Contraceptia de urgenta, metode contraceptive folosite dupa contactul sexual neprotejat

0
262
Contraceptia de urgenta, metode contraceptive folosite dupa contactul sexual neprotejat

Stiti ce trebuie facut in cazul in care a existat un contact sexual neprotejat cu un partener ocazional, nu s-a folosit prezervativul sau alta metoda contraceptiva, sau s-a utilizat un prezervativ insa acesta s-a rupt, a avut loc un contact sexual sub influienta alcoolului si nu a existat nici o metoda contraceptiva sau alte cazuri exceptionale (ca de exemplu un viol)?

Dupa cum bine se stie exista metode contraceptive utilizate in timpul sau inainte de contactul sexual, insa nu despre acestea vom vorbi in acest articol. Daca nu s-au utilizat astfel de metode se poate alege contraceptia de urgenta care ofera metode contraceptive utilizate dupa contactul sexual neprotejat, la scurt timp dupa acesta.

In temeni medicali este vorba despre pilula de a doua zi, de contraceptie postcoitala sau secundara. In general, dupa un contact sexual neprotejat principala problema care apare este o eventuala sarcina nedorita, apoi intra in discutie si alte aspecte privind transmiterea unor boli bacteriene si virale. Sarcina este posibil sa apara daca ovulul este fecundat de spermatozoid si se intampla la cca. 6 zile de la fertilizare.

Metode contraceptive care se pot folosi dupa contactul sexual neprotejat

Implatarea DIU sau a steriletului – Este un dispozitiv intrauterin care se poate implanta in primele 5 zile dupa contactul sexual. De asemenea steriletul se poate implanta la 5 zile dupa ovulatie. Aceasta este o metoda contraceptiva secundara mecanica.

Folosirea unor preparate chimice numite estroprogestative prin metoda Yuzpe. Acest tratament se face in primele 3 zile de la contactul sexual, se iau 2 doze la 12 ore. Daca se incepe tratamentul la 12 ore de la contactul sexual, rezultatul este sigur.

Danazolul este un preparat pe baza de antigonadotrofine care nu da rezultate dorite intotdeauna, insa este utilizat ca metoda contraceptiva secundara. Acest produs este mai putin indicat datorita ratei de esec destul de mare.

In primele 5 ore de la contactul sexual se poate folosi o singura doza de Mifepristona RU486 care are efect contraceptiv de urgenta.

Citește și:  Durerile de stomac: semne ale unor afectiuni?

metode contraceptive

Administrarea de estrogeni este o alta metoda contraceptiva de urgenta. Se ia chiar din primele 3 zile de la contactul sexual neprotejat doze de etinilestradiol de 5 mg/ zi, timp de 5 zile.

Levonorgestrelul este un preparat chimic care se ia in primele 2 zile de la contactul sexual, din 12 in 12 ore. In farmacii se gaseste sub numele de Postinor 2.

Astfel de metode de contraceptie de urgenta nu trebuie folosite frecvent, nu este bine sa fie privite drept metode de rezerva pentru prevenirea bolilor cu transmitere sexuala sau ca o alternativa la prezervativ. Referitor la bolile cu transmitere sexuala, aceste metode nu impiedica dezvoltarea bolilor virale, ele au efect doar impotriva bolilor bacteriene care se transmit pe cale sexuala. Pentru a face diferenta, iata cateva exemple de astfel de boli:

  • Boli bacteriene: sifilis, chlamydia, gonoreea, trichomoniaza, microplasma.
  • Boli virale: veruci genitale, infectia cu virusul HIV, herpes genital, si altele.

In termen scurt de la contactul sexual neprotejat, doar la cateva zile este bine sa se aplice un tratament preventiv pentru a impiedica aparitia unor boli cu transmitere sexuala de natura bacteriana sau de a combate anumite infectii care la inceput nu sunt foarte complicate.

Exista cazuri in care bolile cu transmitere sexuala au nevoie de o perioada de incubatie de 3 saptamani de la infectare spre a se manifesta si astfel sa fie descoperite pe baza unor simptome. In aceasta situatie persoana respectiva va astepta aceasta perioada de timp si apoi va merge la un medic venerolog spre a fi examinata si pentru a i se prescrie un tratament medical adecvat.

Dupa contactul sexual neprotejat este obligatoriu sa se spele imediat organele genitale externe cu apa si sapun si la final iar cu apa simpla. Spalarea vaginului se face cu dusul si eventual cu solutii antiseptice clorurate speciale (care se cumpara de la farmacii). Acestea sunt alte metode de prevenire cu eficacitate redusa, nu ofera nici o garantie, ele ajuta mai mult la mentinerea igienei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.