Ciuperca Reishi (Ganoderma Lucidum), un miracol pentru sănătate

0
889
Ciuperca Reishi (Ganoderma Lucidum), un miracol pentru sănătate

În Japonia ciuperca Ganoderma Lucidum este numită Reishi sau ,,ciuperca cu putere spirituală˝, iar în China are denumirea de Ling Zhi sau ,,ciuperca nemuririi˝. Este apreciată în medicina tradițională chineză și japoneză pentru proprietățile ei antioxidante puternice, ca leac împotriva a numeroase boli grave, ca plantă care prelungește viața. La prima vedere, această ciupercă pare să se asemene cu o bucată de lemn lăcuită, de culoare roșie, în realitate este o ciupercă folosită în medicină de foarte mulți ani, fiind considerată un adevărat miracol pentru sănătate.

Ciuperca Ganoderma Lucidum crește în lunile de vară și toamnă pe sol dar și pe scoarța copacilor de esență tare. Nu se consumă ca alte ciuperci de pădure, deoarece are gust amar și destul de greoi. Este comestibilă, are în compoziția sa aminoacizi, proteine, polizaharide, un complex important de carbohidrați.

De asemenea, conține vitamine (B, C, D), alcaloizi, ulei volatil, substanțe saponine, acizi grași, micro și macro elemente ca de exemplu: potasiu, mangan, magneziu, germaniu, sodiu, calciu, fier, seleniu, cupru, sulf, zinc, etc. De-a lungul anilor s-au făcut numeroase studii în legătură cu proprietățile acestei specii de ciuperci și rezultatele lor au fost publicate în articole de specialitate realizate de Asociația de Cercetare a Cancerului din Anglia.

Proprietățile medicinale ale acestei ciuperci sunt cunoscute și apreciate de peste 4000 de ani în China, Coreea și Japonia. Polizaharidele din compoziția ei sunt benefice asupra sistemului imunitar, au efect antitumoral, de combatere a bacteriilor, de reducere a tensiunii arteriale, iar substanțele triterpene sunt importante în prevenirea și combaterea creșterii și înmulțirii celulelor canceroase, deci ajută la inhibarea cancerului, prevenirea dezvoltării tumorilor cancerigene.

Ciuperca Ganoderma Lucidum scade riscul de leucemie, cancer de sân, cancer pulmonar, cancer de ficat, cancer de prostată și cancer de faringe. Are proprietăți antioxidante, antialergice, antifungice, antispastice, hepatoprotectoare, antiinflamatoare, analgezice, antibacterine, antitumorale, antivirale, antidepresive, expectorante, de prevenire a bolilor sistemului respirator, de creștere a imunitășii și combatere a radicalilor liberi.

Ciupercile Ganoderma Lucidum au efect de detoxifiere a ficatului, de scădere a tensiunii arteriale, de consolidare a sistemului imunitar, de combatere a bolilor de inimă și a unor patologii grave: leziuni gastrice, artrită, alergii, astm bronșic, etc. De asemenea, această ciupercă are acțiune hipoglicemiantă, de scădere a nivelului de colesterol din sânge, de creștere a forței musculare, de combatere a insomniei, răcelii, gripei, migrenelor și durerilor de cap.

Citește și:  Care sunt cele 10 proprietăți utile pe care le are ceapa?

Ganoderma Lucidum

Astfel de ciuperci sunt eficiente în tratamentul bolilor de tip cardiovascular cum sunt de exemplu: tromboza, insuficiența cardiacă, hipertensiunea, tromboflebita, arteroscleroza, bolile coronariene, accidentul vascular cerebral și infarctul miocardic.

Acest lucru se datorează elementelor active complexe din compoziția ciupercilor Reishi: polizaharide, acizi grași polinesaturați, triterpene, potasiu, germaniu, magneziu, calciu, fosfor, etc. Toate acestea reduc tensiunea arterială, scad nivelul de colesterol rău din sânge, previn formarea cheagurilor de sânge, au acțiune de restaurare a ritmului cardiac și contracțiilor cardiace normale, de îmbunătățire a alimentării cu oxigen a miocardului.

Ciupercile Reishi sunt recomandate pacienților care suferă de diabet deoarece ajută la scăderea nivelului de zahăr sau de glucoză din sânge, cresc sensibilitatea celulelor la insulină produse de pancreas. De asemenea, aceste ciuperci previn și tratează obezitatea, normalizează metabolismul și ajută la scăderea în greutate.

Datorită antioxidanților naturali ce se găsesc în astfel de ciuperci în concentrație mare, se înțelege de ce ele ajută la prevenirea îmbătrânirii premature a organismului prin combaterea efectului nociv al radicalilor liberi.

Dieta cu astfel de ciperci Ganoderma Lucidum are efect bun asupra stării psihice și emoționale, dar și asupra sistemului nervos, îmbunătățește funcționarea acestuia. Ciupercile stimulează producerea de endorfine care sunt numite și ,,hormoni ai fericirii˝ și au un efect sedativ ușor de aceea ajută în combaterea stresului emoțional, stărilor de nervi, insomniei, depresiei, simptomelor cauzate de afecțiunile neurologice, sindromului de oboseală cronică.

Reishi sunt recomandate în tratamentul bolilor virale, dermatologice, ale prostatei, ale tractului respirator (infecții respiratorii, astm, bronșită, pneumonie, etc). Au efect antispastic și analgezic, relaxează musculatura netedă a intestinului, sunt eficiente în tratamentul bolilor tractului gastro-intestinal. Din categoria acestora fac parte: colita, gastrita, ulcerul duodenal, ulcerul gastric, pancreatita. De asemenea, sunt un adjuvant în tratamentul bolilor alergice și autoimune. Pot fi utilizate în cazuri de artrită reumatoidă, dermatită atopică, scleroză multiplă, în multe alte afecțiuni și boli.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.