Ciresul (Prunus avium) este un arbore melifer, inalt de pana la 10 m, mereu verde pe timpul verii, care poate trai 100 de ani. Este originar din Europa si Asia de Vest si face parte din familia Rosaceae.
Acest arbore este cultivat adesea in gradini si livezi, dar poate fi admirat si ca arbore salbatic in padurile de foioase sau in cele mixte, de la campie pana la munte. Are frunzele alungite, ovale, cu margini dintate, de un verde-inchis, iar florile sunt albe, cu cinci petale, ale caror contur este rotund.
Florile sunt stranse in mici buchetele si infloresc din luna aprilie pana in luna mai, iar diametrul lor este de 2-3,5 cm. Fructele sunt rotunde, carnoase, de culoare rosie pana la rosu-inchis, cu diametrul de 1-2 cm, contin un sambure cu un contur oval, lung de 6-10 mm. Ciresele au in general gust dulce, doar unele soiuri sunt amarui. Cozile fructelor sunt de culoare verzuie sau usor cafenie, lungi de 3-6 cm, groase de 1 mm, cu ambele capete proeminente.
De la cires se recolteaza cozile cireselor in lunile iunie-iulie, dupa ce fructele au fost culese in scopuri alimentare. Cozile culese se spala imediat cu apa, se lasa sa se scurga, apoi se indeparteaza dintre codite resturile de crengi, samburi si frunze. Se pun la uscat in straturi subtiri in locuri bine aerisite sau la soare, avand grija sa fie intoarse zilnic pentru a nu mucegai.
Din 3 kg de codite recoltate rezulta 1 kg de codite uscate, care au culoare verde pana la cafeniu, gust placut si putin astringent. Produsul uscat se pastreaza in saculeti textili. Nu se folosesc niciodata pentru uz medicinal coditele care provin de la fructe tratate cu solutii chimice.
Ce contin ciresele?
- Fructele au un continut bogat de vitamine: A, B1, C.
- Saruri minerale: magneziu, calciu, fier, sulf, clor, fosfor.
- Oligoelemente: cupru, zinc, cobalt, mangan.
- Zaharuri, tanin, acid salicilic, flavonozide, hidrati de carbon.
Mod de preparare
Sucul de cirese – Fructele se zdrobesc si se storc printr-un tifon sau cu storcatorul electric. La ciresele amare gustul poate fi indulcit cu miere de albine. Se consuma zilnic doua pahare de suc timp de 14 zile.
Siropul de cirese – Se ia 1 kg suc de fructe si 1,5 kg zahar, se fierbe, se filtreaza si se pune in sticle. Se consuma cu apa simpla sau minerala, ca bautura racoritoare.
Decoct de codite de cirese – Se tin 30-40 de codite in apa rece timp de 12 ore pentru a se inmuia bine, apoi se fierb in cca. 1 l apa, se filtreaza si se bea.
Utilizarea cireselor si coditelor de cirese in tratarea unor afectiuni
Fructele sunt apreciate mai mult pentru aroma lor, iar coditele sunt folosite cu scop terapeutic.
Probleme ale cailor urinare – Este recomandat ceaiul de codite de cirese, deoarece are proprietati diuretice.
Guta, febra – Un bun remediu este siropul de cirese care este o bautura antifebrila.
Afectiuni ale cailor urinare (cistita, nefrita, piatra la rinichi si altele) – Se recomanda sa se bea o perioada de doua zile cate un pahar de decoct de codite de cirese pe zi. Pentru a avea un gust mai placut, decocotul se toarna cald peste 250 g mere taiate felii sau cirese proaspete, se tine acoperit 15 minute, se strecoara si apoi se consuma.
Obezitatea – Se trateaza facand o cura de cirese proaspete (500 g zilnic) in timpul sezonului.
Diabet – Persoanele care sufera de diabet trebuie sa consume cirese putine, deoarece acestea contin multe zaharuri. Totusi in cazul diabeticilor, ciresele au efect bun in cantitati reduse deoarece contin hidrati de carbon.
