In Anglia se bea frecvent un ceai foarte aromat preparat din flori de soc si menta. Aceasta bautura se realizeaza dupa o reteta traditionala care are efecte benefice asupra organismului. Gustul acestui ceai este placut, iar proprietatile sale sunt foarte bune asupra cailor respiratorii.
Ceai din flori de soc si frunze de menta
Pentru realizarea acestui ceai se folosesc urmatoarele ingrediente:
- 500 ml apa
- o lingura de flori de soc proaspete
- o lingura de frunze de menta proaspete
- o lingura de miere de albine.
Mod de realizare: daca nu aveti flori proaspete de soc puteti folosi si flori uscate dar in cantitate mai mica, doar o lingurita la 500 ml apa; de asemenea daca nu aveti frunze de menta proaspete puteti utiliza frunze uscate de menta in cantitate injumatatita, doar o lingurita la 500 ml apa; mierea de albine se poate utiliza doar daca doriti sa savurati un ceai cu gust mai placut, aromat si dulce; apa se pune intr-un ceainic la foc mic, iar cand ajunge la temperatura de fierbere se da deoparte si se adauga florile de soc si frunzele de menta, se acopera cu un capac si se lasa sa infuzeze timp de 8 minute; se strecoara si se bea cate o cana de ceai la fiecare masa.
Cei care sufera de raceala, gripa sau afectiuni respiratorii pot bea cate o cana de ceai cald din doua in doua ore pana ce simptomele se amelioreaza.
Florile de soc au proprietati analgezice, antifebrile, antiinflamatoare, diuretice, antitusive, emoliente, ajuta la intarirea imunitatii si curatarea organsimului de toxine. Socul are actiune expectoranta datorita saponozidelor din compozitia sa. De asemenea are actiune sudorifica si decongestionanta, diuretica, de eliberare a tensiunilor interioare, de relaxare a sufletului pe care apasa povara sentimentelor si a emotiilor acumulate in timp.
Acest ceai din flori de soc limpezeste mintea, inveseleste inima, relaxeaza si deschide sufletul. Ajuta de asemenea in tratamentul racelii la copii, te scapa de nas infundat, trateaza constipatia, amelioreaza crizele nocturne de astm bronsic. Prin efectul diuretic, ceaiul este un bun remediu pentru afectiunile aparatului urinar si in boli reumatice. De asemenea poate fi folosit in tratamentul virozelor respiratorii din care fac parte: rinita, laringita, gripa, traheobronsita si altele.
Frunzele de menta in ceai au efect foarte bun in cazuri de febra deoarece ajuta la scaderea temperaturii corpului. Menta inlatura tensiunile din organism, are actiune antispastica deoarece contine ulei volatil bogat in esteri. De asemenea menta induce o stare de calm si relaxare, este sedativa sau analgezica, este diuretica prin substantele saponozide triterpene si flavonoide pe care le contine.
Menta combate diareea, reduce starea de vulnerabilitate in situatii emotionale, are proprietati antifungice si antivirale. Mai mult decat atat, planta are efect benefic in afectiunile digestive, combate balonarea, flatulenta, colicile, ajuta in tratamentul infectiilor, enterocolitelor, are proprietati analgezice si dezinfectante la nivelul cavitatii bucale, ale gatului si respectiv faringelui. Ceaiul din menta ajuta la curatarea cailor respiratorii si la stimularea circulatiei sangelui.