Cum ne protejăm organismul de frigul iernii?

0
737
Christmas portrait of beautiful girl in hat with snow

 

În perioada lunilor de iarnă trebuie să ne protejăm întregul organism de frig, deoarece doar așa putem preveni îmbolnăvirea acestuia. Vremea rece, vântul, umezeala, gerul, îți pot deteriora sănătatea, de aceea este important să te îmbraci foarte bine. Nu lăsa frigul să-ți pătrundă în oase! Ai grijă de mâini, folosește mânuși groase! Ai grijă de cap, de urechi, poartă căciulă! Ai grijă să te îmbraci gros și să porți încălțăminte adecvată acestui anotimp, cizme sau ghete îmblănite!

Iarna trebuie să ai grijă și de sănătatea ochilor!

Este indicat să porți ochelari de soare care protejează ochii de radiațiile ultraviolete, care pot feri ochii de efectele nocive ale luminii orbitoare a soarelui, ce pot fi amplificate de gheață și zăpadă. Cu siguranță ți s-a întâmplat să observi iarna că lumina soarelui este deosebit de puternică, că ai o senzație de nervi și chiar o sensibilitate la ochi atunci când te uiți la zăpadă.

Mai mult decât atât poți simți că te deranjează la ochi și vântul rece și umiditatea din atmosferă, că ai tendința de a clipi des, de a strânge ochii și chiar de a lăcrima din senin. Alege să porți o pereche de ochelari de soare de bună calitate în lunile de iarnă, care să-ți protejeze vederea de radiațiile ultraviolete.

Alergiile la frig pot deveni o problemă gravă în acest anotimp. Dacă apar simptome de mâncărime la ochi, lăcrimare excesivă și un început de roșeață, poate fi un caz de îmbolnăvire a ochilor – boală numită conjunctivita la frig. În momentul în care se produce și o inflamație purulentă nu este un semn bun pentru că acesta arată clar că boala s-a agravat.

O astfel de suferință la ochi poate cauza și inflamația corneei, care poate afecta vederea persoanei cu această problemă la ochi. Simptomele sunt clare, ele pot îngrijora pacientul și îl pot convinge să meargă imediat la un medic oftalmolog. Tratamentul constă în administrarea unor medicamente antiinflamatorii, sub formă de picături pentru ochi.

Iarna poți suferi de otită medie și inflamații ale urechii

Infecțiile sunt frecvente în perioada sezonului de iarnă. Ne referim la infecțiile urechii care pot să apară pe fondul scăderilor de temperatură, a vântului, gerului, factorilor climatici nefavorabili, specifici acestui anotimp. Senzația de durere accentuată, pulsatilă în ureche este caracteristică otitei medii.

Alte semne care pot trăda o astfel de afecțiune sunt stările febrile, senzațiile de zgomote în ureche și chiar o diminuare a auzului. Cauza apariției otitei medii este infecția ce poate fi provocată de o infecție a tractului respirator. Iarna, infecțiile apar destul de frecvent, iar aici ne referim la sinuzită, laringită, infecții ale tractului respirator superior. Persoanele care au astfel de simptome, caracteristice otitei medii, trebuie să meargă la un medic specialist, pentru a primi un tratament adecvat.

Citește și:  Varicocelul provoaca infertilitatea masculina

În sezonul rece, inflamațiile urechii se produc destul de frecvent, de aceea este foarte important să se facă tot ce e posibil pentru prevenirea acestora, să se poarte căciulă pe cap, urechile trebuie să fie acoperite și protejate de vânt și ger. De asemenea trebuie protejat întregul organism de frig, cu îmbrăcăminte groasă, iar pe mâini trebuie să se poarte mănuși.

Folosește un balsam pentru buze în timpul iernii

Vântul și frigul pot produce un disconfort accentuat la buze (senzație de ardere, usturime, uscăciune), care poate fi destul de ușor evitat. Pentru a nu avea buzele crăpate iarna trebuie să folosim un ruj gras sau un balsam special pentru îngrijirea acestora. Temperatura scăzută sau gerul iernii pot reprezenta o cauză principală a buzelor crăpate. Astfel de factori pot crea o senzație de usturime la buze și pot deteriora aspectul acestora.

Sunt și alte cauza ale buzelor crăpate din care fac parte: hipersensibilitatea, reacțiile alergice, deshidratarea organismului, consumul de alimente iuți sau picante, lipsa de vitamine în organism (mai ales de vitamine din grupul B). Pentru prevenirea și tratamentul buzelor crăpate sunt recomandate balsamurile de buze care conțin vitamina E, uleiul de măsline, mierea de albine, smântâna, brânza de vaci, sucul de castravete în combinație cu uleiurile vegetale naturale (hidratează și catifelează pielea buzelor), rujurile de buze cu ingrediente grase de foarte bună calitate.

Pneumonia este o boală cu incidență crescută mai ales în sezonul de iarnă

Această boală reprezintă de fapt o infecție a plămânilor care este cauzată de virusuri, bacterii și alte microorganisme. Simptomele sunt mai grave la persoanele sensibile, la copii și bătrâni. Acestea constau în: dureri în zona toracică; senzație de tuse cu expectorație, cu multă spută; stări febrile; frisoane și dispnee; respirație greoaie; uneori și stări de confuzie în cazuri mai grave și mai ales la persoanele în vârstă.

Când apar primele simptome, trebuie să se meargă cât mai repede la medic pentru a se face un control la plămâni. Cu ajutorul stetoscopului, medicul poate descoperi această boală deoarece în cazul ei apar niște zgomote specifice la plămâni. Desigur diagnosticul se pune cu exactitate după ce se va face și o radiografie toracică.

Prin recoltarea unei probe de spută se poate realiza analiza de laborator a acesteia și se poate depista care este microorganismul ce a provocat infecția la plămâni. Tratamentul se face cu aspirină, medicamente antitusive, antibiotice, calmante. De asemena, se recomandă repaus la pat, hidratarea corpului cu ceaiuri din plante medicinale cu efect antiseptic(ex. cimbrișor), renunțarea la alcool și fumat.

În sezonul de iarnă, evitați zonele aglomerate pentru a preveni gripa, infecțiile respiratorii și alte boli ce sunt cauzate de bacterii și virusuri! Nu uitați faptul că sănătatea este cea mai de preț avere a unui om!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.