Cele mai eficiente ceaiuri pentru sănătatea colonului

0
134

Anumite ceaiuri din plante medicinale mențin colonul curat și sănătos, au efect bun asupra digestiei. Medicii recomandă detoxifierea colonului pentru că acest intestin gros este principala sursă de acumulare de toxine și de creștere a riscului de a dezvolta afecțiuni și boli grave.

Navigare rapidă în articol:

  1. Ceaiuri pentru colon
  2. Ceaiuri pentru sănătatea tractului digestiv

1. Ceaiuri pentru colon

Există anumite ceaiuri din plante medicinale care ajută la buna funcționare a colonului, îmbunătățesc sănătatea acestuia și calitatea vieții.

Ceaiul din semințe de fenicul

Despre semințele de fenicul se spune că au antioxidanți și reduc inflamația. Ele sunt recomandate în ceaiuri pentru colon, pentru că pot combate constipația și oferă un echilibru bun în intestine.

Acest ceai se realizează astfel: se adaugă o jumătate de linguriță de semințe de fenicul la 250 ml apă clocotită, se lasă la infuzat 15 minute, se strecoară și se bea. Acest ceai se servește de 2-3 ori pe zi.

Ceai de cimbru

Această plantă este foarte bună pentru menținerea sănătății colonului. Ceaiul de cimbru curăță colonul, ajută la eliminarea bacteriilor, a toxinelor, reduce inflamația și facilitează scăderea în greutate.

Ceaiul de cimbru este utilizat în medicina populară pentru că are proprietăți antiseptice, antivirale, antibacteriene, antiinflamatorii, calmează infecțiile, alungă oboseala, are efect diuretic, reduce pofta de mâncare, crește secreția de bilă, calmează indigestia, îmbunătățește peristaltismul intestinal, previne cancerul de colon, scade nivelul de colesterol din sânge.

Acest ceai se recomandă în caz de: anemie, paraziți intestinali, dureri de stomac, colici, gaze intestinale, senzație de arsură și balonare, efecte secundare de la antibiotice.

Și ceaiul de cimbrișor de câmp este bun pentru colon deoarece: accelerează metabolismul, reduce stresul, normalizează activitatea intestinelor, ajută în tratamentul tulburărilor tractului gastrointestinal, are efect antibacterian, anxiolitic, calmant, crește imunitatea organismului.

Ceai de schinduf

Acest ceai este indicat în problemele intestinale, în afecțiunile digestive. Semințele de schinduf oferă o serie de beneficii organismului:

  • Combat constipația, anxietatea, anemia
  • Scad nivelul de colesterol din sânge
  • Previn absorbția de zahăr în sânge și ajută în caz de diabet
  • Reduc durerea și inflamația
  • Îmbunătățesc digestia
  • Au un conținut semnificativ de vitamine B, calciu, fosfor, magneziu, potasiu, fier, mangan, calciu, seleniu, vitamina C, rutină, betacaroten, quercitină, aminoacizi.

Ceai de salvie

Acest ceai reglează sistemul digestiv, elimină toxinele, are efect relaxant și calmant. Ceaiul de salvie este bun pentru tratamentul bolilor tractului gastrointestinal, bolilor de ficat, rinichi, stomac, vezică biliară. Salvia reduce procesele inflamatorii, are acțiune antibacteriană și antimicrobiană.

Ceaiul de salvie ajută și la consolidarea sistemului imunitar al organismului.

Citește și:  Sfaturi nutriționale pentru bolnavii de gastrită

Ceai de armurariu

Ceaiul de armurariu este bun pentru sănătatea colonului, ficatului, are proprietăți antiinflamatoare, antioxidante, de neutralizare a substanțelor toxice. Semințele de armurariu îmbunătățesc sănătatea intestinală, tranzitul intestinal, reduc simptomele produse de bolile și afecțiunile de stomac, asigură buna funcționare a ficatului, reduc inflamația, ajută la regenerarea hepatocitelor. Armurariul ajută și în prevenirea cancerului cerebral, reduce dimensiunile metastazelor cerebrale.

Ceai de mentă

Acest ceai se bea de 2 ori pe zi pentru că are efect benefic asupra tractului gastrointestinal. El se servește după masă și ajută în menținerea sănătății colonului. Menta are proprietăți calmante, sedative, liniștitoare, antispastice, antiinflamatorii.

Și clisma cu ceai de iarba mâței ajută în tratamentul constipației și curățarea colonului.

2. Ceaiuri pentru sănătatea tractului digestiv

Ceai pentru afecțiunile tractului gastrointestinal

Un remediu bun pentru afecțiunile tractului gastrointestinal este ceaiul realizat dintr-un amestec de plante medicinale și anume:

  • Mentă, sunătoare, salvie
  • Frunze de urzică, frunze de mesteacăn
  • Coada-calului, mușețel.

Se prepară astfel:

  • Se adaugă o lingură de amestec de plante la 250 ml apă clocotită
  • Se lasă la infuzat 5-10 minute
  • Se strecoară și se bea.

Beneficii:

Acest ceai are acțiune terapeutică, combate flatulența, deranjul la stomac, indigestia, ameliorează simptomele afecțiunilor gastrointestinale, accelerează digestia și îmbunătățește pofta de mâncare.

Ceai pentru menținerea sănătății intestinelor

În medicina populară se realizează un ceai din plante medicinale precum sunt:

  • Boabe de piper Cayenne
  • Semințe de armuraiu sau ciulinul laptelui (Silybum marianum)
  • Scoarță de arbore de Pau D׳Arco sau Tabebuia impetiginosa
  • Semințe de pătlagină, de Psyllium sau de Plantago ovata.

Acest ceai oferă multe beneficii:

  • Reduce pofta de mâncare, oferă o senzație de sațietate
  • Reglează nivelul de colesterol din sânge
  • Menține buna funcționare a ficatului, intestinelor, afecțiunilor intestinale
  • Reduce nivelul de metaboliți toxici din organism
  • Îmbunătățește absorbția de minerale și vitamine în corp
  • Are efect probiotic, stimulează dezvoltarea microflorei intestinale benefice
  • Crește imunitatea organismului.

Ceai pentru detoxifierea intestinelor

Acest ceai poate fi realizat dintr-un amestec de semințe și plante medicinale precum: mentă, frunze de Cassia senna, semințe de in, semințe de anason, semințe de fenicul, scoarță de crușin.

Acest ceai este bogat în oligoelemente și are numeroase beneficii asupra organismului:

  • Ajută la purificarea sângelui și stimularea metabolismului
  • Curăță și fortifică vasele de sânge
  • Ameliorează durerile de cap
  • Detoxifică intestinele și întregul organism
  • Previne constipația și obezitatea
  • Ellimină pietrele de la rinichi
  • Are acțiune diuretică, coleretică, detoxifiantă
  • Crește imunitatea organismului.

Acest amestec poate fi preparat ca un ceai obișnut sau poate fi consumat uscat (câte 2 lingurițe de ceai de 2 ori pe zi).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.