Cum combați răceala iarna? Care sunt cele mai bune ceaiuri din plante medicinale

0
14

Există remedii pentru gripă și răceală care pot fi utilizate zilnic, acasă. De exemplu, despre rădăcina de ghimbir se spune că poate proteja organismul de aceste probleme de sănătate, dar și de alte boli devastatoare ale omenirii. Află în acest articol care sunt cele mai eficiente ceaiuri pentru gripă și răceală.

Navigare rapidă în articol:

  1. Ceai de ghimbir
  2. Ceai de Echinacea
  3. Ceai de cimbru
  4. Ceai de lemn dulce
  5. Ceai de salvie

1. Ceai de ghimbir

Mod de realizare al ceaiului din ghimbir:

  • La un litru de apă clocotită se adaugă 2 linguri de rădăcină de ghimbir, 4 felii de lămâie, 2 linguri frunze de mentă și un vârf de cuțit de piper negru măcinat
  • Se amestecă și se lasă la infuzat 10-15 minute
  • Se îndulcește cu 4 linguri de miere și se bea cald.

Ceaiul din rădăcină de ghimbir poate proteja organismul de efectele răcelii, gripei și poate ajuta în tratamentul de recuperare al organismului. Ghimbirul se poate utiliza la ceai, dar și în diferite rețete culinare. El conține calciu, zinc, magneziu, potasiu, fier, mangan, vitamine A, B, C, E și K.

Ceaiul de ghimbir oferă numeroase beneficii organismului și anume:

  • Are proprietăți antiinflamatorii, antibacteriene, analgezice
  • Oferă organismului vitamine și minerale
  • Are capacitatea de a preveni gripa și alte infecții virale
  • Îmbunătățește funcționarea vaselor de sânge
  • Reduce durerile de gât, de cap și de corp
  • Ameliorează disconfortul gastrointestinal
  • Crește imunitatea organismului, ajută corpul să lupte cu boala
  • Stimulează transpirația, scade temperatura corpului în caz de febră
  • Combate inflamațiile și infecțiile din organism.

Ceaiul de ghimbir previne bolile de inimă și obezitatea. Se poate combina cu miere, portocale, anason, cardamom și scorțișoară.

2. Ceai de Echinacea

Echinacea conține acizi organici, fitosteroli, saponine, echinaceină, uleiuri esențiale, flavonoide, betaină, mangan, seleniu, inulină, potasiu, calciu și alte elemente active importante pentru sănătate. Acest ceai stimulează activitatea globulelor albe și îmbunătățește imunitatea organismului.

Ceaiul de Echinaceea este recomandat oamenilor pentru că:

  • Previne gripa, răceala, accidentul vascular cerebral și atacul de cord (prin aportul de betaină)
  • Are proprietăți antivirale, de combatere a infecțiilor cu bacterii, a infecțiilor intestinale, a gripei și a herpesului
  • Îmbunătățește pofta de mâncare și calmează durerile de articulații
  • Ajută în tratamentul tuburărilor nervoase și a bolilor infecțioase
  • Ameliorează oboseala, disconfortul abdominal și problemele de ficat
  • Grăbește vindecare abceselor, eczemelor, rănilor și a ulcerelor.

Ceaiul de Echinacea este recomandat în cazuri de angină pectorală, diabet, gripă, stomatită, răceală, boli de piele și pentru creșterea imunității organismului. Ceaiul se realizează adăugând o linguriță de plantă Echinacea la 100 ml apă clocotită; se lasă la infuzat 10 minute și se bea. Se poate combina cu măceșe și mentă.

Și tinctura de Echinacea este eficientă în consolidarea imunității. Tinctura se face astfel:

  • Se adaugă 50 g frunze și flori de Echinacea la 500 ml vodcă, într-un borcan
  • Se lasă să stea timp de 14 zile, apoi se strecoară și se păstrează într-o sticlă de culoare închisă
  • Se administrează câte 20 picături pe zi, timp de 1-2 săptămâni.

