Clismă cu ceai de iarba mâței pentru tratamentul constipației și curățarea colonului

0
1206
Clismă cu ceai de iarba mâței pentru tratamentul constipației și curățarea colonului

Clisma este un procedeu folosit pentru eliminarea resturilor toxice din colon. Evacuarea acestor reziduri din colon este necesară în momentul în care apar anumite semne clare că acesta este îngreunat. Este vorba despre instalarea constipației, apariția scaunelor neregulate, urmate de stări de diaree, miros neplăcut în organism, flatulență, balonare, somnolență, slăbiciune generală, dureri de cap și altele.

Pentru curățarea colonului este indicată clisma cu ceaiuri sau decocturi de plante medicinale. Una dintre cele mai folosite este iarba mâței care are anumite proprietăți terapeutice care ajută mai ales în tratamentul constipației și congestiei intestinale. În popor este numită cătușnică, iarba vântului, menta mâței și are denumirea științifică Nepeta cataria. Iarba mâței este o plantă medicinală eficientă în cazuri de crampe abdominale, hemoroizi, indigestie, colici abdominale, diaree, crampe abdominale, gripă, răceală, constipație și alte afecțiuni.

Pentru clismă se folosește ceaiul de iarba mâței. Acesta se prepară astfel: se adaugă 7-9 linguri de plantă uscată la un litru de apă distilată care s-a adus la temperatura de fierbere și se lasă la infuzat timp de 10 minute; se strecoară și apoi se poate folosi ca soluție pentru clismă.

Truse speciale de clismă se găsesc la farmacie și ajută pentru realizarea procedeului de evacuare a toxinelor din colon la domiciliu. Clisma reprezintă introducerea unor lichide prin anus în rect și colon în scopul eliminării materiilor fecale. Din punct de vedere terapeutic, astfel de clisme sunt folosite și pentru realizarea unor tratamente pentru vindecarea unor boli. Tratamentele pentru curățirea colonului sunt bune pentru persoanele care suferă de anumite afecțiuni intestinale. Nu se fac niciodată în cazul în care există sângerări rectale. În plus, o persoană care suferă de sângerări rectale trebuie să meargă cât mai repede la medic.

Pentru realizarea clismei se folosesc anumite materiale: un irigator cu tub de cauciuc care să aibă calibrul de 1 cm și lungimea de 1,5-2 m, o canulă rectală, un bazinet, o mușama sau traversă, o substanță lubrifiantă (cum este de ex. vaselina boricată), materiale pentru toaleta finală în zona perineală, un stativ pentru irigator, apă caldă. Lichidul pentru clismă (ceaiul de iarba mâței) trebuie să fie destul de cald, să aibă temperatura cuprinsă între 35-37 grade Celsius.

Citește și:  Tinctura de propolis – remediu naturist recomandat de medicii specialiști în tratarea polipilor colonului

iarba mâței

Tubul de cauciuc se racordează la irigator, apoi se fixează canula rectală și se închide robinetul. Pe stativ sau alt suport se fixează irigatorul, dar să fie la înălțimea de jumătate de metru. Lichidul pentru clismă mai cald de 37 grade Celsius ajută la relaxarea intestinelor și trebuie folosit mai ales de persoanele care au tensiune și spasme în intestine. Lichidul mai rece, de 26 grade Celsius, este indicat pentru cei care au intestinele slăbite, flasce, pentru a le întări.

După ce s-a verificat temperatura soluției (ceaiului de iarba mâței) se umple irigatorul, se verifică dacă este permeabilă canula, se scoate aerul și prima coloană de apă în bazinet. Apoi se lubrifiază canula cu ajutorul unei comprese sterile și substanța lubrifiantă. Se introduce canula în rect și apare senzația de defecare, timp în care trebuie să se împiedice mișcările reflexe de contracție ale rectului, se inspiră adânc pe gură și se încearcă relaxarea musculaturii peretelui abdominal pentru a nu se evacua sonda.

Persoana căreia i se face clisma trebuie să stea culcată, pe partea stângă, cu membrul inferior drept îndoit din genunchi și membrul inferior stâng întins. Sub corp trebuie întinsă o mușama. Sub regiunea sacrală se așează bazinetul.

Se îndepărtează ușor fesele, se introduce canula prin anus, în rect, perpendicular pe suprafața adiacentă, cu mâna dreaptă, în direcția vezicii urinare și mișcări de rotație. Când vârful canulei a trecut de sfincterul anal învingând rezistența acestuia se ridică extremitatea dreaptă a canulei. De regulă se introduce canula până la distanța de 10-12 cm, apoi se deschide robinetul și se stabilește viteza de curgere a apei din irigator în colon printr-o mișcare de ridicare a irigatorului cu mâna stângă la 50 cm deasupra persoanei respective.

În momentul în care nivelul apei din irigator ajunge aproape de nivelul tubului de scurgere se închide robinetul, se îndepărtează canula și se pune într-un bazinet separat. Persoana care a suportat clisma trebuie să rețină soluția timp de 10-15 minute. Evacuarea scaunului se face la toaletă mai ales dacă persoana respectivă nu e bolnavă și se poate deplasa. La final se face toaleta regiunii anale. Se spală mâinile bine cu apă și săpun.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.