Sirop de păpădie și bitter din păpădie – Două băuturi care cresc imunitatea

0
85

Păpădia este una dintre cele mai cunoscute plante medicinale din lume. Există două preparate din păpădie, care sunt ușor de realizat în această primăvară, acasă și care au proprietăți benefice pentru organism. Este vorba despre siropul din flori de păpădie și bitter-ul din rădăcină de păpădie. Dacă vrei să ai două băuturi naturale, cu un gust delicios, poți găsi rețetele lor în acest articol.

Navigare rapidă în articol:

  1. Sirop de păpădie
  2. Bitter din păpădie

1. Sirop de păpădie

Păpădia este folosită în tratamentul problemelor hepatice și renale. Ea are numeroase efecte benefice pentru sănătatea organismului, cum ar fi:

  • Este o sursă bogată de minerale și vitamine
  • Este folosită în tratamentul afecțiunilor digestive, de rinichi, în combaterea anemiei
  • Are proprietăți antiinflamatoare, detoxifiante, antioxidante
  • Întărește organismul, crește imunitatea
  • Protejează ficatul, vezica biliară, previne cancerul
  • Scade colesterolul rău (LDL) și nivelul trigliceridelor din sânge
  • Reduce tulburările hormonale
  • Ajută în combaterea obezității
  • Stimulează detoxifierea organismului
  • Oferă protecție vederii și întărește sistemul osos.

Rețeta pentru sirop de păpădie

Siropul din păpădie se realizează din flori de păpădie și zahăr. Această rețetă este simplă, dar pentru ea trebuie să culegi flori de păpădie galbene, dimineața, pe soare, după ce s-a ridicat roua. Bineînțeles ai nevoie de foarte multe flori, cam 400-450, care apar în luna aprilie. Culegerea florilor nu este deloc plictisitoare, mai ales că acest lucru trebuie făcut primăvara, când este o plăcere să te plimbi în natură, pe pajiștile cu flori.

Dacă ai decis să faci sirop de păpădie, îți putem spune că ai luat o decizie bună, pentru că acest preparat are efecte benefice asupra organismului.

Siropul se ralizează din 400-450 flori de păpădie, de la care se elimină partea verde, pentru ca gustul lui să nu fie prea amar. Desigur acest lucru nu este neapărat necesar, pentru că și partea verde este comestibilă. Aceasta se îndepărtează doar pentru că gustul ei se aseamănă cu cel al salatei de rucola, dar cei care vor un sirop puțin mai amar, o pot folosi.

Cel dintâi se culeg 400-450 flori proaspete de păpădie, acestea se numără, pentru că trebuie să fie suficient de multe. Desigur se pot folosi și mai multe flori, la 1 kg de zahăr și zeama de la 2 lămâi.

Se procedează astfel:

  • Se taie parte verde de la flori
  • Se amestecă un litru cu apă cu zahărul, la foc mic, până ce zahărul se topește
  • Se adaugă florile și se fierbe timp de 15-20 minute
  • Se lasă apoi puțin la răcit acest sirop, se strecoară prin tifon, iar florile se strâng pentru a fi stoarse bine
  • Apoi se adaugă zeama de la cele două lămâi și se mai fierbe puțin, ca să se îngroașe (dar nu foarte mult)
  • Se pune cald în borcan și se închide ermetic
  • Se păstrează în loc răcoros și întunecat.

Siropul trebuie să fie puțin gros, dar nu chiar de consistența mierii, ar fi indicat să fie puțin mai subțire.

La acest sirop unii oameni folosesc și puțin cimbru, pentru a obține un preparat cu proprietăți expectorante, sau pentru dezinfectarea tractului respirator.

Citește și:  Păpădia – o plantă benefică pentru afecțiunile renale

Cum se folosește siropul de păpădie?

De regulă se amestecă cu apă, ca orice sirop. Se adaugă puțin sirop în pahar și se completează cu apă, apoi se bea. Gustul său este foarte plăcut.

De asemenea, siropul poate fi și un bun înlocuitor pentru miere și se poate utiliza la ceaiuri din plante medicinale, la cafea sau la clătite.

Dacă se folosește ca preparat medicinal, atunci se administrează câte o linguriță de sirop pentru a îmbunătăți digestia, pentru a trata bronșita, răceala și a întări imunitatea. Tratamentul se face de 3 ori pe zi, sau înainte de fiecare masă.

Siropul de păpădie susține imunitatea organismului și previne dezvoltarea multor boli. El este recomandat copiilor, adulților, dar și persoanelor în vârstă sau care sunt în perioada de convalescență.

Siropul de păpădie ajută în tratamentul infecțiilor căilor respiratorii superioare, stimulează producția de bilă, sprijină activitatea sistemului digestiv.

Despre păpădie se spune că este antidiabetică, dar siropul are zahăr, deci trebuie consumat cu moderație, în cantitate mică sau deloc. Cel mai bine ar fi de întrebat un medic, în caz că suferiți de diabet. Păpădia are inulină, deci poate fi folosită pentru stabilizarea nivelului de glucoză din sânge. Sunt recomandate frunzele proaspete de păpădie în salate sau rădăcina de păpădie.

2. Bitter din păpădie

Rădăcinile din păpădie sunt adesea folosite pentru detoxifierea ficatului și vezicii biliare. Și frunzele de păpădie au proprietăți benefice pentru organism, au efect diuretic, îmbunătățesc funcția rinichilor, se folosesc în salate. Dacă vrei să slăbești, introdu frunze de păpădie în dieta ta și astfel vei avea o sursă de fibre și de elemente active care îmbunătățesc metabolismul și imunitatea organismului.

Ficatul este un organ extrem de important pentru sănătate și adesea este suprasolicitat și supraîncărcat cu toxine. Pentru detoxifierea lui se recomandă rădăcina de păpădie care ajută și în eliminarea grăsimilor, în prevenirea bolilor de ficat și a obezității.

Substanțele amare din păpădie stimulează sistemul digestiv, funcția bilei și a ficatului. Păpădia are proprietăți coleretice, efect benefic asupra ficatului, previne icterul, hepatita, ciroza hepatică și bolile vezicii biliare.

Rădăcina din păpădie ajută și în prevenirea unor tumori, cum ar fi: leucemia, cancerul de prostată, cancerul de piele, cancerul pancreatic. Conform unor studii realizate de cercetători, rădăcina de păpădie are proprietăți vindecătoare, distruge celulele canceroase de melanom și este eficientă și în tratamentul cancerului de colon.

Bitterul din păpădie îmbunătățește digestia

Acest preparat este bun pentru digestie și imunitate. El se realizează astfel:

  • Se folosesc ca ingrediente 2 linguri rădăcină de păpădie uscată și 280 g rădăcină de păpădie proaspătă, 2 linguri de pudră de cacao, 2 linguri coajă de portocală bio, uscată sau proaspătă, alcool 40% sau vodcă.
  • Se umple un borcan cu păpădie pe trei sferturi, se adaugă cacao, coaja de portocale; apoi se adaugă vodca până ce boranul se umple, se închide etanș și se ține într-un loc răcoros și întunecat, la macerat, timp de 14 zile.
  • Se strecoară și se bea câte puțin.

Acest bitter este ca o tinctură, se poate realiza și fără coaja de portocală.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.