Cum îți afectează sănătatea consumul excesiv de uleiuri polinesaturate?

0
538
Cum îți afectează sănătatea consumul excesiv de uleiuri polinesaturate

Mulți oameni consideră dificil să aibă o alimentație sănătoasă. Dieta lor este în mare parte alcătuită din alimente necorespunzătoare, uneori fără să-și dea seama, de exemplu din grăsimi considerate benefice dar care în exces ajung să fie dăunătoare pentru organism. În acest articol ne referim la uleiurile vegetale extrase din plante sau la uleiurile industriale din semințe. Din categoria lor fac parte:

  • uleiul din semințe de floarea-soarelui
  • uleiul din arahide
  • uleiul din soia
  • uleiul din sâmburi de palmier
  • uleiul din porumb
  • uleiul din rapiță,
  • uleiul din semințe de in, etc.

Acest articol te ajută să înțelegi de ce nu trebuie să ai o dietă bogată în aceste grăsimi și ce să faci pentru a-ți menține starea de sănătate. Cercetătorii în domeniul nutriției au demonstrat că uleiurile vegetale și mai ales derivatele din uleiuri din semințe pot ajuta în creșterea riscului de a dezvolta inflamații sistemice în organism. Sunt cunoscute trei tipuri de grăsimi și anume:

  1. grăsimi saturate – ex. grăsimi animale
  2. grăsimi mononesaturate
  3. grăsimi polinesaturate – ex. uleiurile din semințe.

Dintre grăsimile polinesaturate, grăsimile Omega-3 și Omega-6 sunt acizi esențiali pentru sănătatea omului, care nu pot fi produse de organism și care trebuie luate din alimentație. Aceștia trebuie introduși în dietă deoarece au efect bun asupra creierului, metabolismului, memoriei, sănătății în general, dar nu trebuie consumați în exces.

  • Acizii grași esențiali Omega-3 ajută în prevenirea și ameliorarea inflamațiilor, în scăderea riscului de a suferi de cancer, artrită, boli cardiovasculare și boli cronice.
  • Acizii grași esențiali Omega-6 sunt importanți pentru metabolism, funcționarea normală a creierului, dezvoltarea organismului.

ulei

Consumul excesiv de acizi grași Omega-6 este contraindicat deoarece afectează negativ starea de sănătate, poate favoriza apariția inflamațiilor sistemice în organism. Astfel de acizi grași se găsesc în uleiurile din semințe care se folosesc frecvent în restaurante la realizarea preparatelor culinare. Astfel de uleiuri sunt utilizate și pentru obținerea produselor fast-food care se consumă în cantitate mare de către populație.

Citește și:  Clasicul spagat - cum se realizeaza si la ce ajuta acest exercitiu?

Grăsimile polinesaturate nu sunt sănătoase în cantitate mare pentru organism mai ales dacă provin din uleiuri procesate industrial. Acestea pot fi cauza îmbolnăvirii organismului, pot duce la apariția obezității, a cancerului, a rezistenței la insulină și a diabetului. Uleiul de măsline are mai mulți acizi grași Omega-3 și o cantitatea mai redusă de acizi grași Omega-6.

Nu consumați uleiuri vegetale care au termenul de valabilitate expirat sau care au fost expuse un timp îndelungat la factorii externi. Aceste uleiuri nu mai sunt de calitate bună deoarece au fost afectate de un proces de râncezire sau de oxidare, moleculele din compoziția lor pot forma radicali liberi cu oxigenul din aer. După cum se știe atacul radicalilor liberi în organism este foarte nociv, deci dacă se consumă astfel de uleiuri în cantitatea exagerată organismul va lupta în plus să combată stresul la care este supus.

Grăsimile oxidate pot distruge sănătatea ficatului, pot declanșa reacții distructive în organism, pot duce la apariția bolilor sistemice. Potrivit specialiștilor uleiurile din semințe care au grăsimi polinesaturate pot deveni râncede chiar pe rafturile magazinelor deoarece sunt foarte vulnerabile la lumină, căldură și aer. Oxidarea poate avea loc și în interiorul sticlei, deci nu este bine să cumpărați produse expirate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.