Cele mai frecvente boli care se manifestă prin dureri abdominale la persoanele în vârstă

0
682
Cele mai frecvente boli care se manifestă prin dureri abdominale la persoanele în vârstă

Dacă ai vârsta peste 50 de ani și suferi de dureri abdominale acute trebuie obligatoriu să mergi la medic. Astfel de simptome sunt frecvente la pacienții vârstnici și pot semnala boli destul de grave și variate. Durerile abdominale acute pot ține și o săptămână ceea ce arată că boala este prezentă.

Din păcate astfel de pacienți cu vârsta înaintată nu se dau duși la spital, stau acasă și suportă durerea în speranța că aceasta va trece. Simptomele de acest gen sunt oarecum diferite de cele ale unor pacienți tineri, deoarece ei pot avea și alte probleme de sănătate caracteristice îmbătrânirii organismului, însă factorii cauzatori sunt aceeași (și aici ne referim la afecțiuni și boli).

Medicii consideră că durerile abdominale la persoanele cu vârsta peste 50 de ani apar din cauza intoxicațiilor, a bolilor tractului biliar, ulcerului peptic, diverticulitei, apendicitei, obstrucției mecanice a intestinului subțire sau a intestinului gros, anevrismului aortic abdominal, ischemiei mezenterice, emboliei pulmonare, infarctului miocardic, infecțiilor tractului urinar, insuficienței cardiace congestive, pneumoniei, traumelor musculare la nivelul abdomenului, retenției urinare, hepatomegaliei, pancreatitei și constipației.

Pentru stabilirea diagnosticului se fac analize de sânge, tomografie computerizată abdominală CT, amilază, angiografie, radiografie toracică, ecografie abdominală, leucocitoză, teste pentru funcția hepatică (ex. transaminaze), analize de urină. Prin astfel de analize și investigații medicale se pot exclude sau depista anumite afecțiuni și boli (care au fost suspectate pe baza simptomelor pacientului), se poate stabili un diagnostic corect.

Colecistita

Face parte din bolile tractului biliar și de multe ori presupune o intervenție chirurgicală laparascopică pentru tratament. Medicii spus că există un număr mare de persoane în vârstă care ajung să sufere de colecistită și care au dureri abdominale acute provocate de aceasta. Durerile sunt în partea dreaptă a abdomenului, în plus pot fi însoțite de stări de greață și vărsături. Din păcate colecistita netratată poate crea complicații de perforare a vezicii biliare, peritonită biliară și altele.

Citește și:  Măsuri de prim ajutor în caz de dureri de spate – Tu știi ce trebuie să faci?

Ulcerul peptic

Ulcerul peptic

Este o cauză frecventă a durerilor abdominale acute la pacienții în vârstă. Infecția cu helicobacter pylori poate cauza ulcer, simptomele sunt în principal reprezentate de durerile mari la nivelul abdomenului.

Apendicita

Este o afecțiune care se manifestă prin dureri difuze de lungă durată, slăbirea peristaltismului, tensiune musculară locală, umflarea zonei respective. Pancreatita acută este cauzată mai ales de alcoolism, hipercalcemie, infecții ale tractului biliar, intoxicații cu medicamente, intoxicații cu monoxid de carbon și altele.

Diverticulita

Pacienții se plâng de stări de greață, vărsături, dureri abdominale centrale epigastrice, senzație de sete din cauza deshidratării. Diverticulita apare la bătrâni, care au în jur de 90 de ani, este o boală care afectează colonul sigmoid. Durerile locale abdominale intense sunt un simptom al acestei boli, dar și stările febrile pot fi semne ale sale.

Obstrucția intestinului

Subțire și gros reprezintă cauze ale durerilor abdominale acute. Astfel de cazuri apar după intervenții chirurgicale sau la pacienții care suferă de hernie. Simptomele sunt de flatulență, greață, vărsături, dureri difuze care pot deveni mai intense, sensibilitatea abdomenului la palpare.

În cazuri grave de perforație a intestinului subțire se ajunge la peritonită. Dacă obstrucția este la intestinul gros cauzele pot fi chiar mai grave, poate fi descoperit și un cancer de colon. Simptomele sunt de durere, vărsături, anemie, eliminarea materiilor fecale cu firișoare de sânge, aspect de abdomen umflat.

Ischemia mezenterică

Este mai rară la persoanele cu vârsta peste 50 de ani, dar produce dureri abdominale. Cauzele acestei boli sunt tromboza arterială, fumatul, embolia arterială, tromboza venelor mezenterice. Un alt factor care poate produce dureri abdominale este anevrismul aortic abdominal. Acesta se produce la arterele renale și spre arterele iliace. Fumătorii au acest risc de anevrism, la fel și persoanele care suferă de hipertensiune arterială și boli vasculare periferice.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.