Miastenia gravis este o boala neuromusculara care dupa cum ii spune si numele se manifesta prin slabiciune musculara. Atunci cand apare senzatia de oboseala severa la executarea repetata a unei miscari dar si de slabiciune a muschilor corpului, cand dimineata este greu sa deschizi ochii, mainile par obosite, apar dureri de picioare si dificultati de respiratie este vorba despre miastenia gravis.
De obicei persoana suferinda se plange de oboseala constanta seara iar dimineata de oboseala ochilor, a muchilor fetei, bratelor si picioarelor. Conform medicilor procesul este implicat in orice muschi al corpului, insa intai sunt afectati muschii faciali, de la gat, buze, ochi, limba.
Miastenia gravis este o boala autoimuna, in organism sunt produsi anticorpi anormali care sunt recunoscuti de sistemul imunitar ca fiind proprii, sunt produsi impotriva proteinei sau receptorilor dintre nerv si muschi, ducand la blocarea transmisiei neuromusculare si astfel muschiul nu se mai contracta. Astfel de anticorpi anormali ataca tesuturile normale ale corpului.
Aceasta boala poate sa apara atat la copii cat si la adulti. Este o boala rara deoarece afecteaza doar 10 persoane din 100 000, apare in special la femeile care au varsta intre 15-30 de ani, iar la barbati mai mult dupa 50 de ani. In ani s-a constatat ca boala apare de trei ori mai mult la femei decat la barbati.
La copii s-au semnalat 1-3 cazuri din 100. Pana in prezent nu a fost dovedita natura ereditara a bolii. S-a observat insa o combinatie intre miastenia gravis si hiperpazie. De asemenea boala apare la persoanele care sufera si de alte boli ale sistemului nervos (cum este de exemplu scleroza laterala amiotrofica sau boala Lou Gehrig, boala Charcot), de cancer pulmonar, de cancer de prostata, cancer de san sau ovarian.
Care sunt simptomele bolii?
- Slabiciunea muschilor oculari pot provoca strabism, diplopie (vedere dubla), ptoza palpebrala bilaterala si unilaterala (pleoapa cazuta). Apare slabiciune faciala, a muschilor masticatori, ceea ce duce la dificultati de mestecare a alimentelor, de inghitire si vorbire. Tonul este usor nazal, muschii limbii sunt slabiti si obositi.
- Cand sunt afectati muschii gatului, bratelor si picioarelor apare slabiciunea generala in corp.
- Daca sunt afectati doar muchii faciali, doar ai faringelui, laringelui sau doar anumiti muschi ai corpului este vorba despre miastenia gravis locala si nu generalizata.
- In timp boala se agraveaza si astfel simptomele se accentueaza, creste slabiciunea musculara chiar si dupa multa odihna sau un somn prelungit. Daca se repeta anumite miscari sau se face efort fizic slabiciunea musculara se amplifica, doar in repaus pare ca se amelioreaza.
- Apar modificari de voce, tulburari motorii si respiratorii.
- Astfel de simptome pot sa apara pe rand sau toate deodata, iar in anumite momente dispar deodata. Pacientul poate fi impiedicat sa faca si cele mai simple activitati pe care daca ar fi sanatos le-ar efectua foarte usor – sa rada, sa vorbeasca si multe altele – avand in vedere ca boala nu afecteaza doar muschii picioarelor si bratelor ci toti muschii din corp care coordoneaza mimica fetei, ajuta la mestecarea mancarii, coordoneaza respiratia si asa mai departe.
- Majoritatea pacientilor simt pleoapele grele si lasate peste ochi, au ochii obositi, iar uneori reusesc cu greu sa deschida unul sau chiar pe amandoi. Nu pot sa rada ci doar sa zambeasca putin, au colturile gurii lasate, vocea devine nazala, scapa obiectele din mana, nu pot ridica bratele, urca cu dificultate scarile, au senzatia ca li se moaie genunchii, se ridica din pat cu dificultate, nu pot inghiti saliva, simt nevoia sa bea apa pentru a inghiti alimentele, nu pot respira bine, etc.
Cand apar simptomele descrise mai sus trebuie imediat apelat la un medic de familie sau un medic specialist. Acesta pe baza plangerilor de oboseala ale pacientului va face o serie de teste si analize spre a stabili diagnosticul. Analiza sangelui este cea mai simpla metoda prin care sunt depistati anticorpii anormali ce determina miastenia gravis.
Principala metoda de diagnosticare este studiul electromiografic care prin electromiograma (EMG) va analiza cum sunt contractiile muschilor in urma stimularii nervoase. Se va masura activitatea electrica a acestora si daca pacientul sufera de miastenia gravis cu siguranta va avea contractii slabe ale muschilor. O alta metoda de diagnosticare este testul Tensilon ce determina reactia pacientului la medicamente ce imbunatatesc si restaureaza un timp scurt forta musculara.
Metode de tratament pentru miastenia gravis
In primele etape ale bolii medicul recomanda anumite medicamente de eliminare sau ameliorare a simptomelor. De asemenea se adauga medicamente de consolidare a sistemului imunitar si care sa imbunatateasca starea pacientului. Cu cat boala este depistata mai repede si tratamentul este mai usor si mai eficient. Medicamentatia se stabileste in functie de severitatea bolii, de varsta pacientul si sexul acestuia, de alte boli de care sufera persoana in cauza, de reactiile ei la anumite tratamente.
Exista medicamente care imbunatatesc forta musculara, legatura dintre muschi si sitemul nervos insa efectul lor dispare in timp, doar in cateva ore.
In cazuri severe de miastenie gravis se recurge la interventia chirurgicala sau tratamentul cu medicamente imunosupresoare. Cele mai bune medicamente sunt corticosteroizii, metilprednisolul (doza se stabileste in functie de pacient doar de catre medic si in functie de rezultate se reduce treptat).
Tratamentul chirurgical este indicat mai ales la pacientii cu varsta sub 60 de ani care sufera de aceasta boala insa starea lor nu este foarte grava. Metodele de tratament patogenetic sunt timectomia, terapia cu hormoni si radioterapia. Metoda chirurgicala este timectomia. Radioterapia in zona glandei se face dupa timectomia partiala.
Foarte important este stilul de viata, alimentatia sanatoasa, multa odihna, repaus si eliminarea alcoolului.
Indiferent de medicamentele prescrise, starea de sanatatea trebuie monitorizata regulat si acest lucru este valabil pentru orice boala nu numai pentru miastenia gravis.