Cum combatem imbatranirea pielii

0
127
Cum combatem imbatranirea pielii

Imbatranirea pielii este una dintre dovezile de necontestat ale trecerii timpului. In cazul unui organism sanatos, acest proces are loc treptat, semnele mai vizibile aparand dupa varsta de 40 de ani, cand pielea isi mai pierde din elasticitate si stralucire. Dar si acest termen este relativ deoarece fiecare persoana vine cu mostenirea sa genetica si un cumul de conditii de viata si afectiuni care pot influenta starea de frumusete si de sanatate a pielii.

Preocuparea constanta a omului modern pentru felul in care arata a determinat un interes crescand fata de felul in care se instaleaza imbatranirea pielii si fata de felul in care acest proces poate fi incetinit cat de mult posibil. Industria cosmetica si farmaceutica ofera multiple solutii pentru ameliorarea acestui proces; medicina plastica a castigat teren in ultimii ani in lupta cu anii, multe din procedurile chirurgicale sau non chirurgicale, altadata accesibile doar persoanelor cu posibilitati financiare, fiind acum din ce in ce mai accesibile unui numar cat mai mare de oameni.

Daca in trecut puteai aprecia varsta unei persoane dupa felul in care arata pielea, acum acest criteriu este relativ; produsele cosmetice si procedurile medicale pentru imbunatatirea aspectului pielii reusesc sa mascheze varsta reala.

Dar oricat de mult am incerca sa intarziem imbatranirea pielii, procesul este unul ireversibil, indiferent de promisiunile facute de produsele cosmetice si farmaceutice. Din momentul nasterii, celulele din organismul nostru incep sa imbatraneasca, inclusiv cele ale pielii. Insa prin respectarea unor reguli de baza acest proces poate fi intarziat, efectele sale putand fi ameliorate.

Ce se intampla la nivel celular? Celulele isi pierd capacitatea de a produce colagen si elastina, substante care asigura elasticitatea si supletea pielii; cantitatea mai redusa a acestor substante determina aparitia ridurilor. Melanocitele, celulele care sunt responsabile de pigmentul pielii, scad ca numar ceea ce duce la schimbarea culorii pielii, care devine mai transparenta si mai subtire, prezentand uneori si pete maronii.

Odata cu inaintare in varsta, tesutul adipos se reduce, pielea pierzandu-si suportul natural, rezultatul fiind o pielea lipsita de fermitate. Glandele sebacee si cele sudoripare isi reduc activitatea, pielea devenind mai uscata si mai incarcata de toxine. Desi imbatranirea pielii este un proces natural, efectele pot aparea mai devreme sau mai tarziu in functie de mostenirea genetica a individului si de modul de viata.

imbatranirea pielii

Alimentatia este un factor esential atunci cand vorbim despre starea de sanatate si frumusete a pielii. O dieta bogata in fibre, minerale, vitamine asigura pielii necesarul de substante pentru a se mentine supla si elastica o perioada mai indelungata. Consumul zilnic de cereale, fructe si legume proaspete reprezinta o solutie la indemna oricui pentru a-si mentine pielea tanara si frumoasa. Alimentele de origine animala consumate in exces imbatranesc prematur pielea, reprezentand o sursa de toxine pentru intreg organismul.

Citește și:  Tinitusul, senzatia de zgomot in ureche

Un alt factor care conduce la imbatranirea pielii este soarele; expunerea prelungita la soare, fara respectarea masurilor de protectie solara are ca efect uscarea si ridarea timpurie a pielii. In functie de tipul de piele si durata de expunere la soare, pielea se pateaza, apar pistruii si ridurile fine. Desi pielea bronzata este la moda tot timpul anului, expunerea excesiva la razele ultraviolete naturale sau artificiale, de la solar, are efecte ireversibile asupra aspectului pielii, care devine mai matura si lipsita de elasticitate.

Si nu uitati cancerul de piele este o afectiune care poate aparea ca urmare a expunerii neprotejate la soare.Printre cauzele care determina imbatranirea pielii se numara alcoolul si tutunul. Cei care consuma astfel de produse isi incarca organismul cu toxine, afectand buna functionarea a organelor responsabile de dezintozicarea organismului: ficatul si pancreasul. Alcoolul si tutunul accelereaza acest proces cu pana la 10 ani, un fumator sau un consumator de alcool avand o piele mai ingrosata, mai patata si mai ridata decat o persoana de aceeasi varsta care are un stil de viata sanatos.

Lipsa somnului de minim 8 ore afecteaza aspectul pielii care devine mai terna si mai ridata; la nivelul ochilor se instaleaza cearcanele si tenul isi pierde elasticitatea. Stresul este unul din factorii care afecteaza intregul organism, inclusiv pielea. Mimica este foarte importanta deoarece este responsabila de formarea in timp a ridurilor de expresie.

Lipsa exercitiului fizic poate cauza imbatranirea pielii; la nivelul corpului se instaleaza celulita si muschii isi pierd fermitatea. Prin sport organismul elibereaza endorfina, substanta care confera a stare de bine si de euforie intregului organism, elimanand stresul. De asemenea, exercitiul fizic este una din cele mai bune metode de a elimina toxinele din corp.

Folosirea excesiva a produselor cosmetice poate duce la instalarea prematura a acestui proces. Indiferent de calitatea produselor cosmetice folosite, pielea are nevoie si sa mai respire de aceea este indicat sa faceti o pauza la un interval de 3-4 luni, timp in care in locul produselor cosmetice pe care le folositi in mod obisnuit, sa va ingrijiti pielea cu produse naturale: masti pe baza de legume si fructe proaspete, ulei de masline, ulei de argan, argila si infuzii pe baza de plante medicinale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.