
Cu totii ne dorim o viata fara emotii negative. In acest fel am putea avea o sanatate mai buna, o stare interioara echilibrata si am fi mai fericiti. In realitate organismul nostru este nevoit sa reactioneze la efectele fizice si psihice ale unor factori exteriori nedoriti si astfel sa provoace un sentiment de anxietate.
Cei care se confrunta in mod frecvent cu astfel de factori ajung sa aiba o stare constanta de anxietate, sa se obisnuiasca cu astfel de situatii stresante ce afecteaza organismul lor. In timp, ei ajung sa aiba anumite simptome care indica faptul ca starea lor de sanatate s-a deteriorat: dureri de cap, palpitatii, uscaciune a gurii, tulburari ale tractului digestiv, muschii tensionati, dureri in zona pieptului, lipsa de aer, transpiratie abundenta.
Potrivit specialistilor in medicina, viata noastra este coordonata de creierul nostru. Tot ceea ce simtim, vedem, gandim sau auzim este opera creierului nostru. Astfel pentru a fi capabil de a gestiona propria viata, de a face schimbari spre a trai mai frumos trebuie sa stim cum functioneaza creierul.
Modul cum functoneaza creierul nu trebuie cunoscut doar de un doctor ci de noi toti. Natura ne-a oferit acest instrument complex care este foarte important pentru supravietuirea noastra. Fiecare din noi percepe lumea prin activitatea creierului, in functie de continutul si caracteristicile sale.
Anxietatea este o emotie care provine din frica sau este o reactie la aceasta. Poate fi o cale de a iesi din acea stare care apare in momentul in care ne este frica. Anxietatea apare si din imaginea perfecta pe care ne-am creat-o ca model pentru dezvoltarea de sine. Multi dintre noi am auzit in copilarie diferite sfaturi, reglementari (cum sa ne imbracam, cum sa ne comportam si altele asemanatoare) date de persoane care nu ne inteleg si nu stiu ceea ce simtim noi cu adevarat in interior. Ei cred ca stiu mereu ce trebuie noi sa facem si nu vad asteptarile noastre, considera ca ce spun ei este mereu corect.
In timp, ascultand aceste sfaturi si primind laude pentru realizarea lor se ajunge ca in momentul in care vom cadea in contextul cultural al societatii sa observam ca oamenii nu sunt chiar asa cum ne-am imaginat, ca ei nu ne vor coplesi cu laude si atentie cum faceau parintii in momentul cand facem ceva bine. Astfel se naste anxietatea tocmai din dorinta de a fi recunoscut si apreciat, ceea ce in viata de zi cu zi nu se intampla in majoritatea cazurilor.
Oamenii coplesiti de anxietate simt ca au muschii stomacali tensionati, iar prin aceasta stare de stres ajung sa dezvolte anumite afectiuni si tulburari de functionare a organelor interne. In cazurile de anxietate cronica pot sa apara ulecere gastrice, dischinezii biliare si boli intestinale. Ideal nu este sa se faca un obicei din a lua medicamente pentru a ameliora temporar simptomele unor astfel de afectiuni ci trebuie rezolvata problema care a cauzat starea de anxietate si astfel se ajunge la o stare emotionala mai buna. Daca anxietatea este legata de munca ta, trebuie sa renunti la acea munca.
Atunci cand o persoana junge la un nivel critic de teama, cand sufera un atac de panica are simptome tipice de genul: ameteste, transpira abundent si are palpitatii, simte o amorteala in maini si picioare, crampe stomacale, batai rapide ale inimii, insomnie, diaree, frisoane, dispnee, slabiciune, gura uscata.
Astfel de atacuri de panica pot sa apara pe neasteptate, de doua ori pe saptamana. La unele persoane pot sa apara doar o data la cateva luni sau mai rar, o data pe an. Anxietatea afecteaza in acelasi mod si barbatii si femeile, dar mai ales persoanele care au varsta cuprinsa intre 27-33 de ani. La femei boala se poate manifesta mai intens din cauza unor factori biologici.
Principalele metode pentru a scapa de anxietate
In primul rand trebuie depasita starea de anxietate prin relaxare si constiinta de sine, prin analizarea cauzelor care au contribuit la emotia respectiva. In momentul cand aceste cauze au fost gasite, trebuie sa fie examinate si eliminate. Este bine sa se incerce realizarea unor altfel de activitati incat sa se elibereze energia negativa, sa se calmeze starea nervoasa si sa se elimine tensiunea musculara acumulata.
Masajul si exercitiile fizice te ajuta sa scapi de anxietate. Concentreaza-ti gandurile catre aspecte pozitive din viata ta si spre calitati ale personalitatii tale. Astfel nu te vei gandi la partea negativa si te vei trata singur de anxietate. Spune-ti in gand: sunt pregatit sa fac acest lucru, am experienta necesara sa realizez aceasta… . Astfel scapi de emotiile negative, le inlocuiesti cu cele pozitive.
Alimentatia sanatoasa te scapa de anxietate. Stresul contribuie la arderea substantelor nutritive din organism, deci este important sa mananci sanatos, sa acoperi aceste pierderi. In caz contrar este afectat sistemul nervos, ceea ce duce la aparitia starii de anxietate.
Infrunta-ti frica, fii curajos, astfel iti poti depasi starea de anxietate. Evita anumite stiri sau emisiuni care iti creeaza o stare negativa, sau care te face sa ai un sentiment de frica, atac de panica, depresie. Credinta te ajuta sa iti invingi anxietatea. Credinta interioara te ajuta sa vezi evenimentele pozitiv, sa ai curaj si sa iti depasesti frica.
Fii altruist, ajuta persoanele din jurul tau, astfel vei fi mai fericit si iti vei invinge mai usor si propriile probleme si temeri. Fii activ, sportul si activitatea te ajuta sa treci de astfel de stari de anxietate, de atacuri de panica.