Cheaguri de sange – Cauze si metode de tratament

0
11226
Cheaguri de sange – Cauze si metode de tratament

In functie de locurile unde apar in organism dar si de marimea lor, aceste cheaguri de sange anormale pot fi mai mult sau mai putin periculoase pentru organism. Cele care apar intr-un anumit loc al unui vas de sange sau in inima si nu se mai deplaseaza in alt loc poarta numele de trombus. Astfel de trombusi minori apar pe peretii vaselor sanguine si ajuta la vindecarea leziunilor de la nivelul acestora, iar apoi de regula se dizolva pana ce dispar complet.

In unele cazuri cheagurile de sange se desprind sau se rup in bucati mai mici, apoi sunt purtate de fluxul de sange si uneori pot bloca circulatia acestuia. Asa numitii emboli sunt cheaguri de sange care se fixeaza intr-un punct al unui vas de sange si duc la aparitia unor probleme foarte grave. Daca un astfel de embol apare intr-un punct al unei artere cerebrale este clar ca ar putea duce la aparitia unui accident cerebral.

In general sangele curge atat prin arterele mai groase cat si prin venele extraordinar de subtiri. Daca apare o leziune in peretii acestora, sangele se coaguleaza pe zona respectiva si opreste curgerea. Avand in vedere acest fenomen putem spune ca formarea cheagurilor de sange doar in vasele de sange sanatoase (fara leziuni sau traumatisme) este anormala.

Cheagurile de sange la inima dau dureri in piept care se simt in jos spre bratul stang, dar provoaca si transpiratie, iar uneori probleme respiratorii. Daca apar in arterele coronare pot provoca infarct miocardic. La abdomen cheagurile de sange dau diareee, varsaturi si dureri la nivelul abdomenului. La picioare cheagurile de sange creeaza o stare de sensibilitate accentuata in zona respectiva si durere brusca.

Cand apar la nivelul creierului deja problemele sunt mai grave, vederea slabeste, vorbirea se face cu greutate, apar convulsii si o stare de oboseala si slabiciune generala. La plamani cheagurile de sange dau simptome de durere in zona pieptului, probleme respiratorii, febra, transpiratie, tuse cu secretie cu sange si pot provoca blocarea arterelor pulmonare, cauza dispnee si duce la deces. Daca apar in arterele ochiului duc uneori la orbire.

Cheaguri de sange care apar in timpul menstruatiei

Fiecare femeie este unica in felul ei, are un corp individual, in concluzie si fluxul ei menstrual lunar este diferit. Perioada menstruala cu cheaguri de sange uneori dureroase si abundente poate sa apara la orice femeie, insa daca acest fenomen se intampla si in urmatoarea luna deja putem spune ca are un motiv sa se gandeasca ca ar putea avea o problema de sanatate vizavi de sistemul de reproducere.

Unul din motivele care duce la aparitia cheagurilor de sange este cresterea temperaturii corpului. Aceasta este un simptom al unor boli ce pot provoca coagularea sangelui.

Cheaguri de sange apar la femei inainte sau dupa nastere, datorita unor transformari ce au loc in organism. Dupa nastere uterul fiind marit, sangele se va elimina cu greu in perioada menstruatiei si astfel ajunge sa se coaguleze si sa stagneze sub forma de cheguri pana la umplerea uterului.

Endometrioza uterului este o boala ce se manifesta prin cresterea stratului muscular al uterului (numit miometru) si prin leziuni pe mucoasa uterului. Aceasta boala apare mai ales la femeile cu varsta intre 40-50 de ani si se datoreaza unor interventii intrauterine sau chiuretajului si avortului. Apar leziuni in stratul muscular al uterului, menstruatia este abundenta si cu cheaguri de sange, cu dureri in abdomen, de asemenea pot fi si tulburari ale ciclului menstrual.

Menstruatia abundenta insotita de cheaguri de sange este un simptom clar de fibrom uterin. De asemenea coagularea sangelui este cauzata de fluctuatii de progesteron si estrogen, de aceste dereglari hormonale.

