajută la eliminarea paraziților intestinali
- Tratează anemia.
Ajută la detoxifierea colonului
Ceaiul de cimbru ajută digestia, promovează detoxifierea colonului. În acest mod poți avea grijă de sistemul tău digestiv. Detoxifierea colonului este necesară pentru menținerea sănătății, pentru ca acesta să-și îndeplinească funcțiile în mod corespunzător și se face de două ori pe an.
Există anumite simptome care pot arăta că ai nevoie de o detoxifiere a colonului și anume:
- Respirația urât mirositoare, constipația
- Senzația de greutate și inflamația intestinului
- Oboseala accentuată, lipsa de energie, durerile de cap
- Indigestia, balonarea și altele.
Ceaiul de cimbru elimină substanțele nocive din intestine, reduce simptomele sindromului de colon iritabil, previne crampele stomacale și acumularea de reziduri în stare de putrefacție în intestin.
Alte ceaiuri bune pentru colon sunt acelea realizate din:
- Semințe de fenicul care protejează sistemul digestiv
- Frunze de mentă cu efect sedativ, antispastic, de calmare a simptomelor produse de sindromul intestinului iritabil
- Flori de mușețel cu proprietăți antiinflamatorii, antifungice, antiseptice, antibacteriene, de eliminare a stresului gastrointestinal
- Boabe de cătină ce previn constipația și au efect benefic asupra colonului.
Tratează anxietatea și depresia
Tot mai mulți oameni suferă în ziua de azi de anxietate și depresie. Există diferiți factori care afectează starea psihică normală a oamenilor și de aceea ei se simt constant anxioși, nervoși, au o dispoziție rea și cu greu reușesc să se detașeze de știrile și evenimentele negative (care nu țin neapărat de viața lor personală). Factorii negativi le afectează sistemul nervos și sunt legați de situația din țară și din lume.
Acest ceai este un bun remediu împotriva acestor afecțiuni – anxietate și despresie – calmează durerile de cap, relaxează, induce o stare de bine. Pentru a reveni la o starea bună și echilibrată, oamenii trebuie să aibă și un somn sănătos. Prin urmare, ei nu trebuie să uite să doarmă suficient noaptea și să încerce medicina pe bază de plante medicinale.
Alte plante eficiente pentru tratamentul anxietății și depresiei sunt: menta, sunătoarea, lavanda, valeriana, mușețelul.