Aceasta afectiune, denumita si Epicondilita laterala, a fost identificata de catre medici, cu mai bine de un secol in urma. In prezent 5% dintre jucatorii de tenis sufera de afectiunea cotul jucatorului de tenis.
Aceasta afectiune se intalneste la persoanele de orice varsta, atat la barbati care executa munci manuale, grele – zugravi, tamplari, cat si la femei care sunt croitorese in industria confectiilor. Mai nou, cotul jucatorului de tenis a aparut si in randul copiilor care joaca jocuri pe computer perioade de timp mai mari (tasteaza mai intens si timp mai indelungat).
In momentul in care jucatorul de tenis executa o lovitura de rever brusc si rapid, are loc (exista tendinta) compensarii jocului de picioare (si viteza este mai mica) miscand brusc articulatia de la cot, pentru a inconjura mingea. Astfel jucatorul solicita brusc si destul de puternic articulatia (tendonul din partea exterioara a cotului) inclusiv muschiul, care intervine in miscarea articulatiei bratului.
Aceeasi suprasolicitare se produce si cand un muncitor rasuceste in mod agresiv o surubelnita sau o unealta, sau cand se ridica obiecte grele in mod brusc cu cotul blocat si bratul in pozitie extinsa. La persoanele peste varsta de 30 de ani, muschii si tendoanele pot fi usor afectate la aceste miscari bruste si necontrolate.
Leziunile apar ca niste rupturi fine pe muschi si tendoane, care dupa vindecare sunt zone predispuse la noi rupturi, uneori si hemoragii, apare un tesut dens, granulat, depuneri de calciu in jurul lor. Colagenul (o proteina) care se elibereaza din zona lezata provoaca dureri si inflamatii. Poate aparea intreruperea circulatiei sangelui in acest loc si o comprimare a nervului care controleaza miscarea bratului si a mainii.
Tendoanele care fixeaza muschii de oase se vindeca mult mai greu, deoarece nu primesc aceleasi cantitati de sange si oxigen precum primesc muschii. Astfel sunt cazuri, in care cotul jucatorului de tenis persista ani de zile, desi inflamatia dispare in cateva saptamani.
Pentru a inlatura afectiunea cotul jucatorului de tenis, este important sa se evite activitatea care a provocat-o, iar bratul sa fie tinut in repaus pana dispare durerea. Este important sa se faca masajul muschiului, gimnastica pentru a fortifica zona respectiva (inainte de a incepe activitatea respectiva) si sa se previna reaparitia acestei afectiuni.
Tratamentul in cazul afectiunii cotul jucatorului de tenis poate fi bazat pe medicamente, injectii sau interventii chirurgicale. Intr-o forma usoara se rezolva cu masaj, medicamente, repaus de la activitatea zilnica, care duc la ameliorarea afectiunii.
In situatii mai grave, cand nici medicamentele antiiflamatorii administrate, nici exercitiile de intindere nu ajuta la vindecare, este necesara interventia chirurgicala. Dupa vindecare este necesar sa fie protejat mai mult timp zona bratului, iar daca mai apar usoare dureri sunt bune compresele cu gheata si eventual de consultat medicul specialist.
Se cunosc cateva metode care ajuta la ameliorarea durerilor: acupunctura, presopunctura, manipularea fizica, chiropractica, hidroterapia, fitoterapia, osteopatia, medicina psihosomatica.
- Acupunctura – realizata cu un specialist experimentat in tratarea acestei afectiuni, efectuata corect in zona cu dureri, duce la ameliorarea durerii.
- Presopunctura – se apasa profund, usor, fata interioara a cotului, pentru a ameliora durerile.
- Manipularea fizica – folosind un bandaj, o fasa sub cot pentru a sustine muschii, tendoanele (dar nu o perioada indelungata), deoarece se reduce circulatia, iar vindecarea intarzie.
- Chiropractica – este o forma de stimulare a tesuturilor, cu ultrasunete si masajul care amelioreaza circulatia, si drenajul in zona afectata.
- Fitoterapia – pentru relaxarea zonei afectate si inlaturarea durerii, se foloseste pentru masaj ulei de eucalipt si levantica si diferite unguiente.
- Hidroterapia – consta in cufundarea in apa calda timp de ½ ora a bratului afectat, iar articulatia e bine sa fie inconjurata apoi cu gheata, dupa o sedinta de acest fel.
- Medicina psihosomatica ajuta la ameliorarea durerilor la cotul jucatorului de tenis, prin hipnoterapie realizata de specialist.
- Osteopatia – se poate face acasa, consta in rotirea bratului (de o alta persoana) in directia opusa celei care a provocat durerea (timp de 1-2 min), apoi repaus. Exercitiul este util in forme usoare, moderate ale acestei afectiuni.
Pentru cei care joaca tenis este important sa-si corecteze aproape in majoritatea situatiilor pozitia fata de minge, miscand picioarele si nu modificand miscarea bratului. Jucatorul are racheta in fata sa din nou, inainte ca mingea sa treaca de fileu, iar sportivul se misca abia dupa ce mingea a trecut de fileu si a sarit de pe teren. Este important sa se evite recuperarea timpului pierdut prin rasucirea articulatiei, ceea ce duce la cotul jucatorului de tenis – si atunci este urgent nevoie de o punga cu gheata si consultarea unui medic specialist.
Prevenirea acestei afectiuni se realizeaza prin ridicarea obiectelor cu palmele indreptate spre corp, exercitii pentru intarire cu greutati diferite pentru mana si intreruperea lor cand apar dureri, etc.
Este de nedorit o revenire a acestei afectiuni, de aceea este important sa se modifice activitatea care solicita articulatia cotului, o incalzire de cateva minute inainte de a incepe orice activitate care implica bratul, sau folosirea in jurul antebratului a unui bandaj de sustinere (pe timpul efortului si care vine in ajutor).
O prima masura aplicata acasa este folosirea compreselor alternativ reci-calde cand apar dureri, pentru ameliorarea lor.