Fructele de măceș sunt folosite la ceai în medicina populară, deoarece au substanțe utile organismului: acizi fenolici, acid ascorbic și pantotenic, vitamine B și C, flovonoide (cu proprietăți antibiotice naturale), acizi de origine organică, substanțe pectinice, caroten, săruri minerale.
Măceșele se pot folosi pentru aceste componente biologic active, în ceai, infuzie, sub formă de tablete, extracte, siropuri, decocturi. Cu ajutorul lor se combate deficitul de vitamine din organism și se menține sănătatea sistemului cardiovascular.
Proprietățile uimitoare ale măceșelor
Fructele de măceș oferă organismului multe beneficii, precum:
- Au efect tonic și revigorant
- Îmbunătățesc activitatea sistemului urinar și fluxul de bilă
- Ajută la creșterea imunității
- Au efect antiinflamator și antioxidant
- Ajută la recuperarea mai rapidă a organismului în perioada de convalescență
- Combat cu succes bacteriile
- Restabilesc echilibrul de apă-sare din organism
- Normalizează metabolismul și greutatea corpului.
Ceaiul de măceșe susține dietele de scădere în greutate
Acest ceai oferă organismului vitaminele și oligoelementele necesare. Măceșele au antioxidanți, mai ales vitamina C, conțin vitamine B și E, compuși fenolici, sodiu, potasiu, magneziu, fier.
Potrivit studiilor cercetătorilor, o cană de ceai de măceșe are aproximativ 7,5 mg vitamina C, iar doza zilnică la adulți este cuprinsă între 75-120 mg vitamina C. Cercetătorii consideră că măceșele au efecte antiinflamatorii, mențin sănătatea inimii, scad nivelul zahărului din sânge, ajută în calmarea durerilor de spate și a durerilor produse de osteoartrită.
Aproximativ 40 de grame de pudră de măceș poate ajuta la scăderea colesterolului din sânge, a tensiunii arteriale, în reducerea obezității produsă de aportul ridicat de grăsimi.
Rețeta clasică de ceai de măceșe este realizată astfel:
- Se adaugă o lingură de măceșe la 200 ml apă clocotită
- Se lasă la infuzat 15 minute, se strecoară și se bea.
Ceai verde cu măceșe
Ceaiul verde cu boabe de măceș are proprietăți bactericide, fitoncide, ajută în combaterea microflorei patogene (ce are ciuperci, bacterii, virusuri). Măceșele sunt o sursă bogată de vitamina C, iar ceaiul verde este renumit pentru efectul său antioxidant.
Acest ceai este energizant și revitalizant pentru organism, se consumă în special în sezonul rece sau în timpul epidemiilor de gripă și răceală.
Mod de preparare:
- La 250 ml apă clocotită se adaugă o lingură de măceșe și o linguriță de ceai verde
- Se lasă la infuzat 15 minute, se strecoară și se bea.
La acest ceai se pot folosi măceșe uscate sau proaspete, întregi sau tăiate.
Proprietățile acestui ceai sunt excelente:
- Stimulează sistemul imunitar
- Oferă organismului un plus de vitamine
- Favorizează întinerirea organismului
- Normalizează funcționarea tractului gastro-intestinal
- Îmbunătățește rezistența organismului și starea de spirit
- Are efect antioxidant și acțiune antioxidantă.
În această combinație, ceaiul poate fi considerat o comoară de proprietăți medicinale prețioase. Prin consumul lui se oferă organismului un plus de energie și elemente active importante pentru sănătate. Acest ceai are un gust plăcut, bogat. Este o băutură benefică, un elixir al dispoziției pozitive și al bunăstării.
Cum îți protejează sănătatea ceaiul verde?
Despre ceaiul verde în general, se spune că oferă beneficii sistemului imunitar al organismului, scade riscul de infecții bacteriene și de boli cronice. Ceaiul verde are acțiune antioxidantă puternică și ajută în prevenirea și combaterea cancerului.
Unele studii epidemiologice arată că ceaiul verde ajută în reducerea ratelor de infecție de gripă, a simptomelor de răceală. Ceaiul verde are catechine care pot preveni dezvoltarea infecțiilor gripale. Gargara cu ceai verde scade riscul de infecție gripală la persoanele în vârstă.
Ceaiul verde este un bun remediu pentru mahmureală, deoarece are proprietăți detoxifiante, antioxidante, antiinflamatorii. Prin consumul de ceai verde se oferă catechine organismului care protejează ficatul de daunele cauzate de alcool. Ceaiul ajută la eliminarea alcoolului din organism, la suprimarea răspunsului inflamator cauzat de aportul de alcool și la reducerea simptomelor de mahmurală. Catechinele din ceaiul verde reglează tensiunea arterială și previn acumularea de grăsime corporală. Ceaiul este bun și pentru piele prin efectul său antioxidant.
Alte beneficii
În caz de inflamații ale ficatului și căilor biliare, gastrită, ulcer și alte probleme digestive, se recomandă ceaiul verde în combinație cu măceșe și sunătoare. Proprietățile măceșelor sunt completate de sunătoare, care este o plantă fito-antidepresivă. Prin urmare, ceaiul are efect calmant, poate combate stresul, depresia, tensiunea, insomnia.
Măceșele au mai multă vitamina C decât boabele de coacăze negre, sunt bogate și în pectine, flavonoide, uleiuri esențiale, acizi organici, vitamine E și K. Ele se remarcă prin proprietățile diuretice, hipotensive, coleretice, antiinflamatorii, antimicrobiene, hemostatice. Acest ceai este indicat în caz de boli intestinale, afecțiuni digestive, scăderea secreției gastrice, ateroscleroză, boli ginecologice feminine.