Citește și:  Somnul perfect - exista asa ceva?

cheaguri de sange

Anemia este un alt factor care determina aparitia cheagurilor de sange in timpul menstruatiei. In momentul in care deficitul de fier este acoperit si cheagurile de sange nu mai apar. In acest caz este recomandat sa se faca analiza sangelui pentru ca medicul sa determine nivelul hemoglobinei.

Un alt motiv este dat de anumite anomalii ale uterului, unele ereditare sau cauzate de faptul ca mama a fumat sau a baut alcool in timpul sarcinii, sau a luat anumite medicamente interzise in perioada respectiva. Cheagurile se formeaza datorita malformatiei uterului care nu permite eliminarea lor cu sangele menstrual.

In general daca se observa cheaguri de sange in timpul menstruatiei este posibil sa nu fie un motiv de ingrijorare, insa daca menstruatia este abundenta trebuie mers la un medic ginecolog. Acesta va determina natura lor printr-o ecografie intravaginala. De asemenea medicul va face analiza sangelui, RMN-uri, biopsia pentru a lua mostra de tesut sau chiar dilatare si chiuretaj pentru a examina o mostra de tesut cervical, uterin.

Cheaguri de sange in urina la femei

Cand apar cheaguri de sange in urina insotite de o stare de disconfort, durere de spate si in zonele alaturate este necesar sa fie consultat un medic specialist urolog. Acesta va face o serie de analize medicale, radiografii ale tractului urinar al rinichilor, eventual o tomografie computerizata inainte de sfarsitul menstruatiei. In unele cazuri cheagurile de sange in urina arata prezenta unei tumori maligne la rinichi care, vor trebui inlaturate imediat pe cale chirurgicala si apoi urmat un tratament de chimioterapie.

Un alt factor ce determina aparitia cheagurilor de sange in urina este prezenta chisturilor in rinichi si deteriorarea lor, sau tumorile maligne la nivelul tractului urinar, in uretra sau vezica urinara. In cazuri grave astfel de cheaguri pot fi un simptom de cancer de colon sau cancer la organele genitale.

Cheaguri de sange in artere si la nivelul venelor

Cheagurile de sange din artere sunt cauzate de anumite boli grave (diabet, colesterol ridicat, hipertensiune arteriala), stilul de viata sedentar, surplus de greutate si fumat.

Cheagurile de sange la nivelul venelor apar datorita unor traume, forme de concer, interventii chirurgicale, tulburari ereditare de coagulare a sangelui, sarcina, sedentarism, obezitate, boli inflamatorii grave, fumat.

In prezent exista metode de prevenire si tratament a cheagurilor de sange. Medicii recomanda tratamentul medicamentos (cu anticoagulate) prin care se reduce riscul de formarea al cheagurile de sange anormale. Aspirina este recomandata pentru prevenirea trombozelor si emboliilor.

Dupa interventii chirurgicale se face un tratament cu heparina in scopul prevenirii coagularii sangelui. Daca apar cheaguri de sange la plamani sau inima se face un tratament intensiv cu medicamente care ajuta la dizolvarea cheagurilor, cum este de exemplu streptokinaza. In cazuri grave (ex. de cangrena) se intervine chirurgical pentru inlaturarea cheagului de sange.

Medicii fitoterapeuti sau homeopati recomanda anumite tratamente pe baza de plante, complex de vitamine care ajuta la prevenirea formarii cheagurilor de sange. Dintre aceste plante fac parte ginkgo biloba, ardeiul iute cayenne, extractul de smirna – toate au rol in reducerea cheagurilor de sange. Foarte bune sunt ceapa si usturoiul, fac trombocitele sa fie mai slab adezive. Acelasi rol il are si uleiul de peste, iar vitaminele si mineralele, mai ales magneziul si vitamina E combat coagularea sangelui.

Foarte important in prevenirea formarii cheagurilor de sange este adoptarea unui stil de viata sanatos care presupune: o dieta echilibrata (ce contine fibre, legume, fructe si putine grasimi saturate), o aspirina pe zi (doar la recomandarea medicului), exercitii fizice, respectarea exacta a tratamentelor prescrise.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.