Chistul pancreatic – Cum apare si ce simptome creeaza in organism

0
3521
Chistul pancreatic - Cum apare si ce simptome creeaza in organism

Pancreasul face parte din categoria organelor sistemului digestiv si este cea mai vulnerabila parte a acestuia. Se afla situat sub stomac si are forma alungita, are secretie axocrina adica externa pentru digestie si endocrina adica interna pentru reglarea glicemiei. Chistul pancreatic se prezinta sub aspectul unor formatiuni anormale (pline cu lichid bogat in enzime) de la nivelul acestei glande care se pot infecta si afecta foarte grav sanatatea pacientului. Astfel de tumori sunt periculoase deoarece nu se vindeca usor, ele trebuie indepartate prin metoda chirurgicala.

Avand in vedere faptul ca pancreasul are un rol important pentru organism – el secreta enzimele vitale pentru acesta, enzime care au rolul de a marunti alimentele, de a produce lantul reactiilor chimice ce duc la nutrienti, de a sintetiza substantele si multe altele – daca se intampla ca sa fie bolnav el devine un element ce distruge practic sanatatea organismului. Astfel splina isi mareste volumul si da dureri mari.

Sucul pancreatic este important pentru organism, este varsat in intestinul subtire si influenteaza mai ales substantele adipoase, el contine enzime ce transforma glucidele in glucoza, scoate din peptide si protide pe rand aminoacizii, transforma grasimile in glicerina si acizi grazi. Prin secretia sa interna insulina are rol in reglarea zaharului din sange si de a retine surplusul de glucoza la nivelul ficatului, aceasta fiind numita glicogen. Lipsa insulinei dezvolta boala diabet zaharat.

Inflamatia pancreasului poarta numele de pancreatita si este cauzata in cele mai multe cazuri de alcool, fumat si o alimentatie necorespunzatoare. Pancreatita este unul din factorii care duc la aparitia chisturilor pancreatice. De asemenea boala Hippel Lindau este asociata cu formarea chisturilor sau anumite traumatisme abdominale survenite in urma accidentelor.

Orice persoana trebuie sa stie ca are afectat pancreasul daca prezinta simptome de genul: dupa ce mananca apar dureri in zona stomacului care de obicei cresc treptat si se simt in zona superioara a acestuia, apare durere in zona de deasupra buricului, stari de greata si varsaturi, diaree acida. In cazul infectiilor la nivelul chistului apar si stari febrile. Cand apar astfel de simptome trebuie mers la un medic pentru stabilirea unui diagnostic si un tratament adecvat.

Citește și:  Kangoo Jumps, o distractie irezistibila care te ajuta sa scazi in greutate. Doar o ora de Kangoo Jumps te scapa de 1000 de calorii

Uneori se poate intampla ca pacientul sa sufere de o alta boala a tractului digestiv care sa cauzeze aceleasi stari neplacute. Numai un medic poate sa stabileasca care este cauza, boala si ce medicamente trebuie luate pentru vindecare. Fara tratament apar complicatii grave, pacientul poate face diabet si suferi de obezitate. De asemenea, chistul se poate rupe si astfel prin scurgerea lichidului sau care este bogat in enzime poate deteriora vasele sanguine adiacente si  poate cauza sangerare, persoana afectata poate avea dureri severe in zona abdominala, ii creste pulsul, isi poate pierde cunostinta sau poate lesina.

Pancreasul este foarte grav afectat de consumul mare de produse picante, foarte grase, afumate, alimente bogate in proteine, inghetata, jeleuri, dulciuri concentrate, alimente prajite si care au continut mare de carbohidrati, hrean, mustar, produsele de fast-food, cafea, alcool. Chistul pancreatic poate fi provocat de consumul de medicamete analgezice, antipiretice, contraceptive care au fost luate pe cale orala, sulfamide nesteroidiene, pastile antiinflamatorii.

Chistul pancreatic poate fi sau nu de natura canceroasa. Unele chisturi dau simptome care pot fi usor observate, altele nu, iar in anumite cazuri sunt numite de specialisti pseudochisturi (necancerigene) deoarece prezinta o structura diferita de cele canceroase.

Medicul va face un examen amanuntit pacientului si va stabili pe baza unei probe luate din chistul pancreatic de ce tip este acesta. Daca este de natura canceroasa va recurge la interventia chirurgicala de indepartare a chistului. Daca nu este malign si nu creeaza simptome grave poate fi lasat si nu se intervine chirurgical, daca da stari dificile poate fi indepartat cu ajutorul endoscopului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.