Sucul de păstârnac bogat în potasiu menține sănătatea organismului

0
1702

Știați că potasiul este o hrană foarte bună pentru creier și consolidează sistemul imunitar al organismului? Introducerea sucului natural din păstârnac în dieta zilnică este o alegere foarte bună, deoarece are multe minerale, vitamine și substanțe nutritive necesare organismului. Păstârnacul conține apa, fibre, proteine, carbohidrați, minerale și vitamine. Are o cantitate semnificativă de potasiu, fier, magneziu, fosfor, sodiu și calciu. De asemenea este o sursă de acid ascorbic (vitamina C), amidon, pectină, retinol (vitamina A), riboflavină (vitamina B2), tocoferol (vitamina E), piridoxină (vitamina B6), niacină (vitamina B3) și tiamină (vitamina B1). Are o anumită cantitate de inulină și zahar. Gustul său aromat se datorează uleiurilor esențiale, care ajută digestia, combat bolile de rinichi și calmează durerile stomacale.

Suc de păstărnac și mirodenii, Foto: healthyblenderrecipes.com

Păstârnacul este utilizat în gastronomie dar este și o plantă medicinală foarte bună. Sucul de păstârnac și infuzia din păstârnac ajuta în prevenirea și tratamentul unor boli.

Infuzia din păstârnac este recomandată în cazuri de insomnie, dureri de stomac, febră și alte afecțiuni digestive. Se curăță rădăcina de păstârnac, se spală sub jet de apă și se rade pe răzătoare. Se adaugă o linguriță de rădăcină rasă la o cană de apă clocotită, se lasă la infuzat 15 minute, apoi se strecoară și se bea 50 g de 3 ori pe zi, cu 30 minute înainte de fiecare masă.

Rădăcina de păstârnac are efect bun în tratamentul bolilor renale, vezicii urinare, rinichilor, spasmelor musculare și afecțiunilor de stomac.

În bucătărie rădăcina de păstârnac este folosită la supe, ciorbe din legume și carne, la sufleuri, musaca, sosuri cu legume, garnituri la fripturi de vită, sau drept condiment pentru diferite preparate culinare.

Sucul din păstârnac se realizează foarte simplu. Se curăță rădăcinile de păstârnac, se spală cu apă, se dau prin storcătorul de fructe, sau prin mașina de tocat carne (apoi se stoarce prin tifon), se obține sucul care poate fi diluat cu puțină apă și indulcit cu o linguriță de miere pentru a avea un gust mai plăcut. Se poate amesteca cu suc de țelină și spanac, sau cu suc de mere și pere, astfel gustul va fi mai bogat, iar proprietățile îmbunătățite cu celelalte ingrediente.

Suc din rădăcină de păstârnac realizat la storcătorul de fructe

Acest preparat natural este o hrană foarte bună pentru creier deoarece conține potasiu. În general substanțele nutritive au un efect bun asupra corpului nostru. Potasiul îmbunătățește funcția cardiacă și a creierului, are efect benefic asupra celulelor corpului. Fiecare om trebuie să știe că o dietă cu alimente bogate în potasiu aduce beneficii sănătății pe termen lung. Cercetătorii au ajuns la concluzia că un aport suficient de potasiu ajută la scăderea tensiunii arteriale, reduce riscul de formare a pietrelor la rinichi, dar și de boli de inimă și accident vascular cerebral. Pe de altă parte, carența de potasiu poate fi un factor al dezvoltării anumitor probleme de sănătate. Dintre acestea fac parte: scăderea memoriei, constipația, reumatismul, oboseala musculară, acneea, pierderea apetitului alimentar, durerile de încheieturi, apariția unor mâncărimi pe piele, depresia, cârceii, crampele musculare, stările de nervozitate, balonare, vomă, mâini și picioare reci și altele. Persoanele care sunt în covalescență, în perioada de recuperare după o boală trebuie să aibă o dietă alcătuită din alimente bogate în potasiu, cum ar fi: rădăcină de păstârnac, pătrunjel, conopidă, urzici, spanac, castane, hrean, varză, migdale, nuci, banane, piersici, mure, mandarine, etc. Nu sunt recomandate suplimentele de potasiu, este mai bine să se folosească o dietă echilibrată și sănătoasă. Păstârnacul ajută la consolidarea sistemului imunitar, intensifică procesul de vindecare a organismului care a suferit de anumite boli sau afecțiuni.

Păstârnacul este recomandat pentru tratamentul unghiilor fragile, casante, sau cu alte probleme, deoarece este bogat în siliciu, fosfor, potasiu, clor, sulf. Are efect benefic asupra plămânilor, ajută in tratamentul pneumoniei și tuberculozei, deoarece conține fosfor și clor.

Fosforul din păstârnac are rol la formarea osoasă și a sângelui, este important pentru buna funcționare a sistemului nervos, intelectual și sexual, in sensul că mărește energia și de asemenea participă la metabolismul grăsimilor, glucidelor, consolidează structura oaselor și a dinților. Lipsa de fosfor în organism produce demineralizare, tulburări paratiroide și nervoase, deficiență cardiacă, oboseală musculară, astenie, spasmofilie.

Sucul de păstârnac are numeroase proprietăți medicinale, ajută în tratamentul multor afecțiuni și boli. Are efect depurativ, diuretic, antireumatismal, antispasmodic și antioxidant. Este recomandat în cazuri de: spasme ale tractului digestiv, afecțiuni ale rinichilor, vezicii urinare și tractului biliar, spasme vasculare, angină pectorală. De asemenea, păstârnacul ajută în tratamentul impotenței și prevenirea acestei afecțiuni.

Sucul de păstârnac este bun pentru scăderea în greutate și combaterea obezității, deoarece conține mai puține calorii decât sucul de morcovi. De asemenea, are un rol deosebit asupra aspectului pielii, elementele sale nutritive hrănesc și mențin sănătatea pielii.

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here