Cardamomul (Elettaria cardamomum), mirodenie si planta medicinala

0
1127
Cardamomul (Elettaria cardamomum), mirodenie si planta medicinala

Cardamomul este o planta erbacee din familia ghimbirului Zingiberaceae sau Zingiberacee. Are denumirea stiintifica de Elettaria cardamomum si este originara din India si Sri Lanka, unde creste salbatic in padurile umede tropicale din regiunile sudice.

Planta are aspectul unui arbust ce se aseamana cu trestia si poate creste pana la 5 m. Are radacina lunga, frunzele de un verde-inchis, lungi de 30-60 cm si late de 5-15 cm. Florile au petale albe cu dungi purpurii, iar semintele sunt maronii sau verzi, adapostite intr-o teaca de forma unei pastai. Semintele plantei contin ulei esential, calciu, grasimi si amidon oxalat.

In India fructele uscate ale acestei plante reprezinta una dintre cele mai vechi mirodenii din lume. Acestea au o aroma dulce si picanta, foarte fina, care este folosita foarte mult la condimentarea mancarurilor in amestec cu alte mirodenii, cum este de exemplu curry. Fructele se culeg inainte de a fi coapte complet si se usuca la soare, astfel aroma lor este numai buna pentru a fi folosita si in prepararea unor produse de patiserie, prajituri.

Cardamomul este cunoscut ca mirodenie inca din Antichitate, astazi fiind folosit si in gastronomia europeana. In unele tari acest condiment se adauga in special la mancarurile de peste si carne, la carnati, peste marinat (hering, sport), pateuri din ficat, dar si la aromatizarea unor bauturi – vin fiert si lichior. La germani cardamomul este folosit la turta dulce care se prepara de Craciun din fructe confiate, miere si migdale. De asemenea, se adauga la gemuri si lichioruri in combinatie cu ale mirodenii de chimen, anason si coaja de lamaie.

cardamom

Cardamomul trebuie cumparat intreg (in pastaie), nu macinat, deoarece in caz contrar el isi pierde in scurt timp aroma sa deosebita. Cand se foloseste din pastaie se scoate o boaba si se taie o bucatica, apoi se piseaza fin. In India cardamomul este unul dintre cele mai preferate mirodenii, ea este folosita mai ales la mancarurile de orez in combinatie de sofran si migdale. Indienii folosesc cardamomul in prepararea unui ceai condimentat numit Masala Chai.

Citește și:  Trifoistea (Menyanthes trifoliata), planta acvatica folosita ca remediu homeopatic

In tarile din Orientul Mijlociu cardamomul se adauga la preparatele din carne si orez impreuna cu nucile si alte fructe. La arabi semintele de cardamom se adauga in stare macinata la cafea, pentru un plus de aroma dar si pentru a reduce riscul de hipertensiune arteriala si tahicardie, ele avand efectul de a atenua efectul cofeinei. In vremuri de demult egiptenii foloseau semintele plantei pentru aroma lor intensa, erau mestecate incet pentru a le curata dintii si pentru a combate respiratia urat mirositoare.

In medicina traditionala cardamomul este folosit datorita proprietatilor sale antispastice si de calmare a starii de balonare. In Roma si Grecia antica semintele de cardamom erau utilizate in calmarea durerilor de cap, in tratamentul astmului bronsic si cresterea poftei de mancare. In medicina Ayurvedica semintele sunt folosite in calmarea migrenelor, in afectiuni digestive, la tratarea durerilor abdominale, crampelor, tusei si impotentei.

Ceaiul din seminte de cardamom in care se adauga si putina scortisoara ajuta in vindecarea durerilor de gat, a tusei si raguselii. Acest condiment este destul de puternic, are un efect incalzitor care ajuta in tratamentul racelilor, la eliminarea frisoanelor, dar trebuie utilizat in cantitate mica, cu prudenta.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.