3. Ceai de cimbru

Cimbrul este o plantă ce conține vitamine, minerale, dar și uleiuri esențiale care au proprietăți antifungice, antibacteriene, vindecătoare. Planta este folosită în medicina populară pentru efectele sale deosebite, în diferite preparate (ceai, decoct, tinctură) și în gastronomie.

Citește și:  Ceaiuri de toamnă care te încălzesc și îți cresc imunitatea

Ceaiul de cimbru ajută la relaxarea și vindecarea organismului și oferă multe beneficii:

  • Are o aromă deosebită și un gust ușor picant
  • Este antidepresiv, sedativ, combate stresul, reduce febra
  • Împrospătează respirația, are efect tonic asupra organismului
  • Combate insomnia, calmează stările de nervozitate
  • Calmează durerile, normalizează microflora intestinală
  • Protejează celulele, are efect bun asupra proceselor metabolice
  • Este ușor laxativ, ameliorează durerile de cap și crampele abdominale
  • Ajută în tratamentul unor boli – gripă, răceală, bronșită, dependența de alcool.

Ceaiul de cimbru se poate combina cu frunze de mentă, miere, lămâie, scorțișoară, sunătoare, măceșe, ceai verde și ceai negru, pentru a avea un gust mai plăcut.

4. Ceai de lemn dulce

Un remediu bun pentru răceală este ceaiul de lemn dulce. Despre rădăcina de lemn dulce s-a spus că se poate folosi la ceai, pentru că are proprietăți medicinale deosebite. Lemnul dulce este considerat un fitoestrogen și un îndulcitor excelent. Conține substanțe flavonoide diferite, saponine, glicirizină, antioxidanți.

În medicina tradițională se folosește rădăcina de lemn dulce la ceai pentru că:

  • Ameliorează tusea, simptomele produse de problemele respiratorii, de bronșită, răceală, gripă
  • Are proprietăți antiinflamatoare, expectorante, antibacteriene, antivirale, de creștere a imunității organismului
  • Se folosește în sirop de tuse ce are codeină
  • Stimulează producția de mucus și facilitează expectorația prin substanțele saponine și alți compuși care ajută în vindecare
  • Activează leptina – hormonul de sațietate – și deci are efect de suprimare a poftei de mâncare
  • Este un bun remediu pentru afecțiuni digestive și pulmonare
  • Are proprietăți antioxidante
  • Stimulează funcția bilei, previne obezitatea, diabetul, bolile degenerative și maladia Alzheimer.

Ceaiul de lemn dulce este recomandat în caz de alergii, inflamații, tromboză, boli de ficat, diabet, cancer, infecții cu virusuri și bacterii. Se realizează astfel: se adaugă o linguriță de rădăcină de lemn dulce la 150 ml apă clocotită, se lasă la infuzat timp de 10 minute și se bea. Se poate combina cu anason și mentă.

5. Ceai de salvie

Despre ceaiul de salvie se spune că poate ajuta în combaterea răcelii, a afecțiunilor și bolilor digestive. Se realizează prin infuzarea a 30 g frunze de salvie la 500 ml apă clocotită, timp de 10 minute. Salvia conține magneziu, fier, mangan, cupru, zinc, substanțe flavonoide, acizi organici, alcaloizi, uleiuri esențiale, vitamine A, P, PP.

Ceaiul din frunze de salvie are proprietăți antiinflamatorii, antiseptice, antibacteriene și oferă multe beneficii:

  • Ameliorează durerile de cap, îmbunătățește digestia
  • Reduce flatulența și disconfortul abdominal
  • Normalizează activitatea sistemului reproducător feminin
  • Ameliorează stările de nervi, combate oboseala mentală
  • Ajută în tratamentul stomatitei, reduce sângerarea gingiilor
  • Calmează senzațiile neplăcute din gât ce apar în caz de răceală, pneumonie, bronșită
  • Combate curgerea nasului, inhibă transpirația excesivă
  • Ajută în caz de inflamații și infecții bacteriene, probleme ginecologice, răceli
  • Îmbunătățește memoria și are efect pozitiv asupra imunității organismului.

Ceaiul de salvie este un remediu excelent pentru tuse și durerea de gât la adulți și copii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.