Ceaiul alb, nu atat de popular ca ceaiul negru sau ceaiul verde, si totusi mai important decat acestea prin concentratia mai mare de antioxidanti. Desi provine din aceeasi planta – Camellia sinensis – el este mai eficient decat ceaiul negru si verde, se realizeaza din mugurii proaspeti ai plantei, recoltati in provincia chineza Fujian.
Chinezii culeg cu atentie mugurii acestei plante si frunzele fragede, foarte tinere, si apoi le usuca la lumina naturala dar nu foarte puternica a soarelui, in acest fel ei obtin un produs uscat de calitate, prevenind oxidarea ulterioara.
Istoria productiei de ceai alb in provincia Fujian din China este mai veche de 200 de ani. Acest lucru a facut ca acest minunat produs sa fie numit si ceai alb Fujian sau ceai chinezesc Fujian. Proprietatile ceaiului alb sunt minunate, iar gustul sau este foarte placut. In tarile asiatice, acest ceai se vinde ca ,,painea calda”, deoarece se stie deja ca este foarte sanatos si are o aroma unica.
Beneficiile ceaiului alb pentru sanatate
In China ceaiul alb este considerat un adevarat ,,elixir” pentru longevitate, deoarece contine cea mai mare concentratie de antioxidanti dintre toate ceaiurile chinezesti. Mai mult decat atat, el este apreciat ca un produs natural cu efect vindecator marcant, dar mai ales cu proprietati antitumorale deosebite, ceea ce face sa fie folosit ca medicament.
Ceaiul alb are cea mai redusa teina (aceasta fiind o substanta cum este cofeina din cafea). Datorita uleiurilor esentiale, ceaiul ajuta in ameliorarea oboselii, datorate activitatii mentale sau intelectuale excesive. Are efect de relaxare a corpului si a mintii, de normalizare a fluxului de sange din creier, de combatere a anxietatii si stresului.
Contine multe vitamine, minerale si antioxidanti, astfel ajuta in combaterea radicalilor liberi si a metalelor grele din organism, la prevenirea anemiei si a imbatranirii premature a organismului. Contine mai ales vitamina A, de aceea imbunatateste vederea, este recomandat persoanelor care stau mult la televizor sau la calculator.
Se spune ca daca bei ceai alb previi bolile si afectiunile de ochi, orbirea si senzatia de ochi uscat. Ceaiul alb are proprietati antibacteriene si antiinflamatoare, neutralizeaza efectele nocive ale substantelor toxice din corp, poate fi un bun remediu contra intoxicatiilor chimice, cu produse alimentare necorespunzatoare sau cu alcool.
Ceaiul alb detoxifica organismul, previne dezvoltarea bolilor cardiovasculare si a bolilor degenerative, scade colesterolul, ajuta la vindecarea ranilor, previne cariile dentare si tumorile de orice fel.
Efectele benefice ale ceaiului alb se rasfrang si asupra sistemului respirator. In China acest ceai se foloseste de foarte mult timp in tratamentul bolilor de plamani si ale sistemului respirator. In medicina traditionala populara chineza ceaiul alb este considerat un preparat ideal pentru consolidarea sistemului imunitar. Este folosit in tratamente traditionale, pentru vindecarea durerilor de gat, infectiilor respiratorii, bolilor pulmonare, laringitei, racelii, bronsitei.
Nutrionistii recomanda acest ceai pentru combaterea obezitatii. El este foarte eficient in scaderea in greutate deoarece stimuleaza arderea grasimilor si previne acumularea acestora. Prin numeroase cercetari stiintifice specialistii au demonstrat ca ceaiul alb are substante chimice de origine naturala care pot distruge celulele adipoase si deci ajuta la diminuarea stratului de grasime din organism.
Efectele sale relaxante sunt foarte bune, elimina disconfortul fizic, calmeaza starile de nervi, combate oboseala, efectele nocive create de alcool si fumat, ajuta in ameliorarea simptomelor provocate de mahmureala, induce in organism o stare de bine. Are substante flavonoide care ajuta in protejarea ficatului, accelereaza descompunerea rapida a acetaldehidei in substante netoxice si astfel scade riscul de deteriorare a celulelor hepatice.
Ceaiul alb previne cancerul pulmonar, de colon, ficat, esofag, dar si alte tipuri de tumori. Portejeaza creierul, reduce starile depresive si de anxietate, imbunatateste memoria si puterea de concentrare.
Desi este recomandat sa se bea in toate anotimpurile, ceaiul alb poate deveni un medicament natural pentru mentinerea sanatatii iarna, de aceea in sezonul rece nu trebuie sa lipseasca din alimentatie.
Modul de preparare este foarte simplu: se pun 2 lingurite de ceai la o cana de apa clocotita (70 grade Celsius), se lasa sa stea timp de 5 minute, apoi se filtreaza si se poate bea, incet, cu inghitituri mici. Aroma este deoasebita, unica, delicata, gustul placut si racoritor, iar culoarea este galbena.