
Ceaiul de zmeura este considerat de mult timp unul dintre ceaiurile traditionale foarte mult apreciat pentru proprietatile sale sudorifice excelente si de crestere a rezistentei organismului in lupta contra racelii.
Ceaiul de zmeura ajuta la scaderea temperaturii corpului, fructele de zmeura si in general fructele de padure au efecte puternice antipiretice diaforetice – combat febra si produc transpiratie.
La prepararea lui se poate folosi zmeura proaspata, uscata sau congelata.
Fruzele de zmeura sunt foarte bune pentru ceai, se pun 5-10 frunze uscate sau proaspete la o cana cu apa fierbinte si se lasa la infuzat timp de 5-10 minute. La fel se procedeaza si cu fructele de zmeura. Se filtreaza si se bea cald, eventual indulcit cu o lingurita de miere de albine.
Ceaiul de zmeura ajuta in calmarea durerilor de gat, se poate folosi pentru gargara, dar nu se inghite. De asemenea ajuta in tratarea ulcerelor, plagilor sau a eczemelor.
Specialistii in medicina traditionala sustin ca ceaiul de zmeura este un leac ideal pentru tot felul de raceli. Medicii sunt de parere ca zmeura este ingredientul perfect pentru vindecarea bolii. Ceaiul are rol in atenuarea simptomelor, eliminarea toxinelor din organism, este antipiretic. Bolnavii care vor bea cat mai mult ceai vor scapa mult mai repede de raceala, de mare ajutor este si inhalarea.
Avand in vedere aceste aspecte nu trebuie ezitat sa se bea ceai de zmeura.