Această plantă medicinală de pădure înflorește primăvara, are ciorchini de flori frumoase ca niște clopoței în nuanțe de roz, violet și albastru. Mierea ursului face parte din familia Boraginaceae și crește în țara noastră în pădurile de foioase și de conifere, din zonele de șes sau de la poalele munților. Planta pare foarte rezistentă la vânt și frig și preferă zonele de umbră, mai umede. Florile colorate sunt minunate, ele ies în evidență din vegetația pădurii și contrastează bine cu alte flori de sezon.
Mierea ursului are o gamă largă de proprietăți medicinale
Mierea usurului este cunoscută și cu numele de plămânărica și este folosită în medicina populară. Ea este considerată o plantă medicinală foarte eficientă în combaterea afecțiunilor și bolilor de plămâni. De asta se și numește plămânărică. Frunzele, tulpina și florile plantei au un număr mare de vitamine, macro și microelemente, antociani, substanțe flavonoide, substanțe saponine, etc.
Planta este apreciată în medicina populară pentru că:
- are proprietăți antiinflamatorii și analgezice
- are efect diuretic și hemostatic
- ajută la vindecarea rănilor
- normalizează procesele metabolice
- ajută în tratamentul afecțiunilor respiratorii și ale plămânilor
- îmbunătățește funcționarea sistemului imunitar al organismului.
Mierea ursului este o plantă comestibilă, ea se adaugă în supe, salate și diferite preparate culinare sau garnituri. Florile în special au o aromă plăcută și gust dulce.
Toate părțile acestei plante se folosesc în medicina populară, excepție face rădăcina. Planta se culege în lunile aprilie-iunie și se pune la uscat, la loc umbros și uscat; planta se poate utiliza la ceai, decoct, infuzie, loțiuni, tincturi și cataplasme. Din ea se face chiar și o pastă care ajută în tratamentul multor probleme de sănătate.
Planta crește în tufe mai mari, care se dezvoltă în lunile de vară. Frunzele plantei sunt verzi cu niște punctulețe pe ea, care imită aspectul plămânilor. Primăvara, planta se poate găsi ușor datorită florilor sale colorate.
Ceaiul de mierea ursului
Acest preparat natural este un bun remediu în afecțiuni respiratorii și boli pulmonare. Se recomandă 2-3 ceaiuri de mierea ursului pe zi. Prin folosirea ceaiului se ameliorează simptomele multor probleme de sănătate, pentru că planta are efect antiinflamator, diuretic, antiseptic bronșic, expectorant, calmant, antidiareeic, emolient și cicatrizant.
În medicina populară, acest ceai este folosit pentru proprietățile sale deosebite și anume:
- calmează tusea, durerea și inflamația de gât, are efect antiseptic asupra bronhiilor
- fluidizează secrețiile bronșice
- combate diarea, inflamația intestinală și dizenteria
- are efect vitaminizant și de stimulare a imunității
- ajută în caz de gastrită, tuberculoză, pneumonie, reumatism și alte probleme de sănătate.
Ceaiul de mierea ursului ajută în tratamentul afecțiunilor respiratorii, în bronșite, laringite, răgușeală, tuse, amigdalită. Ceaiul este un bun remediu în boli de ficat, boli de stomac, ulcer gastric, ulcer duodenal, boli de plămâni, afecțiuni ale rinichilor. Poate ajuta și în cazuri de hemoroizi, cistită, palpitații.
Planta reglează ativitatea glandelor de secreție internă și ajută la purificarea sângelului. Ceaiul din plantă are efect calmant și este recomandat în tratamentul bolilor pulmonare precum:
- bronșită cronică, tuberculoază, inflamație a plămânilor
- hemoptizie, acumulare de lichide și cancer pulmonar.
Pulberea uscată din plantă se aplică pe leziunile pielii și ajută la vindecarea rănilor. Pentru uz extern, ceaiul de mierea ursului este indicat în cazuri de mătreață, degerături, sâni crăpați, ulcer cutanat.
Acest preparat este numit și ceai de plămânărică și se poate găsi la plafar.
Alte beneficii
În medicina populară se utilizează și decoctul din această plantă care ajută în tratamentul bolilor nervoase, bolilor cardiace. Acest preparat calmează durerile de cap, migrenele, inflamațiile tractului gastrointestinal. Datorită vitaminelor și a conținutului de siliciu, mierea ursului stimulează imunitatea organismului și previne îmbolnăvirea.
Despre plantă se spune că este bună în tratamentul afecțiunilor glandei tiroide pentru că are potasiu și iod. De asemenea, infuzia, ceaiul și decoctul din plantă ajută în afecțiunile gâtului și ale cavității bucale. Se face gargară și astfel se ameliorează simptomele produse de aceste afecțiuni.
Tinctura din mierea ursului are proprietăți medicinale și este eficientă în tratamentul afecțiunilor de mai sus. Ea se realizează astfel: se ia un borcan de 800 g, se umple pe jumătate cu plantă prospătă tăiată mărunt, se adaugă alcool din cereale și se lasă la macerat într-un loc întunecat, timp de 14 zile. După această perioadă, tinctura se strecoară și se păstrează într-o sticlă de culoare închisă. Se administrează o jumătate de linguriță de tinctură dizolvată în 50 ml apă, cu jumătate de oră înainte de masă, de 3 ori pe zi.
Mierea în combinație cu această plantă ajută la revitalizarea organismului și stimularea imunității. Se culeg flori de mierea ursului și se pot combina cu flori de păpădie. Se ia un borcan de 800 g, în care se pune un strat de flori de păpădie, o felie de lămâie, un strat de flori de mierea ursului și iar o felie de lămâie. Se continuă astfel până ce borcanul s-a umplut, apoi se adaugă miere de albine și se închide cu un capac. Se lasă să stea într-un loc răcoros 14 zile, apoi mierea care și-a luat proprietățile plantelor se poate consuma.