Semnele timpului își pun amprenta pe chipul oricui, dar asta nu înseamnă că trebuie să ne fie frică că îmbătrânim. Femeile sunt afectate în special de acest lucru, sunt disperate că frumusețea se duce din cauza procesului ireversibil de îmbătrânire și acest lucru le scade stima de sine. Acest proces de îmbătrânire se manifestă gradat și diferit de la o persoană la alta. La unele persoane semnele sunt mai vizibile deoarece apare o îmbătrânire prematură a organismului care se datorează anumitor factori.
Zahărul este un factor important care duce la îmbătrânirea prematură a organismului. S-a demonstrat faptul că pofta de dulce prevestește apariția îmbătrânirii premature a corpului. De ce? Pentru simplul fapt că zahărul creează dependență și acest lucru afectează organismul. Nu ne referim doar la zahărul alb ci și la zahărul din fructe sau fructoza care este foarte periculoasă. Acesta poate fi motivul apariției obezității, cancerului, bolilor cardiovasculare, diabetului, gutei, etc.
Corpul suferă o serie de schimbări cu trecerea anilor. Odată cu înaintarea în vârstă începi să nu te mai simți ca în tinerețe, să nu mai ai atâta energie, să nu mai ai atâta putere în mușchi, atâta mobilitate, iar uneori să constați că obosești foarte ușor și simți dorința de multă odihnă. Corpul are nevoie de nutrienți, minerale și vitamine pentru a funcționa normal, de o alimentație echilibrată, ușoară, fără excese de niciun fel.
Cu ajutorul unui nutriționist se poate stabili o dietă corectă pentru persoanele care au trecut de vârsta tinereții. Dorința de a mânca dulce poate afecta organismul. Prea mult zahăr poate duce la îmbătrânirea prematură a organismului. Zahărul împiedică fibrele de colagen să se regenereze și astfel pielea are un aspect îmbătrânit. În plus zahărul duce și la creșterea în greutate, la scăderea rezistenței masei osoase, la deteriorarea keratinocitelor din piele.
Fructoza este zahărul din fructe și nu trebuie nici ea consumată în exces. Fructoza pură este folosită în industria alimentară și este mai periculoasă ca zahărul. În starea ei naturală, apare în fructe și în legume în diferite concentrații. Siropul de porumb este și el bogat în fructoză și acesta apare în alimente procesate și băuturi carbogazoase. Pentru producători este avantajos să folosească fructoza în industria alimentară deoarece este un produs ietfin și economic.
Efectele ei pentru organism însă sunt periculoase mai alea prin aportul în cantitate mare. Prin consumul de băuturi și dulciuri care conțin fructoză se produc anumite probleme de sănătate. Excesul de fructoză afectează intestinul subțire, îl obosește și îl supraîncarcă, ajunge în sânge și intestinul gros, contribuie la dezvoltarea unor bacterii ,,neprietenoase” și astfel îmbolnăvește organismul, crește riscul de balonare, diaree, dureri abdominale, indigestie, malabsorbție. Se poate produce sindromul de intestin permeabil, are loc inflamarea mucoasei intestinale, dezvoltarea de alergii și afecțiuni autoimune.
Toate acestea se datorează consumului mare de fructoză. Perturbarea florei intestinale are ca rezultat apariția depresiei, proceselor inflamatorii cronice, infecțiilor și bolilor grave precum este cancerul. Creșterea nivelului de acid uric reduce pe cel al oxidului nitric și astfel celulele își pierd capacitatea de a răspunde la insulină. Rezistența la insulină este un simptom al diabetului. Excesul de acid uric provocat de degradarea fructozei în ficat poate fi un factor de risc de a dezvolta gută, afecțiuni și pietre la rinichi.
Fructoza în exces poate duce la apariția ficatului gras și a bolilor cardiovasculare. Prin creșterea rezistenței la insulină, mușchii produc glucoză, depozitează puțin colagen, organismul nu mai are suficientă energie, grăsimea este stocată în ficat și astfel crește riscul de ficat gras.
O parte din grăsime se duce în fluxul sangvin și astfel se produce colesterol și sunt stocate depozite de celule adipoase, deci apare creșterea în greutate. Scăderea cantității de oxid nitric din cauza ridicării nivelului de acid uric (produs de fructoza în exces) face ca tensiunea arterială să fie ridicată și riscul de boli cardiovasculare să crească. Oxidul nitric asigura flexibilitatea vaselor de sânge și deci sănătatea inimii.
Pofta de dulce trebuie înfrânată. Aportul de zahăr și de fructoză în exces este periculos pentru sănătate. Sucurile de fructe bogate în fructoză trebuie consumate cu moderație. Hidratarea organismului se face cu apă plată nu cu o cantitate mare de sucuri sau băuturi carbogazoase. Mierea conține și ea fructoză de aceea se servește în cantități mici. De asemenea nu trebuie exagerat cu mâncatul fructelor uscate deoarece au o cantitate semnificativă de fructoză.