Diaree, cistita, artrita – Coditele de cirese au efect diuretic, proprietati astrigente, antiinfectioase, antiartritice si depurative, de aceea sunt recomandate doua cani de ceai pe zi.
Hepatita, afectiuni gastrice, fermentatii intestinale – Fructul acestui arbore este un bun regulator gastric si hepatic.
Constipatie – Ciresele au efect laxativ, trebuie consumate proaspete.
Prevenirea imbatranirii, detoxifierea organismului – Se recomanda consumul zilnic de fructe proaspete, deoarece au proprietati remineralizante, energizante, detoxifiante, racoritoare. Daca se face o cura de doua zile de cirese proaspete se elimina deseurile si toxinele din organism.
Intarzieri de crestere – Fructele se recomanda la copiii aflati in crestere, deoarece au foarte multe vitamine si minerale, au proprietati energizante, de regenerare a tesuturilor si de remineralizare.
Boli ale sistemului nervos – Ciresele sunt bune sedative ale sistemului nervos, si energizante psihice si fizice.
Pete cutanate, alergii reumatismale, negi – Este indicat uleiul extras din samburi de cirese, care se aplica local.
Febra musculara, dureri de muschi – Persoanele care fac sport si consuma zilnic 700 ml de suc de cirese au performante sportive mai bune, iar febra musculara este mult ameliorata.
Migrene – Se aplica cateva cirese strivite pe frunte, sub forma de cataplasma.
Ingrijirea tenului – Sunt indicate masti cosmetice cu cirese proaspete strivite aplicate direct pe gat si fata, deoarece au efect tonifiant al tegumentelor ofilite si obosite.
Cancerul de colon – Poate fi prevenit daca se face o cura de doua luni cu cirese amare. Se recomanda sa se consume zilnic 800 g cirese proaspete, pe stomacul gol.
Cancerul de rinichi, cancerul de vezica – Se recomanda 1 l de suc de cirese zilnic, timp de o luna, deoarece stimuleaza diureza si combate inflamatiile renale, astfel pot fi prevenite aceste boli foarte grave.
Ischemia cardiaca – Ciresele contin substante care fluidifica sangele, influenteaza metabolismul grasimilor, astfel contribuind la scaderea colesterolului. Se consuma o perioada de 20 de zile cate 1 kg de cirese pe zi. Prin acest tratament se previn crizele cardiace, de aceea este recomandat persoanelor predispune la boli de inima.
Colita – Se recomanda o cura de doua saptamani cu 500 g cirese proaspete pe zi, pe stomacul gol sau inainte de fiecare masa.
Depresia – Se consuma zilnic aproximativ 600 g cirese proaspete pe zi, astfel persoana in cauza va deveni mai optimista, cu un tonus mental si psihic bun si cu o stare emotionala echilibrata.
Insomnia – Ciresele contin melatonina care induce o stare de relaxare si astfel somnul este profund si odihnitor. Se recomanda consumul de cirese amare sub foma de sirop, suc sau fructe, chiar inainte de culcare.
Ciresul negru (Prunus serotina) este un arbore inalt de pana la 12 m, cunoscut sub numele de malin american sau cires amar, originar din America de Nord, se aseamana cu ciresul Prunus avium si face parte tot din familia Rosaceae. Acest arbore are frunzele lucioase, florile albe si fructele mici, negre. Acest arbore creste salbatic in padurile mixte din regiunile de deal si de munte, dar este cultivat uneori si in gradinile europene.
In America, scoarta acestui arbore este folosita ca remediu impotriva problemelor digestive, a bronsitei si a tusei convulsive. Infuzia rece se prepara astfel: o lingurita de coaja uscata la o cana de apa fierbinte se lasa timp de 15 minute si se bea de trei ori pe zi. Aceasta infuzie are efecte bune pentru ochii inflamati. Impreuna cu alte plante coaja de cires negru poate trata astmul si ajuta in digestia lenta. Folosirea sa trebuie facuta la recomandarea medicului deoarece in doze mari poate provoca intoxicatii.