In Cipru dar si in China ceaiul de trandafiri este considerat o bautura extraordinara, placut aromata dar si cu proprietati terapeutice care merita apreciate. Nu o sa credeti cat de placut la gust este acest ceai, dar mai ales ce efect linistitor, calmant si antidepresiv are. Acest ceai este frecvent folosit in medicina Ayurvedica.
Ceai de trandafiri – Mod de realizare:
Acest ceai este foarte usor de realizat, se folosesc petale uscate si boboci de trandafir din soiul Rosa Rugosa, Rosa Damascena sau Rosa Centifolia. Cel mai usor este sa alegeti trandafirii pentru dulceata, pe care ii cunoaste toata lumea. Se pun 15 grame de petale sau boboci de trandafiri la o cana de apa fierbinte, se lasa la infuzat timp de 5 minute, se strecoara si apoi se bea incet, cu inghitituri mici.
Pentru a fi dulce, in ceai se poate adauga o lingurita de miere sau de zahar (alegerea va apartine). Nu se foloseste niciodata apa clocotita, deoarece aceasta poate diminua proprietatile petalelor florii si astfel se pierd din proprietatile curative si aroma atat de placuta a ceaiului.
Beneficiile ceaiului de trandafiri pentru organism
Petalele si bobocii de trandafiri au in compozitia lor vitamine (A, B, C, E si K), acid malic, acid citric, pectina si alte substante active care au efect antidepresiv, diuretic, calmant, de combatere a oboselii si crestere a energie.
Acest ceai este recomandat mai ales pentru femei, deoarece are un efect foarte bun in ameliorarea simptomelor datorate tulburarilor ciclului menstrual, ajuta in calmarea starilor emotionale neplacute si a durerilor din zona abdominala. Este suficient o cana cu ceai de trandafiri pentru a scapa de o stare de spirit proasta, de depresie, neliniste, iritabilitate, anumite tulburari obsesiv-depresive, anxietate, insomnie, etc.
Ceaiul de trandafiri are efect bun si asupra pielii, elimina petele de la nivelul acesteia si imbunatateste circulatia sangelui, indeparteaza semnele de oboseala, elimina efectul de ten gras, ofera un aspect tonic, mai atragator, de piele alba, sanatoasa, elastica si fina. De asemenea poate intarzia imbatranirea prematura a pielii.
Ceaiul de trandafiri relaxeaza nervii de la stomac, protejeaza tractul gastro-intestinal, are efect benefic asupra ficatului, splinei si stomacului, promoveaza metabolismul, calmeaza durerile si ajuta in vindecarea degeraturilor si ranilor.
Acest ceai ajuta si in detoxifierea organismului, in consolidarea sistemului imunitar. Poate fi utilizat in cazuri de raceala si gripa, deoarece amelioreaza simptomele acestor afectiuni. De asemenea poate fi utilzat in eliminarea rezidurilor din rinichi si vezica urinara deoarece are efect diuretic si ajuta in eliminarea excesului de lichid din organism.